Alergia la polen primavara, dar mai ales la polenul pomilor de primavara.

Alergia la polen primavara - dr Ramona Muresan 1200px

Primavara natura reinvie, pomii inmuguresc si iarba incolteste. De asemenea, primavara sporii de mucegai incep sa apara, imediat dupa incalzirea vremii. Desi sosirea primaverii este un moment de bucurie pentru toata lumea, persoanele alergice prezinta discomfort in aceasta perioada, mai ales daca nu urmeaza tratamentul corect sau daca nu stiu ca simptomele sunt de natura alergica.

Care sunt alergenii care pot da rinita alergica primavara?

Polenurile de pomi timpurii

Pomii care inmuguresc primavara, in special cei care nu infloresc, dau frecvent alergie. Pomii care fac flori, rareori dau alergie, iar printre cei care prezinta risc alergenic se numara teiul. Pomii care dau primavara alergie, rinita sau rinoconjunctivita alergica sunt: mesteacan, fag, stejar, plop, salcie, alun, arin, etc. Polenul de pomi de primavara poate da reactii alergice asociate in principal cu nas infundat, secretii nazale apoase, mancarimi de nas si ochi dar poate da si simptome de astm ca tuse seaca, wheezing, respiratie grea.

Uneori persoanele care sunt alergice la polenul de pomi, in special la polen de mesteacan, pot prezenta simptome alergice atunci cand consum anumite fructe sau legume crude. Consumul de fructe crude: mere, pere, piersici, cirese, caise, prune, migdale, etc poate fi asociat in unele cazuri cu mancarime la nivelul gatului (in cerul gurii), inrosire in jurul gurii, urticarie, scaune moi uneori diaree. La fel, consumul de legume crude ca morcov, telina, patrunjel, anason, coriandru, chimen, fenicul, etc pot da reactii alergice persoanelor care sunt alergice la polenul de pomi. Acest lucru se datoreaza asemanarii dintre polenul de pomi si fructe sau legume.

Mucegaiurile

Mucegaiurile se imprastie in aer imediat dupa incalzirea vremii. Pe perioada de iarna intra in stare de latenta, iar primavara este perioada in care concentratia lor in aer incepe brusc sa creasca. De regula, pacientii alergici la mucegaiuri prezinta simptome de rinita alergica si frecvent astm bronsic alergic: tuse seaca, wheezing, respiratie grea. Mucegaiurile pot fi prezente in aer liber pe frunze, fructe, iarba, fan dar si in locuinta pe pereti, in spatele mobilierului, la ferestre, pe pamantul florilor de apartament.

Tratamentul alergiei la polenul de pomi de primavara

Initial, cand pacientul se prezinta in sezon, primavara, cu simptomele de alergie si se confirma alergia, se administreaza tratament de control al simptomelor. Ulterior, dupa investigatii mai amanuntite de documentare mai in detaliu a alergiei, se recomanda terapia de imunizare alergen specifica, pentru a trata alergia la polenul de pomi de primavara.

Terapia de imunizare alergen specifica este un tratament care induce producerea de anticorpi de protectie in locul celor de alergie. Astfel, polenul de pomi timpurii va fi tolerat de catre pacient. Imunoterapia pentru polenul de pomi timpurii se initiaza inainte cu 4 luni de a incepe sezonul polenic, prin Octombrie – Noiembrie. Durata tratamentului variaza in functie de forma de administrare aleasa. Daca se opteaza pentru imunoterapie sub forma injectabila, administrarea se face lunar, timp de 3 ani. Daca se opteaza pentru picaturi sublinguale, durata tratamentului este de aproximativ 6 luni pe an, timp de 3 ani.

Daca prezentati simptome de alergie odata cu inceperea primaverii, consultati medicul alergolog. Discutati si despre imunoterapia alergen specifica.

Polenurile pomilor de primavara, cei care nu fac flori, dau simptome de alergie frecvent. Consulta medicul alergolog si afla ce poti face ca sa nu mai ai simptome de alergie.
drRamonaMuresan

Intreba medicul alergolog

Ai o nelamurire, banuiesti simptome alergice? Intreaba medicul alergolog si iti vom raspunde prompt.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.