Alergia la intepatura de albina sau viespe

Alergia la intepatura de albina sau viespe - dr Ramona Muresan 1200

Alergiile la insecte sunt frecvent intalnite in sezonul cald. De primavara pana toamna, suntem expusi la insecte, de toate felurile. Cel mai adesea suntem intepati de tantari, viespi, albine, furnici, pureci, etc. Intepaturile de tantari, pureci si furnici dau frecvent reactii locale, care se amelioreaza repede. Intepaturile de viespe si albina sunt cele de care ne temem cel mai tare. Acestea pot cauza reactii anafilactice, imediate, care uneori pot cauza moartea.

Alergiile imediate la intepatura de viespe/albina

Alergiile imediate apar de obicei in cateva minute pana la 2 ore de la intepatura. Se pot manifesta cu eruptie urticariana, angioedem (umflare a fetei, membrelor, gatului), respiratie grea, wheezing, ameteala si pierderea cunostiintei. Acestea pot fi usoare sau severe, cand se pot solda cu deces.

Alergiile tardive la intepatura de viespe/albina

Alergiile tardive la intepaturile de viespi sau albine, apar la 48 – 72 de ore de la intepatura. Se manifesta prin inrosirea si umflarea zonei, mancarime locala, aparitia unor vezicule sau bule la locul intepaturii. Inflamatia se poate extinde mai mult in jurul locului intepaturii. Uneori la locul intepaturii poate aparea durere si zona se poate suprainfecta, daca nu se trateaza in timp util. Aceste reactii sunt mai putin frecvente decat reactiile imediate. Anafilaxia este o reactie severa de tip imediat. Reactiile alergice tardive nu au risc de anafilaxie.

Ce este de facut daca te inteapa albina/viespea?

Daca suntem intepati de albina sau viespe, este necesar sa ne pastram calmul. Apoi se aplica o compresa cu apa rece local. Daca apar simptome alergice la distanta de locul intepaturii este bine sa sunati la 112. Inainte, puteti administra medicatie antihistaminica +/- cortizon daca este necesar. Daca aveti antecedente de reactii anafilactice la intepatura de viespi/albine, atunci este necesar sa folositi EpiPenul cu adrenalina, asa cum v-a instruit medicul dvs alergolog. Daca aveti dubii daca sa folositi sau nu Epipenul, mai bine il folositi. Este mai bine sa prevenim orice reactie anafilactica, decat sa o lasam sa se agraveze si apoi sa actionam.

Masuri de prevenire a intepaturilor de viespi/albine

Intotdeauna este mai bine sa prevenim decat sa tratam. Pentru a reduce contactul cu albinele sau viespile este necesar sa nu ne parfumam, sa nu purtam haine colorate, sa nu mancam/ bem sau sa stam in locuri unde se mananca, sa evitam zonele de langa cosurile de gunoi, sa evitam plimbarile la iarba verde. Este bine sa verificam daca in jur se afla cuiburi de viespi si sa luam masuri pentru a evita formarea lor. Este necesara evitarea zonelor unde se afla stupi.

Persoanele cu risc de reactii anafilactice trebuie sa poarte cu ele trusa de urgenta indicata de catre medicul alergolog.

Discuta cu medicul tau alergolog despre imunoterapia alergen specifica pentru venin de vispe/ albina. Aceasta este indicata persoanelor cu risc de anafilaxii repetate.

Reactiile imediate pot fi severe. Urmati instructiunile medicului alergolog daca ati prezentat o reactie anafilactica. Purtatitrusa de urgenta cu dvs.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.