Alergia la laptele de vaca, la copii
Alergia la laptele de vaca este frecvent inatlnita in randul copiilor mici si bebelusilor. Din fericire, majoritatea copiilor depasesc aceasta problema si tolereaza in timp produsele pe baza de lapte de vaca. O mica parte in schimb, au alergie severa la laptele de vaca si raman alergici toata viata, neputand consuma sau chiar atinge preparate pe baza de lapte de vaca.
Cum stiu daca copilul are alergie la laptele de vaca?
Alergia la laptele de vaca se poate manifesta sub mai multe forme:
- dermatita alergica: pielea copilului devine uscata, pot aparea leziuni rosii, copilul este agitat din cauza mancarimilor pielii. La bebelusi leziunile apar la nivelul zonelor de extensie, abdomen, obraji, iar la copiii mai mari zonele de flexie (incheieturile) sunt cele mai afectate
- urticarie si angioedem: dupa consumul de lapte de vaca in decurs de maxim o ora, pot aparea eruptii cutanate urticariene si / sau angioedem al buzelor, ochilor, mainilor, etc
- tulburari digestive: consumul de lapte de vaca se poate manifesta prin balonare, dureri de burta, scaune diareice sau constipatie, scuane sanguinolente.
- Anafilaxie: cea mai severa reactie alergica asociata cu eruptie cutanata urticariana sau angioedem si tulburari digestive, afectare respiratorie, pierdere a cunostiintei.
Daca obesrvati oricare dintre aceste simptome la copilul dvs. dupa consumul de produse lactate pe baza de lapte de vaca sau in cazul in care este alaptat exclusiv, daca mama a consumat lapte de vaca, adresati-va medicului alergolog.
Tipurile de alergie la laptele de vaca
Exista 3 tipuri de alergie la proteinele laptelui de vaca:
- alergie imediata prin productie de anticorpi de alergie, forma care se manifesta imediat dupa consumul de lapte de vaca
- alergie care nu se produce prin anticorpi IgE si se manifesta predominant prin afectare digestiva (scaune moi, diareice, constipatie, scaune sanguinolente, etc)
- forma mixta
Cum stiu care tip de alergie il are copilul meu?
Prezenta imptomelor prezentate mai sus, la copilul dvs., trebuie sa va indrume catre medicul alergolog. In urma consultului alergologic, medicul va decide ce investigatii sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului de alergie imediata sau tardiva la laptele de vaca. Laptele de vaca are mai multe fractiuni proteice care pot da alergie. Evaluarea alergologica fiind necesar si pentru a stabili la care proteine este alergic copilul.
Alergia la laptele de vaca, indiferent de forma si tipul de reactie alergica necesita evitarea consumului. Perioada necesara pentru a evita consumul se va stabili impreuna cu medicul alergolog in functie de tipul si severitatea alergiei. Laptele de vaca poate fi inlocuit cu preparate lactate vegetale sau lapte praf cu proteine extensiv hidrolizate sau pe baza de aminoacizi, in functie de toleranta si severitatea alergiei.
Consumul de lapte de vaca, asociat cu urticarie, eczeme sau scaune moi, diareice/ constipatie, la bebelusi sau copii necesita evaluare alergologica.