Astmul bronsic alergic, frecvent intalnit la copii

Astmul bronsic la copii - dr Ramona Muresan 1200px

Astmul bronsic alergic poate fi numit astmul copiilor, deoarece este frecvent intalnit la copii. Alergiile de obicei apar in copilarie, iar riscul unui pacient (copil sau adult) alergic sa devina astmatic este mare, mai ales daca alergiile nu sunt tratate corespunzator. Luna mai este luna dedicata astmul bronsic. Aceasta afectiune este tot mai des intalnita, atat la copil cat si la adult. In Romania, 1.000.000 de oameni, aproximativ 6% din populatia tarii sufera de astm bronsic. Dintre acestia 60% sunt alergici. La nivel european 30 de milioane de europeni sufera de astm bronsic, iar dintre acestia 20% prezinta forme severe de astm.

Din pacate, lucrurile nu vor sta mai bine, ci dimpotriva, numarul persoanelor care vor suferi de astm este in crestere. Acest lucru se datoreaza unor multiplii cofactori, printre care: poluarea, alergiile, fumul de tigara, terenul ereditar, mediu ocupational, etc. Cel mai important este sa diagnosticam astmul bronsic din timp, dar si mai bine ar fi daca am putea sa prevenim aparitia lui prin diagnosticarea alergiilor la timp si tratarea lor corect.

Simptomele specifice astmului bronsic

Astmul bronsic inseamna inflamatie a cailor respiratorii inferioare. Aceasta inflamatie ingusteaza caile respiratorii si apare tusea, care de regula este seaca, predominant dimineata si seara, dar si declansata de efort sau factori iritativi, respiratia grea si suieratoare, asa-numitul wheezing, senzatie de lipsa de aer si apasare in piept. Aceste simptome pot fi sezoniere, atunci cand astmul este declansat de alergen sezonier, cum este cazul alergiei la polenuri sau persistente, asa cum este cazul alergiei la acarienii din praful de casa. Aparitia acestor simptome trebuie obligatoriu sa trimita pacientul la medicul alergolog.

Mai mult decat atat, aparitia simptomelor de alergie: stranut repetat, mancarime de nas, nas infundat, mancarime de ochi, trebuie sa trimita pacientul la alergolog, pentru a trata corect alergia si a preveni aparitia astmului bronsic alergic. Sunt solutii terapeutice, atat pentru a trata alergiile si astmul bronsic, cat si pentru a preveni aparitia astmului bronsic. Important este sa mergeti la medicul specialist alergolog din timp si sa tratati corect alergiile.

Cum stabilim diagnosticul de astm bronsic

Prezenta simptomelor de mai sus, mai ales asociata cu prezenta alergiilor respiratorii, necesita consult alergologic. Spirometria este investigatia necesara pentru a masura functia pulmonara, aceasta putand fi efectuata dupa varsta de 5 ani.

La copiii mici, de regula intre 4 si 6 ani, folosim o alta metoda de a evalua functia pulmonara – peakflowmetria. Este o metoda mai usoara, folosita si pentru monitorizarea controlului astmului bronsic.

Pentru a diagnostica astmul bronsic alergic este necesara evaluarea alergologica, fie testarea cutanata, fie analize de laborator, IgE specifice pentru alergenii respiratori.

Tratamentul necesar in astmul bronsic

Tratamentul de control este recomandat in functie de severitatea astmului. Astmul bronsic alergic raspunde foarte bine la imunoterapia alergen specifica. De aceea, este foarte important sa stim tipul de astm, pentru a stii si ce tratament este adecvat. Imunoterapia alergen specifica (desensibilizare alergica) se recomanda pacientilor alergici cu scopul de a desensibiliza corpul, cu scopul de a trata alergia si implicit astmul bronsic alergic. Este important sa controlam bine simptomele de astm inainte de a initia o astfel de terapie. Discutati cu medicul dvs despre desensibilizare, daca suferiti de alergie sau astm bronsic alergic.

Tratamentul de urgenta este indicat de a fi folosit in situatiile de criza: tuse persistenta, respiratie grea, senzatie de lipsa de aer, etc. Cu cat astmul bronsic este mai bine controlat, cu atat mai rare sunt situatiile in care se va folosi tratamentul de urgenta.

Atentie, un copil cu alergie respiratorie la polen, acarienii din praful de casa, mucegaiuri, etc care tuseste sau respira greu, are wheezing sau senzatie de lipsa de aer, necesita evaluare alergologica! Cel mai probabil este vorba despre o forma de astm bronsic alergic.
drRamonaMuresan

Intreba medicul alergolog

Ai o nelamurire, banuiesti simptome alergice? Intreaba medicul alergolog si iti vom raspunde prompt.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.