Ambrozia, o buruiana periculoasa

ambrozia rinita alergica

Ambrozia sau “Iarba parloagelor” cum este cunoscuta popular, este o buruiana frecvent intalnita la noi in tara. Ambrozia creste pe campurile necultivate, dar si in zonele neintretinute din orase.

Cine poate fi alergic la polen de ambrozie?

Alergia la polenul de Ambrozia este frecvent intalnita atat la adulti cat si la copii. Din pacate, polenul de ambrozie de ~ 1 an afecteaza si copii cu varsta < 2 ani. De ce? Deoarece oamenii nu isi intretin si nu mai cultiva terenurile, buruienile se inmultesc si astfel concentratia polenului in aer este mult peste limita admisa. Probabil ca acesti copii care manifesta simptome de alergie de la varste asa mici, sunt afectati de acest polen inca din viata intrauterina. Factorii ereditari sunt foarte importanti – risc de 30 – 40 % ca un copil sa devina alergic daca un parinte este alergic si de >70% daca ambii parinti sunt alergici.

Cand incepe ambrozia sa produca alergii ?

Sezonul in care polenul de Ambrozie produce manifestari alergice la noi in tara, incepe la sfarsitul lunii iulie si se mentine pana la inceputul lunii octombrie, in functie de vreme. Polenul este eliberat dimineata devreme, atinge concentratia maxima dupa amiaza si se depune pe sol seara. Concentratii mari in aer sunt atinse in zilele insorite cu vant, iar in zilele ploioase aerul contine o concentratie mai mica de polen, deoarece acesta se depune pe sol.

polen pelin sau artemisia

Ce simptome alarmeaza pacientul?

Persoanele alergice la polenul de Ambrozia, prezinta simptome de:

  • rinita sau rinoconjunctivita alergica: stranut in salve, prurit nazal, ocular si faringian, nas infundat, rinoree apoasa, inrosire a ochilor;
  • astm bronsic: tuse seaca in special dimineata si seara, dispnee (senzatie de lipsa de aer)
  • urticarie si angioedem (umflare a ochilor, buzelor, etc)

Unele persoanele alergice la polenul de Ambrozie prezinta reactii incrucisate si nu pot tolera anumite alimente rosii, kiwi, pepene rosu, pepene galben, banane.

articole si noutati
tuse seaca
Anafilaxia

Sfaturi practice pentru reducerea contactului cu polenul de Ambrozia

  • Evitarea plimbarilor pe timpul zilei cand concentratia de polen este maxima, in special in zilele insorite si cu vant
  • Aerisirea incaperilor dimineata si seara si inchiderea ferestrelor in timpul zilei
  • Evitarea uscarii hainelor in aer liber, deoarece se depune polenul
  • Circularea cu geamurile de la masina inchise si schimbarea regulata a filtrului de polen
  • Clatire frecventa cu apa a fetei si ochilor, pentru a indeparta polenul
  • Hainele purtate in timpul zilei vor fii lasate in alta incapere decat dormitorul
  • Folosirea in dormitor a unui purificator de aer, un aparat care purifica aerul din incapere retinand particulele de polen, praf de casa, etc.

Tratamentul medicamentos recomandat de medicul alergolog in urma efectuarii testelor alergice consta tratament simptomatic si curativ. Cel simptomatic se refera la medicatie antiinflamatorie locala si antialergica atat locala cat si sistemica. Tratamentul se incepe cu 1 – 2 saptamani inainte de sezonul polinic, se mentine pe tot sezonul si se reia in fiecare an.

Imunoterapia, recomandata de catre medicul alergolog este tratamentul care invata organismal sa nu se mai lupte cu polenul, iar pacientul se desensibilizeaza si nu mai prezinta simptome de alergie in contact cu polenul de ambrozie. Imunoterapia consta in administrarea de picaturi sublinguale, cu 2-4 luni inainte de sezon si in sezon, timp de minim 3 ani.

Consulta medicul alergolog pentru a afla daca poti incepe imunoterapia pentru polenul de ambrozie.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.