Alergiile de toamna
A venit toamna si peisajul este de poveste, dar sub covorasul de frunze uscate se gasesc alergeni ca si mucegaiurile. Alergiile de toamna sunt la fel de agresive, ca si cele de primavara/vara. Si ele afecteaza calitatea vietii pacientului, daca nu sunt tratate corespunzator.
Care sunt alergenii care dau alergiile de toamna?
Polenul de buruieni (Ambrozie, artemisia, etc)
Polenul de buruieni se gaseste in aer, din luna august si persista pana la sfarsit de septembrie. Daca toamna este blanda, calduroasa, pacientii alergici vor prezenta simptome si in luna octombrie. Pacientii alergici la ambrozie, sunt sfatuiti sa continue medicatia atata timp cat este cald. Odata cu racirea vremii, buruienile nu mai dau simptome de alergie si medicatia poate fi oprita.
Mucegaiurile (cladosporium, alternaria, etc.)
Mucegaiurile sunt alergeni care predomina in aer de primavara pana toamna tarziu. Frunzele uscate reprezinta un mediu propice pentru dezvoltarea mucegaiurilor. Sporii de mucegaiuri afecteaza persoanele alergice, fiind in special factori favorizanti pentru aparitia astmului bronsic. Purtati o masca de protectie daca adunati frunze uscate sau fan. Intretineti si curati periodic aparatele de aer conditionat care sunt un mediu favorizant de producere a mucegaiurilor.
Acarienii din praful de casa
Acarienii din praful de casa sunt alergeni ascunsi, dar agresivi, care afecteaza pacienti de toate varstele. Acestia se gasesc predominant in interiorul locuintei, saltele, perne cu pene, carti, jucarii de plus. Simptomele de alergie la acarieni sunt accentuate in perioada rece. Atunci aerisirea camerelor este deficitara si astfel creste concentratia lor in locuinta. Jucariile de plus, daca sunt depozitate in camera copiilor, pot fi un mediu propice pentru dezvoltarea acarienilor.
Animalele de companie
In aceasta perioada petrec mai mult timp in locuinta si pot da simptome de alergie persoanelor alergice. Sfatul meu este sa spalati animalutele o data pe saptamana, pentru a reduce concentratia de alergeni. Deparazitati-le pentru a preveni aparitia parazitozelor intestinale.
Alergiile de toamna accentuate la scoli si gradinite
Scolile si gradinitele neaerisite pe perioada verii, pot reprezenta un mediu alergizant pentru copiii alergici la mucegai si acarieni. Expunerea la acesti alergeni in cantitate mare, poate produce accentuari ale simptomelor alergice. Sfatul meu este ca salile de clasa sa fie aerisite inainte de inceperea orelor, iar peretii cu mucegai sa fie curatati. De asemenea, este indicata curatarea saltelelor si aerisirea lor, in special la crese si gradinite.
Simptomele de alergie sunt in special respiratorii: nas infundat, secretii nazale apoase, mancarimi de nas/ochi, tuse seaca, respiratie grea si suieratoare. Persoanele care acuza astfel de simptome pe perioada de toamna, simptome care nu cedeaza in 7 zile de la instituirea tratamentului de raceala, ii sfatuiesc sa se prezinte la medicul alergolog.