Alergia la materiale dentare

alergia de contact la materiale dentare

Problemele dentare sunt frecvent intalnite indiferent de varsta, atat la copii cat si la adulti si varstnici. Alergia la materiale dentare se intalneste adesea la adulti si varstnici. Industria dentara este din ce in ce mai performanta, iar materialele dentare au o diversitate mare. Din acest motiv trebuie sa recunoastem o alergie la unul dintre materialele dentare si sa o ghidam mai departe catre medicul alergolog.

Alergia la materiale dentare poate aparea deopotriva atat la pacienti cat si la personalul medical, care lucreaza cu aceste materiale.

Ce este alergia la materiale dentare?

Alergia este o reactie de hipersensibilitate mediata atat prin anticorpi de tipul IgE cat si prin raspuns celular. Practic, persoanele care dezvolta alergie la materiale dentare pot prezenta frecvent, doua tipuri de reactii:

  • reactii imediate: stranut repetat, mancarime de nas, urticarie sau angioedem local, simptome ce apar in cateva minute pana la o ora
  • reactii tardive: apar la 48 de ore de la contactul cu materialul dentar si se manifesta prin inrosire, edem si ulceratie la locul de contact

Ce materiale dentare pot da alergie?

Materialele dentare care dau frecvent alergie, in special tipul 2, reactii tardive sunt: metalele (nichel, crom, titanium, etc), metacrilatii, latex, adezivii, materialele folosite la sigilarea de canale si obturatii cazuri rare.

Alergia la metale (nichel, crom)

Lucrarile dentare contin adesea metale, care pot da sensibilizare la unele persoane. De regula alergiala metalele dentare se manifesta tardiv la ~ 48 ore. Local, dupa contactul cu metalele din lucrarile dentare apare inrosire, edem, senzatie de arsura si prurit precum si ulceratie. De multe ori poate aparea cheilita, fisura in coltul gurii. Simptomele cedeaza dupa indepartarea alergenului, in acest caz a metalului. Lucrarea dentara sa va modifica folosindu-se materiale din otel inoxidabil sau aliaj de titan-molibden.

Alergia la latex

Se poate manifesta atat prin reactii imediate, urticarie, angioedem, simptome respiratorii (stranut, nas infundat, respiratie grea), cat si prin reactii tardive de stomatita, gingivita sau cheilita alergica. Este frecvent intalnita la persoanele cu spina bifida si la cele alergice cu sindromul latex-fructe (kiwi), personalul medical.

Alergia la metacrilati

Se poate manifesta atat ca reactie imediata, in special alergie respiratorie cat si ca reactie tardiva cu inrosire, edem si senzatie de arsura si prurit la locul de contact.

Alergia la adezivi si alte materiale dentare

Adezivii si alte materiale dentare (materiale de obturatie si sigilare canale) dau mai putin frecvent reactii alergice.

Ce facem cand avem gingiile inflamate dupa o lucrare dentara?

Inflamatia orala, la nivelul gingiile, la locul de contact cu lucrarea dentara, trebuie sa fie un semnal de alarma ca ceva nu este ok. Discuta cu medicul dentist despre afectiunea gingivala si consulta imediat medicul alergolog.

Diagnosticul de alergie la materiale dentare se stabileste de catre medicul alergolog. In functie de tipul de reactie alergica se realizeaza analize de sange si testare cutanata prick sau patch.

Testarea prick determina alergia imediata, in special la latex. Consta in aplicarea unor picaturi pe antebrat care sunt apoi intepate discret cu o lanteta. Se asteapta 15 minute si se citeste rezultatul.

Testarea patch se foloseste pentru a diagnostica alergia tardiva la materiale dentare. Se aplica plasturi cu materiale dentare care dupa 48 de ore se indeparteaza. Rezultatul se citeste la 48 de ore, 72, 96 si 7 zile in unele cazuri.

Indiferent de tipul reactiei alergice, evitarea contactului cu alergenul este prima masura si singura care duce la stoparea reactiei alergice. Tratamentul local si cu antialergice este o masura adjuvanta pentru a trata mai rapid reactia alergica.

Consulta medicul alergolog daca dupa o lucrare dentara prezinti semne de inrosire, umflare si mancarime a locului de contact.

Articole asemanatoare

Comentarii (17)

Buna ziua, ați putea sa îmi spuneți unde anume as putea face teste de alergie pt materialele folosite la puntea mea dentara din ceramică pe zirconiu?

Buna ziua, testare patch pt materiale dentare se face la cabinetul de alergologie. Multa sanatate!

[…] de contact sunt tot mai des intalnite. Alergia la metale este cea mai intalnita forma de alergie de contact. Atunci cand stim ca suntem alergici la metale […]

Bună seara, după o vizită la Dr stomatolog sa decis efectuarea tratamentului de canal la un molar și după a doua ședință de tratament in care canalul s-a spălat cu soluție de cloramină in momentul in care Dr a început să usuce canalul m-am umflat instantaneu de la baza gatului până la ochi.Cred că a rămas sol de cloramină și uscând cu jet canalele a împins cloramină in țesuturi.Ce imi recomandați sa fac?

Buna ziua, mergeti la un consult de alergologie pentru a evalua situatia. Multa sanatate!

Bună ziua! Cum ati rezolvat situatia? Sunt in aceeasi situație! Multumesc

Cum se numește analiza la sânge pt alergie dentară la crom și nichel?

Buna ziua, pt a verifica alergia tardiva la metale se poate efectua analiza test de transformare limfoblastica pt substantele dorite sau testare cutanata patch. Multa sanatate!

Bună seara. În urma cu 2 ani, am fost la dentist sa repare un dinte. După ce mi-a reparat dintele. La vreo 4,5 ore mi-a apărut o amorțeală în scalpul capului. Și la 1 săptămâna a început sa am furnicaturi, usturimi pana ce simțeam ca si cum.cineva ma electrocuta dureri Îngrozitoare pe partea dreapta a capului, aceasi parte cu dintele. Am fost la x doctori, am făcut x radiografii, tomograf, analize. Nu sa descoperit nimica. Durerile ma lasau doar daca luam antibiotic Tavanic, dar la 1 săptămâna isi reveneau. A durat în jur de 1 an. Și într-o dimineață, ma duc la un doctor dentist. Și ii zic sa îmi scota totul ce este acolo. Cum a scos tot materialul din dinte, durerea a dispărut instant. Și acel doctor mi-a reparat dintele fără sa mai am dureri pana acuma 1 lună. I-am explicat la doctorul dentist actual cauza. Am 1 lună de zile de când pune tratament. Când pune tratament simt puțin furnicaturi … când mi-l lasă liber totul este ok. Ieri a ajuns la concluzia ca este bine sa mi-l sigilate ca nu am.nimica acolo. După ce la sigilat la 3 ore am început sa am furnicaturi pe fata, scalpu capului, accentuate si simt in interiorul dintelui este ceva ce se zbate. Urmează în aceste zile sa ma duc sa fac teste la.materialele folosite sa vad dacă am alergie la ele.

Buna ziua, da, posibil sa nu tolerati vreun material folosit.

Bună ziua
D-na Irina ma interesează dacă ați rezolvat problema? Cum?
Am și eu aceeași problemă.

Buna seara, bănuiesc ca sunt alergica la cimenturi dentare. Pe scurt: am senzatii de gingie tensionata și usoara usturime , senzatii ce apar după 2- 3 zile de la cimentarea puntilor. Prima punte am făcut o acum câteva luni pe metalo ceramica pe care am tăiat o( am avut complicatii…tratamente incomplete de canal). Ca sa exclud alergia la metal am optat pt a doua punte de ceramica pe zirconiu. Menționez ca și la cimentarea puntilor provizorii și a celor definitive am avut aceeași problema: senzatii de usturime și tensiune la nivelul gingiei la aprox. 2- 3 zile de la cimentare. Dimineața de regula sunt bine, senzațiile se amplifica în cursul zilei spre seara.Daca ar fi alergie senzațiile ar trebui sa fie continue? Stomatologul meu nu îmi răspunde la întrebări….susține cu vehementa ca nu am cum sa fiu alergica la cimenturi si de cate ori am incercat sa discut cu el imi raspunde scurt ca nu e cazul sa fac teste alergologice. !!!! Momentan lucrarea pe zirconiu e cimentata provizoriu. Ce ma sfătuiți sa fac?

Buna ziua, daca puteti, verificati prin testare patch daca sunteti alergica la materialele folosite de catre medicul dentist. Multa sanatate!

Buna ziua.Se poate face alergie de la cimentul provizoriu?Am schimbat o lucrare din compozit deoarece după aplicarea cimentului(care l-am simtit imediat ciudat în contact cu cavitatea bucala) peste noapte m-am umflat foarte rau:gât,limba,buze,Nu mai puteam înghiți.Dr a zis ca poate nu suport compozitul,si am făcut o nouă lucrare metalo ceramica iar cand am fost la proba a pus din nou acel ciment intr-o punte ca era putin cam larga.Din nou am pățit același lucru dar nu asa grav pt ca am dat lucrarea la laborator pt mici retușuri.

Buna ziua, da se poate face, dar trebuie sa primiti o cantitate mica, de la medicul dentist pentru a duce medicului alergolog pt testare. Multa santate!

Bună ziua!Am o lucrare pusă de o lună de zile ,lucrarea este făcută din ceramică pe schelet metalic.La o lună de zile am gingiile inflamate de culoare roșie ,edem ,însoți de durere!Menționez că am fost diagnosticată cu alergie acută spontană si urmez un tratament, care constă în vaccinarea ambelor brațe, o dată pe lună!Durerile la nivelul gingiilor nu a cedat nici acum după o lună?Imi puteți da o lămurire dacă pot schimba lucrarea pe structură de zirconiu?Asta ar fi o soluție?Mulțumesc!

Buna ziua, este necesar un consult alergologic si testare cutanata patch cu materialele dentare folosite. Daca sunteti alergica la vreun component din lucrarea dentara, este necesara schimbarea lucrarii. Multa sanatate!

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.