Alergia la aspirina si antiinflamatorii

alergia la medicamente

Alergia la aspirina si antiinflamatorii este cea mai frecventa cauza de alergie medicamentoasa, dupa alergia la antibiotice. Aspirina sau acidul acetilsalicilic si medicamente antiinlamatorii nesteroidiene ca Ibuprofen, diclofenac, ketoprofen, etc. sunt medicamente care se administreaza de regula in raceli, viroze, ca anti termice sau antalgice, dar si in afectiuni reumatismale, osoase, etc. pentru ameliorarea durerii.

Antiinflamatoriile nesteroidiene sunt frecvent folosite de catre adulti dar si de copii, mai ales ca antitermice, de aceea este important sa stim si sa observam daca apare vreo reactie alergica dupa administrarea lor. Aspirina este contraindicata la copii, fiind asociata cu afectiunea Sdr. Reye.

Ce simptome pot aparea in alergia la aspirina sau antiinflamatorii?

Simptomele de alergie pot sa apara imediat in cateva minute pana la o ora si se pot manifesta prin urticarie, angioedem, respiratie grea si suieratoare sau chiar anafilaxie.  De asemenea sunt simptome de alergie care pot aparea la 24-48 ore sau chiar la 1 saptamana de la administrare, manifestate prin eruptii cutanate.

Este necesar sa ne gandim la o alergie medicamentoasa, in contextul aparitiei simptomelor de alergie, asociate cu administrarea de aspirina sau antiinflamatorii nesteroidiene.

Persoanele care au astm bronsic, rinosinuzita cronica sau chiar rinita alergica pot dezvolta mai frecvent alergie la aspirina si antiinflamatorii nesteroidiene.

Persoanele care au urticarie cronica pot prezenta o accentuare a urticariei dupa administrarea de aspirina sau antiinflamatorii nesteroidiene.

semne de raceala

Cum pot afla daca sunt alergic la aspirina sau antiinflamatorii?

Prezenta simptomelor de alergie asociate cu administrarea de aspirina sau antiinflamatorii nesteroidiene necesita consult alergologic. Alergia la aspirina sau medicamente antiinflamatorii nesteroidiene ca ibuprofen, diclofenac, paracetamol, algocalmin se poate diagnostica prin semne clinice, investigatii de laborator, testare cutanata si/ sau test de provocare medicamentoasa. Medicul alergolog va decide ce investigatii sunt necesare in functie de simptomele dvs., momentul aparitiei lor si gravitatea lor.

Tratamentul alergiei la aspirina sau antiinflamatorii nesteroidiene

In primul rand daca apar simptome de alergie dupa aspirina sau ibuprofen de ex. medicamentul se va opri. Se consulta medicul alergolog sau medicul de familie intr-o prima etapa. Se administreaza medicatie simptomatica in functie de simptomele alergice prezente si se consulta apoi medicul alergolog. Pe viitor se va evita edministrarea medicamentului care a produs alergia.

Este importanta stabilirea diagnosticului cert de alergie, pentru a evita administrarea si pentru a primi medicamente inlocuitoare. Medicul alergolog iti va da o lista cu medicamente in care se poate regasi medicamentul la care ai facut alergie, pentru a le evita pe viitor.

De asemenea, se impune atentie la alimentele conservate peste iarna care contin aspirina. Consumul lor poate da simptome de alergie.

Nu uitati, consultati medicul alergolog daca banuiti o alergie la aspirina sau antiinflamatorii nesteroidiene, pentru a evita o alergie severa. Atentie si la alimentele conservate care pot contine aspirina sau acid acetlisalicilic! Multa sanatate!

Articole asemanatoare

Comentarii (4)

Buna ziua ! Sotul meu se confrunta din luna iunie cu o alergie /urticarie cu care se chinuie si in prezent. Aceasta sa declansat ca urmare a schimbarii medic. sortis cu medicamentul zetovar (in 2019 ia fost montat un stent ca urmare a unui infarct). Au aparut bubite mici pe tot corpul si nancarimi greu de duportat. Am fost pe la dermatologi , chiar si la un alergolog. Am facut tot felul de analize. Toate au iesit bune, mai putin ige. Tine regim foarte stric, respectiv ca pentru intoleranta la histamina. Am folosit o geamada de unguente si pastile de mancarime. E disperat , nu mai stie la ce doctor sa mai mearga. Poate ne dati un sfat. Exista posibilitatea de a face analiza daca cumva face alergie la aspirina, la sortis, sau la ce mai ia pentru inima ?
Va rog sfatuiti-ne ce sa mai faca ! Cu stima Georgeta Bugariu

Buna ziua, se pot face analize dar este necesar de evaluat de catre aergolog ce tip de reactie alergica este: imediata sau tardiva

Trebuie sa fac un test de provocare la aspirina
Ma puteți ajuta în ce consta acest test. Îmi este frica de reacțiile adverse, sunt àsmatica
Va mulțumesc

Buna ziua, dupaverificarea starii de sanatate si a spirometriei sub ghidarea medicul alergolog veti primi doze progresiv crescande de aspirina. Multa sanatate!

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.