Beneficiile aerosolilor salini

aerosoli la mare

Beneficiile aerosolilor salini au fost recunoscute inca din Grecia antica, cand terapia cu sare a fost recomandata de Hipocrate pentru diferite probleme respiratorii (astm bronsic, bronsite cronice). Azi, se foloseste si in unele afectiuni cutanate (psoriazis, dermatita alergica) si afectiuni alergice sau reumatismale.

Ce sunt aerosolii salini?

Aerosolii sunt microparticule aflate in suspensie si raspandite relativ uniform in atmosfera din salina sau de la mare. Au dimensiuni intre 0,1 – 0,9 microni, se mentin in aer o perioada mare de timp si pot fi inhalati de catre pacient in mod natural pe cale nazala si orala. Aerosolii de dimensiuni mici (0,1 – 0,5 microni) ajung pana in alveolele pulmonare, iar cei mai mari se depun in caile respiratorii superioare (nas, gura, laringe, faringe).

Tipuri de aerosoli

Aerosolii salini uscati sunt preferati pentru afectiunile respiratorii de cai inferioare, ca astmul bronsic deoarece patrund pana in bronhiile mici.

Aerosolii salini umezi sunt benefici pentru afectiunile de cai respiratorii superioare, sinuzite, rinite alergice si nu numai, traheite.

Cum actioneaza aerosolii salini?

Aerosolii salini se depun pe mucoasa tractului respirator, de unde sunt absorbiti. Datorita proprietatilor hidrofile (de a atrage apa) reduc vascozitatea secretiilor si mobilizeaza cilii din tractul respirator. In acest mod are loc o eliminare eficienta a secretiilor, toxinelor si a focarelor infectioase (stafilo-streptococice). Aerosolii salini au si rol antiinflamator, fiind eficienti atat la adulti, cat mai ales la copii, care racesc frecvent si al caror tract respirator este frecvent afectat de infectii si/sau alergii.

Observatiile de-a lungul timpului asupra persoanelor cu afectiuni respiratorii, au aratat ca secretiile din tractul respirator se ingroasa in lipsa unui aport suficient de lichide si sare. Astfel, inspirarea de aerosoli salini restabileste raportul optim de umiditate si salinitate in tractul respirator.

Aerosolii din salina sau de la mare, se absorb si prin piele prin depunere, datorita umezelii si diferentei de temperatura a suprafetei pielii fata de atmosfera. Ionii de sare sunt absorbiti si in sistemul limfatic – stimuleaza sistemul imun – stimuleaza microcirculatia sanguina a pielii si au efect favorabil asupra parului.

În salina nu exista microbi sau alergeni, fapt care ofera sistemul imunitar sansa de a se odihni în timpul tratamentului.

Timpul optim pentru o terapie eficienta cu aerosoli salini se stabileste in functie de afectiunea avuta, se pare ca 3 saptamani de aerosoli marini sunt echivalente cu 7 – 10 sedinte de 45 minute la salina.

In incheiere, aerosolii cu sare sunt benefici in:

  • afectiuni respiratorii – astm bronsic, bronsite, rinite alergice si rinosinuzite;
  • boli de piele – dermatita alergica, psoriazis;
  • afectiuni reumatismale

Tratamentul cu aerosoli sub nicio forma nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul medicamentos de baza al bolii.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.