Alergia la proteinele din laptele de vaca

alergie la lactate

Laptele de vaca este un aliment foarte consumat si indragit de copii. Incepand cu primele zile de viata, in cazul copiilor hraniti cu formule de lapte si de la cateva luni in cazul copiilor alaptati, organismul copiilor vine in contact cu proteinele din laptele de vaca. Laptele de vaca este unul dintre cei mai frecventi alergeni alimentari, care produce alergie alimentara la copii. Exista doua forme de  alergie alimentara: imediata si alergie tardiva.

Alimentele care cele mai alergenice sunt: laptele de vaca, oul, graul, soia, alune, arahide, peste. Copiii cel mai adesea prezinta alergie la laptele de vaca, ou, grau si soia. De cele mai multe ori, aceste alergii se remit, copiii tolerand adesea alimentele ulterior. Exista si o mica proportie de copii care raman alergici toata viata.

Alergia la proteinele laptelui de vaca este des intalnita la copii. Poate fi manifestata prin moduri diferite:

Alergia imediata la proteinele laptelui de vaca

Simptomele alergice apar imediat dupa consumul de lapte de vaca direct de catre copil, sau indirect prin laptele matern. Copilul manifesta imediat dupa consumul de lapte de vaca sau derivate (unt, branza, iaurt, etc) simptome ca: urticarie (apar bubite, blande pe corp), angioedem (se umfla la fata, ochi, buze sau alte parti ale corpului), varsaturi, dureri abdominale, diaree si uneori singura manifestare poate fi respiratia grea suieratoare sau wheezing, tuse seaca. Uneori dupa consumul de lactate se poate accentua eczema sau dermatita alergica.

 Alergia tardiva la proteinele din laptele de vaca

Cel mai adesea parintii observa modificari ale scaunului copilului. Scaunul este moale, diaree cu mucus sau chiar firisoare de sange. Acesta este adesea momentul care atrage atentia parintelui si copilul ajunge la un consult alergologic. Uneori copiii cu alergie tardiva la lapte de vaca prezinta reflux gastroesofagian, balonare, dureri abdominale.

alergie la lapte de vaca

Cum pot afla daca copilul este alergic la laptele de vaca?

Prezenta simptomelor mai sus mentionate necesita oprirea consumului de lactate si evaluare alergologica. Medicul alergolog va efectua testare cutanata prick pentru a confirma alergia imediata la proteinele din laptele de vaca si / sau testare cutanata patch pentru a confirma alergia tardiva. Cel mai probabil va trebui sa efectuati si analize la laborator, pentru a afla titrul de anticorpi de alergie la proteinele din laptele de vaca.

Copilul are alergie la laptele de vaca, ce trebuie sa fac?

Medicul alergolog iti va da indicatiile necesare in urma analizelor si testarilor efectuate. Va trebui evitat consumul de lactate atat de catre copil cat si de mama care alapteaza. In unele cazuri este necesara evitarea totala, chiar si a urmelor de lactate din alte produse alimentare. Scopul evitarii consumului de lactate este aducerea la zero a simptomelor, a titrului de anticorpi si a reactiei cutanate aparute in urma testarii. Indiferent daca reactia alergica este imediata sau tardiva, este necesara evitarea consumului de lactate.

Lactatele de vaca vor fi inlocuite cu lactate vegetale la copiii mai mari sau formule de lapte praf cu proteine extensiv hidrolizate sau aminoacizi (in functie de severitate). Atentie nu se va inlocui laptele de vaca cu lapte de capra, bivolita sau oaie. 80 – 90 % din copii reactuioneaza alergic si la acestea.

Daca copilul prezinta alergie severa la laptele de vaca, medicul va prescrie tratament de urgenta (EpiPen cu adrenalina), administrat la nevoie in caz de reactie alergica severa.

Reevaluarea alergologica se va face la 6 luni, urmarind retestarea copilului si evaluarea statusului alergic. Daca reactia cutanata si analizele de laborator arata o scadere importanta, se poate incepe reintroducerea laptelui in alimentatie conform indicatiilor medicului alergolog.

Evolutia alergiei alimentare la laptele de vaca

In general evolutia este buna, majoritatea copiilor tolerand produsele lactate. Exista si cazuri care pot ramane cu alergie la laptele de vaca. Formele tardive de alergie la proteinele din laptele de vaca au o evolutie foarte buna, copiii tolerand ulterior lactatele. Este important sa fie recunoscute simptomele de alergie si tratate. Dermatita alergica poate fi si ea accentuata si cauzata de laptele de vaca. Este necesara evitarea alergenului si hidratarea corespunzatoare a pielii cu produse emoliente pentru piele alergica.

Nu uitati dragi parinti, de cate ori aveti o nelamurire legata de vreun simptom al copilului, discutati cu medicul pediatru sau medicul de familie, urmand a fi ulterior redirectionati catre alte specializari in functie de simptomele copilului.

Articole asemanatoare

Comentarii (10)

Buna ziua fetița de 1 an și 2 luni până acum a consumat lapte de vaca cu gris .cu orez .sau cu pâinică.a fost hrănită cu formula aptamil acum vreau sa introduc la biberon lapte de vaca e posibil sa facă alergie având în vedere că în combinație cu produsele de mai sus nu a avut nimic . mulțumesc

Buna ziua, nu se poate da un raspuns 100%, probabilitatea sa nu faca alergie este mare, avand in vedere ca pana acum a tolerat lactatele. Multa sanatate!

Buna seara, i-am dat bebelusului meu de 8 luni branzica de casa si a vomitat in jet, apoi iaurt in alta zi si iar a vomitat in jet. Asta inseamna ca este alergic la laptele de vaca ? Eu il alaptez si consum multe lactate, dar el nu are probleme din cauza aceasta, doar ca este constipat si nu stiu daca are legatura. Ce test ar trebui sa fac ? Eu nu prea am gasit medici alergologi in zona in care locuiesc. Multumesc !

Buna ziua, este necesara evaluare alergologica. Cel mai probabil este alergic la laptele de vaca. Daca se confirma alergia, este necesara evitarea lactatelor cu proteine din lapte de vaca. Multa sanatate!

Bună seara! Am un băiețel de 3 luni alăptat exclusiv, diagnosticat cu reflux silențios și posibil aplv…țin dieta de o lună și simptomele s-au îmbunătățit considerabil (deși nu au dispărut complet)…din neatenție am mâncat un cârnaț de grill, care conținea lapte, și simptomele au reapărut … La fel și o prăjitură care conținea praf de budinca făcut cu suc de măr…(Praful de budinca avea la ingrediente arome care conțineau lapte)…e posibil că doar de la o bucată de prăjitură, care în rest nu conținea lapte, unt etc să îi fie din nou rău? Și doar de la un cârnăcior? Și cam pe la ce vârstă putem reintroduce treptat lactatele? Am înțeles că există o scara a laptelui…Și când ar trebui făcut consult alergologic? Noi am mers doar la gastroenterolog… Mulțumesc și multă sănătate!

una ziua, consultati un medic alergolog si veti primi raspuns la toate intrebarile dvs. De asemenea, este impoortant regimul alimentar pt a se vindeca inflamatia de la nivelul tractului digestiv. Multa sanatate!

Mulțumesc frumos pentru răspuns! Dvs faceți și consultații online? M-ar interesa o programare

Buna ziua, da, se poate face consult online. Programare puteti face aici: https://www.alergologultau.ro/programare-consult/
Bifati consult online si urmati pasii. Multa sanatate!

Bună ziua. Dacă fetita este alergica la laptele de vaca poate fi alergica și la betalactamice? Zinnat? Ige total 122, 8
Ige lapte de vaca 0,42
A fost operata de 3 zile de adenoita cronica și amigdale hipertrofica. I s-a administrat cefaclor și în continuare i s-a prescris zinnat. Dar tușește și noaptea respira foarte greu.
De 2 ani ne chinuim și am refuzat sa o operam pana acum. Am mers la foarte mulți medici.
Problema este noaptea când doarme. Chiar și doamna doctor anestezie s-a speriat pentru ca nu reușea sa o intubeze.
Acum așteptăm să se recupereze după operație…
Va mulțumesc frumos pentru intelegere.

Buna ziua, alergia la lapte de vaca nu are nicio legatura cu orice alergie la medicamente. Efectuati consult alergologic pentru a vedea daca nu este alergica la alergenii din aer (acarieni). Multa sanatate!

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.