Alergia la polenul de ierburi
Alergia la polenul de ierburi se manifesta odata cu venirea verii. Iarba sau gramineele dau frecvent reactii alergice atat respiratorii cat si cutanate si digestive.
Pe scurt in acest articol
Alergia la polenul de ierburi (iarba de gazon, firuta, timoftica, etc) si cereale (secara, grau, oraz, ovaz, etc) se manifesta in lunile mai – iunie.
La noi in tara, incepand cu luna mai pana in iulie, cerealele si gramineele polenizeaza, iar cantitatea de polen din aer este crescuta, creand simptome persoanelor alergice.
Simptomele in alergia la polen de ierburi
Frecvent simptomele in alergia la polenul de ierburi (cereale si/sau graminee) sunt respiratorii: nas infundat, rinoree apoasa, prurit nazal si ocular, inrosire a ochilor. De asemenea, in functie de gradul de alergie, unele persoane pot prezenta si tuse seaca, respiratie grea si suieratoare sau angioedem al fetei.
Unele persoane pot prezenta si simptome digestive date de alergia la polen de ierburi. Aceste reactii digestive sunt mai putin datorate ingestiei polenului, ci se datorareaza unor reactii incrucisate intre polen si unele alimente. Polenul de ierburi / graminee contine structuri proteice care se aseamana cu proteine din alimente. Astfel ca, atunci cand pacientul alergic la polenul de ierburi consuma aceste alimente, poate dezvolta tulburari digestive sau alergie cutanata. Cel mai adesea apar umflaturi ale fetei, urticarie, greata, varsaturi, dureri abdominale.
Alimentele care dau astfel de reactii incrucisate sunt rosii, cartofi, arahide, sfecla, pepene rosu si galben, portocale.
Alergia la polen poate afecta atat copiii cat mai ales adultii. In ultimii ani, polenurile afecteaza tot mai multi copii, chiar si copii cu varsta mai mica de 3 ani.
Diagnosticul alergiei la ierburi
Prezenta simptomelor alergice necesita consult alergologic si testare cutanata pentru a confirma alergia la polen de ierburi. Rezultatul testarii cutanate alergologice se primeste rapid, in 15 minute. De ce este important sa avem un diagnostic corect? deoarece un diagnostic corect se asociaza cu un tratament corect. Tratamentul alergiei scapa pacientul de simptome, imbunatatind astfel calitatea vietii acestuia si previne aparita complicatiilor.
Consulta medicul alergolog daca prezinti simptome alergice in perioada verii, pentru a te putea bucura de zilele insorite de vara.
Tratamentul in alergia la polen de ierburi
Evitarea contactului cu polenurile pare imposibila dar exista totusi cateva masuri de reducere a contactului:
– spalati frecvent fata si zonele expuse pentru a indeparta particulele de polen
– purtati ochelari de soare
– folositi aerul conditionat (atat acasa, la birou, cat si in masina), cu conditia ca filtrele sa fie curatate
– evitati plimbarile la orele pranzului in zilele insorite si cu vant, cand concentratia de polen din aer este maxima
– in zilele ploioase polenul se depune pe sol si simptomele sunt mai usoare sau chiar dispar
– camerele trebuie aerisite doar dimineata si seara, cand scade concentratia de polen din aer
Tratamentul medicamentos este stabilit de catre medicul alergolog in functie de severitatea simtomelor.
Buna ziua, ma poate ajuta in alergolog? Am primit rezultatele de la sânge si am alergie foarte puternica la plante / polen de: -arin, mestescan, alun, secarã si la timoticã foarte puternic! Ce pot face si ce sa nu manânc? Vã multumesc mult!!!!
Buna ziua, este necesar un consult alergologic, sunt foarte multe aspecte de discutat pentru a decide daca reactia alergica s-a datorat alergiei la polenuri sau alimentatiei. Puteti opta pt consult online daca nu aveti medic alergolog in orasul dvs. Multa sanatate!