Alergia la polenul de pomi de primavara

Alergia la polenul de pomi de primavara

Odata cu venirea primaverii si inmugurirea pomilor, apar si simptomele de alergie la polenul pomilor de primavara. Incalzirea vremii favorizeaza polenizarea plantelor. Pomii de primavara, in special cei care nu infloresc, dau frecvent alergie. Acestia sunt: mesteacan, fag, stejar, plop, salcie, alun, arin, etc. Pomii care fac flori sunt mult mai putin alergenic, exceptie face teiul.

Cum se manifesta alergia la polenul de pomi de primavara?

Odata cu inceperea sezonului polenic, din februarie (daca este cald) si pana in mai – iunie, persoanele alergice la polenul de pomi pot prezenta simtpome ca:

  • Nas infundat
  • Secretii nazale apoase
  • Stranut repetat
  • Mancarime de nas, ochi sau in gat
  • Ochi rosii
  • Tuse seaca
  • Respiratie grea
  • Mancarimi de piele sau urticarie

Alergie incrucisata fructe sau legume – polen pomi de primavara

Unele persoane alergice la polenul de pomi de primavara pot face alergie dupa ce consuma fructe sau legume crude. Acest lucru se intampla de obicei din cauza ca polenul de pomi se aseamana ca structura cu proteine din aceste alimente. Adesea fructele sau legumele pot fi tolerate daca sunt preparate termic. Care sunt fructele sau legumele care dau alergie si ce simtpome dau? Simptomele date de fructele sau legumele crude pot fi: inrosire in jurul gurii, mancarime in gat, umflare a buzelor, limbii, urticarie. Fructele sau legumele asociate cu alergia la polenul de pomi sunt:

  • Alergii generate de familia plantelor rosaceae: mere, pere, piersici, prune, cirese, caise, migdale
  • Alergii generate de plantele din familia apiaceae: morcov, telina, patrunjel, chimen, fenicul coriandru, anason
  • Alergii generate de plantele din familia fabaceae: soia, arahide
  • Alergii generate de plantele din familia betluaceae: alune

Tratamentul alergiei la polenul de pomi de primavara

Initial cand pacientul se prezinta in sezon cu simptomele de alergie si se confirma alergia, se administreaza tratament de control al simptomelor. Ulterior dupa investigatii mai amanuntite, se recomanda terapia de imunizare la alergen specifica, pentru a trata alergia la polenul de pomi.

Terapia de imunizare la alergen specific este un tratament care induce producerea de anticorpi de protectie in locul celor de alergie. Astfel, polenul de pomi timpurii va fi tolerat de catre pacient. Imunoterapia pentru polenul de pomi timpurii se initiaza inainte cu 4 luni de a incepe sezonul polenic, prin Octombrie – Noiembrie. Durata lui variza in functie de forma de administrare aleasa. Daca se opteaza pentru imunoterapie sub forma injectabila, administrarea se face lunar, timp de 3 ani. Daca se opteaza pentru picaturi sublinguale, durata tratamentului este de aproximativ 6 luni pe an, timp de 3 ani.

Daca prezentati simptome de alergie odata cu inceperea primaverii, consultati medicul alergolog. Discutati si despre imunoterapia alergen specifica.

Polenurile pomilor de primavara, cei care nu fac flori, dau simptome de alergie frecvent. Consulta medicul alergolog si afla ce poti face ca sa nu mai ai simptome de alergie.

Articole asemanatoare

Comentarii (2)

Buna seara !
In urma consumului de alimente cu multa histamina , vin roșu, conserve peste, brânzeturi marinate,fructe de mare, smochine uscate, cafea, cârnați crud-uscați nepreparati și un virus Heliobacter Pylori am dobândit o sensibilitate la histamina. S-a tratat Heliobacter dar acum cum mănânc câteva smochine, o banana sau beau un pahar cu vin roșu îmi amorțește dosul palmelor, și câteva bubițe in cap. Daca mănânc mai multe alimente cuhistamina am crampe stomacale , dureri de cap, durere in piept plus amorțirea mâinilor, bubițe in cap. DAO = 33,4 UI/ ml, deci a depășit limita de 33 indicând o activitate alergica activa. Ce ar trebui sa fac sa scap de aceasta problema? Mulțumesc!

Buna ziua, este necesara evaluare alergologica pentru a vedea daca mai exista o cauza a intolerantei la histamina. Odata gasita cauza se va linisti si aceasta problema. Multa sanatate!

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.