Alergiile de toamna

muceagai frunze uscate

A venit toamna si peisajul este de poveste, dar ce se ascunde sub covorasul de frunze uscate? un alergen de temut, mucegaiul.

Alergiile de toamna sunt la fel de agresive ca si cele de primavara/vara, afectand calitatea vietii pacientului daca nu sunt tratate corespunzator.

Care sunt alergenii care ne dau alergiile de toamna?

  1. Polenul de buruieni (Ambrozie, artemisia, etc) este pe primul loc, fiind foarte agresiv. De regula polenul de  buruieni se gaseste in aer din luna august si persista pana la sfarsit de septembrie. Daca toamna este blanda, calduroasa, pacientii alergici la polen de buruieni, Ambrozie / Artemisia vor prezenta simptome alergice si in luna octombrie. Pacientii alergici la ambrozie sunt sfatuiti sa continue medicatia atata timp cat este cald. Odata cu racirea vremii, buruienile nu mai afecteaza pacientii si medicatia poate fi oprita.
  2. Mucegaiurile sunt alergeni care predomina in aer de primavara pana toamna tarziu. Frunzele uscate reprezinta un mediu propice pentru dezvoltarea mucegaiurilor. Sporii de mucegaiuri afecteaza persoanele alergice, fiind in special factori favorizanti pentru aparitia astmului bronsic. Persoanele alergice la mucegai care vin in contact cu frunzele uscate /  fan, sunt sfatuite sa poarte o masca de protecrtie pentru a reduce inhalarea sporilor de mucegai. De asemenea, aparatele de aer conditionat sunt un mediu favorizant de producere a mucegaiurilor si trebuie intretinute  periodic.
  3. Acarienii din praful de casa sunt alergeni ascunsi dar agresivi, care afecteaza pacienti de toate varstele, de la copiii mici la varstnici. Acestia se gasesc predominant in interiorul locuintei, saltele, perne cu pene, carti, jucarii de plus. Simptomele de alergie la acarieni sunt accentuate in perioada rece, atunci cand aerisirea camerelor este deficitara si astfel creste concentratia lor in locuinta. Vreau sa atrag atentia asupra jucariilor de plus, care daca sunt depozitate in camera copiilor pot fi un mediu propice pentru dezvoltarea acarienilor.
  4. Animalele de companie de asemenea, in aceasta perioada petrec mai mult timp in locuinta si pot da simptome de alergie persoanelor alergice. Sfatul meu este sa deparazitati animalutele si sa le spalati o data pe saptamana pentru a reduce concentratia de alergeni si pentru a preveni aparitia parazitozelor intestinale.
  5. Scolile si gradinitele neaerisite pe perioada verii, reprezinta de multe ori pentru copiii alergici un mediu in care pot sa apara accentuari ale simptomelor alergice. Sfatul meu este ca salile de clasa sa fie aerisite inainte de inceperea orelor, iar peretii cu mucegai sa fie curatati. De asemenea curatarea saltelelor si aerisirea lor, in special la crese si gradinite.

Simptomele de alergie sunt in special respiratorii: nas infundat, secretii nazale apoase, mancarimi de nas/ochi, tuse seaca, respiratie grea si suieratoare. Persoanele care acuza astfel de simptome pe perioada de toamna, simptome care nu cedeaza in 7 zile de la instituirea tratamentului de raceala, ii sfatuiesc sa se prezinte la medicul alergolog.

0

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu