Criza de astm bronsic la copii si 5 alimente care o poate declansa
La copii, unele alimente pot declansa crize de respiratie, crize de astm bronsic, wheezing, etc. Se intampla atunci cand copilul dezvolta alergie la alimentul respectiv. Uneori aceste crize respiratorii sunt singurele simptome care apar dupa consumul alimentului respectiv. Alteori pot fi asociate simptome de alergie respiratorie – tuse seaca, respiratie grea suieratoare, wheezing – cu simptome digestive sau cutanate.
Pe scurt in acest articol
Care sunt cele 5 alimentele care pot declansa criza de astm bronsic la copii?
1. Lapte de vaca – proteina din laptele de vaca
Proteina din laptele de vaca este cea cauzatoare de alergie. Laptele de vaca este alimentul care este asociat frecvent cu alergie respiratorie si crize respiratorii. De regula simptome ca tuse seaca, respuiratie grea, suieraturi sau wheezing apar imediat dupa consumul produselor lactate (lapte de vaca, iaurt, unt, branza, etc). Atunci cand parintele observa aparitia acestopr simptome este necesar consult alergologic si efectuarea de teste cutanate pentru confirmarea alergiei. Se recomanda evoitarea produselor lactate.
2. Graul
Consumul de produse de panificatie, poate fi asociat cu alergii respiratorii, uneori chiar cu anafilaxie, in special daca este asociat cu efort fizic. In aceste situatii se recomanda evitarea consumului de grau si a produselor cu gluten. Evitarea efortului fizic nu ajuta de cele mai multe ori, iar pacientul poate avea frecvent episoade de anafilaxie. Este greu de estimat care este pragul peste care se considera efort fizic pentru fiecare pacient in parte. De aceea, se recomanda evitarea graului si a fainii de grau.
3. Nuciferele
Alune, nuci, migdale, arahide, caju, fistic, etc fac parte din familia nucifere. De multe ori, cand se confirma o alergie la unul dintre aceste fructe, se recomanda evitarea si a celorlaltor fructe. De ce? Datorita riscului de contaminare in procesul de fabricare sau ambalare. Alergia la nucifere este de cele mai multe ori o alergie cu simptome bine exprimate. Simptomele pot fi cutanate – urticarie, angioedem, digestive – varsaturi, diaree, respiratorii – respiratie grea suieraturi, tuse, chiar anafilaxie.
4. Oul
Alergia la ou se poate asocia cu simptome respiratorii, digestive si cutanate. Oul este un alergen alimentar important, care da alergie de obicei la copiii mici. Aceasta poate fi asociata cu simptome de dermatita alergica, urticarie sau simptome digestive dar si simptome severe de anafilaxie.
5. Pestele si fructele de mare
Carnea de peste dar mai ales fructele de mare pot da alergie la orice varsta. Simptomele la peste si la fructele de mare apare imediat dupa consum si se pot asocia cu simptome cutanate, respiratorii chiar si anafilaxie. Se recomanda consult alergologic si testare cutanata, precum si evitarea lor.
Ce facem atunci cand avem simptome respiratorii dupa consumul unor alimente?
In primul rand se solicita consult alergologic si testare cutanata pentru confirmarea alergiei. Daca nu se poate efectua testare cutanata medicul alergolog poate recomanda analize specifice pentru confirmarea alergiei. Evitarea consumului alimentului cauzator este esentiala.
Este important ca in cazul copiilor, parintii sa observe cu atentie daca vreun aliment declanseaza reactii alergice. Laptele de vaca deseori produce doar simptome alergice respiratorii, fara sa fie asociate simptome pe piele sau digestive. Asa ca, daca observati ca, copilul dvs tuseste sau respira greu, are respiratie cu suieraturi dupa consumul de lapte sau derivate, poate fi un caz de aliment care declanseaza criza de astm bronsic la copii si va recomand sa solicitati consult alergologic, dar mai ales sa evitati consumul de lactate al copilului. Nu ezitati sa contactati medicul alergolog chiar daca simptomele sunt minore si nu ridica neaparat ingrijorari imediate.