Alergia la intepaturi de insecte

alergie venin albina

Insectele care dau frecvent alergii sunt viespile, albinele, paianjenii, tantarii si mustele. Cei mai afectati sunt barbatii cu varsta sub 20 ani, nu datorita sexului ci datorita expunerilor frecvente. De asemenea copiii fac frecvent reactii alergice locale dupa intepaturile de insecte.

Manifestarile alergiei la insecte

  • In mod normal la locul intepaturii apare o mica umflatura si inrosire, insotita de durere, care trece spontan, in cateva ore sau care cedeaza la comprese reci si analgezice.
  • Unele persoane dezvolta o reactie locala mai extinsa, insotita de inrosire si edem (umflatura) atat la locul intepaturii dar si la distanta de acesta, asociata cu stare de rau, durere, greata care poate sa dureze pana la 10 zile.
  • Reactiile toxice la veninul insectei, apar atunci cand o persoana este intepata simultan de mai multe insecte.
  • Cea mai serioasa reactie alergica acuta este anafilaxia care in general apare la 15 minute de la intepatura, sau mai rar, tardiv la ~ 1 ora, caracterizata prin urticarie generalizata sau inrosire si angioedem cel mai frecvent, edem glotic, colaps vascular cu hipotensiune si pierdere a cunostiintei.
  • Mai rar persoanele intepate de insecte pot face o alergie care se caracterizeaza prin urticarie, stare de rau, greata si artralgii, ce apar la 7 zile de la intepatura.

Cum aflam daca suntem alergici la insecte?

Istoricul de intepatura urmat de reactie alergica, trebuie sa conduca pacientul catre medicul alergolog. Testarea cutanata la veninul sau dozarea din sange a anticorpilor IgE specifici pentru viespe si albine sunt investigatii folosite pentru a certifica diagnosticul de alergie.

 

Tratamentul alergiei la insecte

Cum putem evita contactul cu insectele?

  • prin purtarea de haine deschise la culoare (hainele inchise la culoare atrag insectele) care sa acopere o portiune cat mai mare a corpului
  • evitarea folosirii parfumurilor
  • gunoiul si resturile alimentare trebuie acoperite si tinute la distanta
  • evitarea mersului descult prin iarba

Tratamentul variaza de la aplicarea unor comprese reci, administrarea unui analgezic pentru durere (aspirina), antialergic +/- corticoterapie, in functie de severitate.

 

Anafilaxia este o urgenta medicala. Persoanele alergice la intepatura de insecte trebuie instruite de catre medicul alergolog sa poarte si sa foloseasca, o seringa preumpluta cu Adrenalina (Epipen) care se administreaza intramuscular la primele semne de anafilaxie.

Tratamentul curativ este imunoterapia cu venin de insecte (viespe sau albina) care se recomanda sau nu de catre medicul alergolog in functie de reactia alergica.

1

Lasa un comentariu