Alergiile de iarna

alergie la aer rece

Desi temperaturile scazute din timpul iernii ar trebui sa reduca numarul alergiilor, majoritatea oamenilor petrec mult timp inauntrul locuintei, iar ventilatia din interior este mult redusa fata de perioada de vara, favorizand dezvoltarea alergiilor la alergenii indoor.

Simptome raceala vs alergie:

De obicei, iarna, virozele respiratorii dau simptome ca stranut, oboseala, nas infundat sau secretii nazale, care de regula tin aproximativ 7 zile. Ce este de facut atunci cand simptomele de raceala nu mai trec, dupa multe incercari de tratament pentu raceala? Trebuie sa ne gandim la o alergie. Ati putea spune: “bine, bine, dar alergie la ce? polenuri nu mai sunt, doar este iarna?!” Asa este, polenuri nu sunt iarna, dar sunt alti alergeni din interiorul locuintei, care iarna pot da simptome de alergie: acarienii din praful de casa, epiteliile de animale (unde este cazul), gandacii de bucatarie.

Simptomele de alergie, cele respiratorii seamana foarte mult cu cele de raceala: stranut repetat, nas infundat, secretii nazale apoase, mancarime de nas/ochi/urechi. Tusea seaca persistenta poate fi un semn de alergie, in special la acarienii din praful de casa. Tusea predomina dimineata si seara, este seaca, uscata si se poate asocia cu respiratie grea unoeri si suieratoare (wheezing).

alergeni din casa

Care sunt alergenii care pot da alergii iarna?

Acarienii din praful de casa: produc simptome de alergie in special iarna, datorita faptului ca locuinta nu este atat de bine ventilata, ca si pe perioada verii. De asemenea, caldura excesiva din locuinta este un mediu favorizant pentru dezvoltarea lor. Penele cu pene, jucariile de plus, saltele vechi, cartile vechi reprezinta locuri in care acarienii se pot gasi in cantitate mare.

Epiteliile de animale pot cauza nas infundat, stranut repetat, secretii nazale apoase, tuse seaca. Unele persoane pot dezvolta urticarie de contact, la locul unde saliva animalutului a ajuns in contact cu pielea, asa zisa urticarie de contact. Saliva, excrementele si scuamele animalelor de companie sunt cauzatoare de alergie si nu parul.

Gandacii de bucatarie pot da tuse seaca, respiratie grea si suieratoare, iar persoanele astmatice pot prezenta acutizari ale bolii.

Mucegaiurile pot fi si ele cauze de alergii in perioada rece. Atentie la plantele din locuinta (pamantul lor poate forma mucegai), peretii din bai, bucatarii, debarale, precum si in spatele mobilierelor se poate forma mucegai.

De asemenea, contactul cu aerul rece, poate da simptome cutanate ca inrosire a pielii, edeme ale mainilor si zonelor care vin in contact cu aerul rece, urticarie si prurit cutanat.

Ce este de facut pentru a reduce contactul cu acesti alergeni?

  • Epitelii de animale:
    • evitarea contactului cu animalul cauzator
    • restrictionarea accesului in dormitor a animalului
    • spalarea saptamanal
    • aspirarea saptamanal
    • nu lasati animalutul sa va linga (pentru a evita contactul cu saliva, in cazul urticariei de contact)
  • Acarienii din praful de casa:
    • schimbati pernele/ pilotele cu pene cu altele antialergenice
    • folosirea huselor de pat sip erne antialergice
    • spalati lenjeria de pat saptamanal la >600 C
    • aspirati saptamanal
    • temperatura in locuinta sa fie maxim 230 C
    • evitati jucariile de plus care stocheaza praf; daca copilul prefera o jucarie, aceasta trebuie congelata 24 ore si apoi spalata la > 600 C
    • evitati depozitarea cartilor, jucariilor, cuverturilor in dormitory
  • Gandacii de bucatarie:
    • deratizare periodica, a intregii cladiri
    • reduceti sursele de hrana (atentie la alimentele din camara)
  • Aerul rece: protejarea zonelor cu manusi, esarfe/ fulare, ciorapi mai grosi, crema emolienta la nivelul fetei pentru a evita uscarea tenului – o piele uscata este o piele pruriginoasa si mai sensibila.

Toate aceste masuri de evitare a contactului reduc simptomele, dar de regula nu sunt suficiente si este necesar consultul alergologic. Medicatia antialergica si antiastmatica controleaza simptomele. In functie de severitatea simptomelor este necesara evaluarea periodica a pacientului.

 

Daca prezinti in aceasta perioada simptome ca de raceala care nu mai trec, nu le ignora si consulta medicul alergolog, pentru a depista precoce o alergie. Adesea, o simpla rinita alergica se poate complica cu astm bronsic daca este netratata corespunzator. otitele repetate ale copilului si nu numai, sinuzita cronica pot fi de asemenea complicatii ale unei alergii respiratorii

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.