Alergia la acarienii din praful de casa si unele alimente

Alergia la praful de casa este foarte bine cunoscuta, datorita numarului mare de persoane alergice. De fapt, aceasta alergie se datoreaza unor proteine ale acarienilor din praful de casa. Persoanele alergice la praful de casa pot dezvolta alergie si la unele alimente care au proteine similare cu cele ale acarienilor.

Alergoshop.ro

Ce sunt acarienii din praful de casa?

Acarienii sunt niste insecte microscopice asemanatoare cu niste paianjeni sau capuse. Se gasesc in saltele vechi, perne cu pene, covoare, mochete, jucarii de plus, etc. Se hranesc in principal cu pielea noastra moarta care se descuameaza. Nu ne inteapa, nu ii simtim decat daca suntem alergici la ei. Simptomele de alergie la acarienii din praful de casa sunt: secretii nazale apoase, nas infundat, stranut repetat, mancarime de nas, ochi, tuse seaca. De asemenea alergia la acarienii din praful de casa se poate manifesta si cu urticarie, eruptie cutanata, mancarime de piele. Persoanele care au hiperreactivitate bronsica pot dezvolta wheezing, tuse seaca, respiratie grea.

Umiditatea crescuta si caldura excesiva sunt factori care favorizeaza inmultirea acarienilor.

Alergenii specifici acarienilor

Acarienii prezinta anumite structuri proteice din compozitia lor care sunt alergenice. Proteinele Der p1 si Der p 2 sunt importante in alergia respiratorie. Der p 10 reprezentat de tropomiozina este clasa de proteine care dau reactii incrucisate cu anumite alimente ca: crustacee (creveti, homar, raci, crabi), moluste precum si cu gandacul de bucatarie. De asemenea, reactii incrucisate au fost observate intre acarieni si anisakis simplex si ascaris lumbricoides.

Alergia incrucisata intre acarieni si crustacee / moluste

Alergia incrucisata intre acarieni si crustacee / moluste este mai frecventa in zonele geografice unde consumul de crustacee / moluste este mare si mai putin frecventa in Europa.  Persoanele cu alergie la moluste / crustacee pot prezenta: urticarie, angioedem, respiratie grea si suieratoare precum si dureri de burta brusc instalate dupa consum.

Diagnosticul de alergie incrucisata intre acarieni si moluste / crustacee se stabileste pe baza simptomelor precum si a analizelor: pricktest pozitiv pt acarieni si fructe de mare sau IgE specific pozitiv pt ambele. Consulta medicul alergolog daca prezinti alergie la acarienii din praful de casa si fructele de mare.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.