Alergiile alimentare intarziate la copii

alergii alimentare intarziate

Alergiile alimentare intarziate sunt frecvent intalnite in randul copiilor. De multe ori trece mult timp pana se stabileste diagnosticul corect, iar parintii nu stiu incotro sa se duca. Dupa cum le spune si numele, aceste alergii alimentare nu apar imediat, ci la distanta de 24 – 48, chiar 72 ore de la alimentul ingerat. De aici vine si dificultatea de a descoperi care este alimentul cauzator. Cereti sfatul alergologului pentru diagnosticul acestei alergii, nu cheltuiti banii pe analize costisitoare care de multe ori nu sunt relevante.

Care sunt simptomele alergiei intarziate la alimente?

Alergia alimentara intarziata sau non-IgE mediata se manifesta la cateva zile de la administrarea alimentului. Simptomele specifice alergiei intarziate la alimente sunt predominant din sfera digestiva, dar se pot asocia si alte simptome:

  • reflux gastroesofagian si varsaturi
  • dureri abdominale, colici
  • scuane moi diareice, cu mucus sau sanguinolente
  • stagnare sau chiar scadere in greutate
  • copilul este agitat, nu se odihneste bine noaptea
  • poate aparea dermatita alergica: pielea copilului devine uscata, pot aparea leziuni rosii, copilul este agitat din cauza mancarimilor pielii. La bebelusi leziunile apar la nivelul zonelor de extensie, abdomen, obraji, iar la copiii mai mari zonele de flexie (incheieturile) sunt cele mai afectate
dermatita_alergica_copii
alergie alimentara intarziata

Cum aflu daca copilul meu are alergie alimentara intarziata?

Alergia alimentara intarziata se caracterizeaza prin absenta anticorpilor IgE specifici pentru alimente, este o alergie non IgE mediata. De aceea determinarea anticorpilor de alergie IgE nu este necesara in stabilirea diagnosticului de alergie alimentara intarziata sau tardiva.

Descrierea simptomelor este foarte importanta in stabilirea diagnosticului. Anumite alimente sunt mai frecvent implicate in alergiile alimentare tardive / intarziate: laptele de vaca, oul, faina de grau, etc. Aceste alimente se testeaza prin testare patch cutanata sau prin determinarea testului de transformare limfoblastica. Testul prin care se determina nivelul de anticorpi IgG nu este concludent in stabilirea alergiilor alimentare, atat imediate, cat si tardive. Corpul nostru produce anticorpi IgG pentru oprice lucru care ii este strain si are contact cu el.

Dieta de evitarea a alimentului cauzator cel putin 4-6 luni este necesara pentru a reduce inflamatia intestinala cauzata de alergia alimentara. Apoi sub indrumarea medicului alergolog se vor reintroduce treptat alimentele alergenice. In general copiii vor dezvolta toleranta pentru alimente si le vor putea consuma fara reactii alergice.

Daca obesrvati oricare dintre aceste simptome la copilul dvs. dupa consumul anumitor alimente adresati-va medicului alergolog.

Alergiile alimentare intarziate sau tardive necesita evaluare alergologica. Este necesar sa se stabileasca corect diagnosticul si sub indrumarea alergologului se vor putea reintroduce treptat alimentele in alimentatia copilului.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.