Alergie sau intoleranta la gluten?
Glutenul este o proteina care se gaseste in cereale ca si grau, orz, ovaz, secara. Unele persoane pot dezvolta intoleranta la gluten sau boala celiaca, iar altele, in special copii, dezvolta alergie, nu neaparat la gluten, ci la grau. Trenbuie sa facem bine diferenta intre cele doua afectiuni si sa nu le confundam, de aceea, o sa le detaliez pe fiecare in parte.
Alergia la Grau
Alergia la grau, este o alergie alimentara care apare frecvent in randul copiilor. Simptomele alergiei la grau pot fi imediate sau tardive, usoare sau amenintatoare de viata.
Simptomele imediate se manifesta de regula prin aparitia urticariei (blande la nivelul pielii), angioedemului (umflaturi la nivelul fetei, membrelor, etc), respiratie grea si suieratoare, tulburari digestive si anafilaxie. Anafilaxia este cea mai severa forma de alergie si apare frecvent in cadrul alergiei la grau, atat ca atare cat si in asocierea consum de grau-efort fizic, fiind numita Anafilaxia de efort la grau. Simptomele apar de regula, in prima ora de la consumul alimentului care contine grau.
Simptomele tardive se manifesta prin eczema, eruptii cutanate, dureri abdominale, balonare, diaree, scadere in greutate sau stagnare. Aceste simptome apar dupa cateva ore de la consumul graului, chair si zile. In aceasta forma tardiva, simptomele care predomina sunt cele digestive, precum si stagnarea in greutate a copiilor.
Cum aflu daca sunt alergic la grau?
Prezenta simptomelor de alergie la grau descrise mai sus, indiferent ca sunt imediate sau tardive, trebuie sa indrepte parintele sau adultul catre medicul alergolog. Testele cutanate prick test sau analizele de laborator specifice pot confirma o alergie imediata la grau. Testarea patch este indicata la persoanele cu simptome tardive. De asemenea, daca copilul nu ia in greutate, fara a fi prezente alte simptome, consultati medicul alergolog, pentru a confirma sau exclude o alergie tardiva la grau.
Tratamentul si managementul alergiei la grau
In urma testarilor, analizelor si anamnezei medicul alergolog stabileste tipul reactiei alergice, iar in functie de severitatea ei, se va decide tratamentul. Medicatia poate consta in administrarea de antialergice, iar in formele severe cu anafilaxie, pacientului i se va indica purtarea de EpiPen. EpiPen-ul este o seringa preumpluta cu adrenalina, pe care pacientii cu risc de reactii anafilactice trebuie sa o poarte cu ei si sa o foloseasca in caz de nevoie. Inainte de toate aceste indicatii este recomandata evitarea alimentelor din grau, care pot contine urme de grau sau care pot fi contaminate cu grau, in special la pacientii cu forme severe de alergie.
O atentie deosebita trebuie acordata si altor lucruri, care pot contine ingrediente pe baza de grau cum este Plastelina, cosmeticele, produse pentru baie, etc.
Intoleranta la gluten sau boala celiaca
Boala celiaca sau intoleranta la gluten poate fi prezenta atat la copii cat si la adulti. Simptomele sunt variate, dar de regula, primeaza simptomele digestive ascoiate cu consumul de gluten. Persoanele cu intoleranta la gluten pot prezenta:
- simptome digestive: balonare, dureri abdominale, diaree sau constipatie, scaune urat mirositoare
- simptome generate de malabsorbtia cronica: scadere sau stagnare in greutate, iritabilitate, statura mica, pubertate intarziata
- simptome generale: furnicaturi si amorteli in maini si picioare, depresie, anxietate, oboseala, etc
Cum pot afla daca am intoleranta la gluten?
Prezenta simptomelor o perioada lunga de timp trebuie sa fie un semn de intrebare si necesita consult la medicul gastroenterolog. In urma anamnezei se vor recomanda analize de laborator, care vor confirma intoleranta la gluten. Analizele constau in anticorpi specifici anti transglutaminaza, antiendomisium, atat IgA cat si IgG.
Ce trebuie sa faca o persoana cu intoleranta la gluten?
Evitarea alimentelor care contin gluten este recomandarea de prima intentie in intoleranta de gluten. Se vor consuma doar alimente care nu contin gluten, fructe si legume, quinoa, carne si produse lactate, oua, orez, cartofi, mazare, pastai, etc. Evitarea alimentelor cu gluten va duce la refacerea epiteliului intestinal si absorbtia intestinala va reveni la normal. Copiii dar si adultii vor lua in greutate si simptomele digestive vor disparea.
Respectati indicatiile medicului gastroenterolog si cititi cu atentie etichetele produselor alimentare, pentru a putea evita glutenul.
Este important sa se faca diferenta intre intoleranta la gluten si alergie la grau. Consultati medicul alergolog daca aveti simptome alergice dupa consumul de grau.