Alergia alimentara si dermatita alergica la copii
Copiii cu alergii alimentare sunt tot mai frecvent intalniti, iar numarul lor este in crestere. Cauzele sunt multiple, incepand cu ereditatea, obiceiurile alimentare si schimbarile climatice. Alimentele care produc frecvent alergii in randul copiilor sunt: oul, in special albusul si mai rar galbenusul, laptele de vaca, graul si soia. Acesti alergeni alimentari pot cauza si intretine leziunile de dermatita alergica.
Pe scurt in acest articol
Dermatita alergica este o afectiune inflamatorie a pielii, care se manifesta prin uscaciune si mancarimi intense ale pielii. Dermatita alergica se produce printr-o largire a spatiilor intercelulare de la nivelul pielii, care permit pierderea de lipide si apa. La copii, destul de frecvent, alergiile pot cauza si intretine leziunile de dermatita alergica. Alergenii care pot accentua dermatita alergica pot fi:
- acarienii din praful de casa
- laptele de vaca
- oul de gaina
- soia
- cereale
Ce facem daca copilul are alergii care accentueaza dermatita alergica?
Este important sa consultam medicul alergolog, atunci cand, copilul prezinta leziuni de dermatita alergica, mai ales daca acestea reapar frecvent. Alergenii alimentari se vor evita, atat de catre copil, cat si de catre mama, daca alapteaza. In functie de proteinele alergenice la care este alergic copilul, uneori, alimentul alergenic poate fi consumat prin preparare termica. Acest lucru este stabilit de catre medicul alergolog, dupa testare sau analize de sange.
Dermatita alergica se trateaza prin hidratarea intensa a pielii cu lotiuni si creme emoliente blande, care, aplicate zilnic, repara si hidrateaza pielea. De ajutor, sunt si solutiile emoliente pentru baita. Acestea se aplica in apa de baie si au rolul de a forma un strat de protectie, care nu lasa apa sa usuce pielea. In functie de gravitatea eczemei, ritmul aplicarii lotiunilor emoliente poate fi mai intens sau mai redus. Daca exista si alergie la acarienii din praful de casa, care afecteaza si intretin dermatita alergica, este necesara evitarea alimentului cauzator. Aceasta se poate face prin cateva masuri:
- evitarea pernelor sau pilotelor cu pene
- folosirea huselor de pat antiacarieni
- evitarea depozitarii plusurilor in camera copilului
- evitarea covoarelor stufoase sau a bibliotecilor cu carti in dormitorul copilului
Sunt si forme de dermatita alergica care sunt severe si care nu trec cu medicatia clasica, acelea necesitand un management diferit.
Cand dermatita alergica se incapataneaza sa reapara in ciuda tratamentului respectat corect de catre pacient, este necesar consult alergologic. Trebuie confirmata sau exclusa o alergie alimentara sau respiratorie, in special la acarienii din praful de casa.