Alergia la intepaturi de insecte

alergie venin albina

Insectele care dau frecvent alergii sunt viespile, albinele, paianjenii, tantarii si mustele. Alergia la intepaturi de insecte este mai frecventa vara. Cei mai afectati sunt barbatii cu varsta sub 20 ani, nu datorita sexului, ci datorita expunerilor frecvente. De asemenea, copiii fac frecvent reactii alergice locale dupa intepaturile de insecte.

Manifestarile alergiei la intepaturi de insecte

  • In mod normal, la locul intepaturii, apare o mica umflatura si inrosire, insotita de durere. Aceasta reactie poate trece spontan, in cateva ore sau cedeaza la comprese reci si analgezice.
  • Unele persoane dezvolta o reactie locala mai extinsa, insotita de inrosire si edem (umflatura) atat la locul intepaturii, dar si la distanta de acesta. Uneori alergia la intepaturi de insecte este asociata cu stare de rau, durere, greata care poate sa dureze pana la 10 zile.
  • Reactiile toxice la veninul insectei, apar atunci cand o persoana este intepata simultan de mai multe insecte.
  • Cea mai serioasa reactie alergica acuta este anafilaxia, care in general apare la 15 minute de la intepatura, sau mai rar, tardiv la ~ 1 ora. Alergia severa la intepaturi de insecte este caracterizata prin urticarie generalizata sau inrosire si angioedem, edem glotic, colaps vascular cu hipotensiune si pierdere a cunostiintei.
  • Mai rar, persoanele intepate de insecte pot face o forma de alergie care se caracterizeaza prin urticarie, stare de rau, greata si artralgii, ce apar la 7 zile de la intepatura.

Cum aflu daca sunt alergic la intepaturi de insecte?

Istoricul de intepatura, urmat de reactia alergica, trebuie sa conduca pacientul catre medicul alergolog. Testarea cutanata la venin si dozarea anticorpilor IgE specifici pentru viespe si albine sunt investigatii folosite pentru a certifica diagnosticul de alergie.

 

Tratament in alergia la intepaturi de insecte

Cum putem evita contactul cu insectele?

  • prin purtarea de haine deschise la culoare (hainele inchise la culoare atrag insectele) care sa acopere o portiune cat mai mare a corpului
  • evitarea folosirii parfumurilor
  • gunoiul si resturile alimentare trebuie acoperite si tinute la distanta
  • evitarea mersului descult prin iarba

Tratamentul variaza, de la aplicarea unor comprese reci, administrarea unui analgezic pentru durere (aspirina), antialergic +/- corticoterapie, adrenalina in functie de severitate.

 

Anafilaxia este o urgenta medicala. Persoanele alergice la intepatura de insecte trebuie instruite de catre medicul alergolog sa poarte si sa foloseasca Epipen. Epipen este o seringa preumpluta cu Adrenalina care se administreaza intramuscular la primele semne de anafilaxie.

Tratamentul curativ este imunoterapia cu venin de insecte (viespe sau albina). Se recomanda de catre medicul alergolog in functie de severitatea reactiei alergice.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.