Bronsiolitele repetate ale copilului

bronsiolitele repetate ale copilului

Bronsiolitele repetate ale copilului

Bronsiolita acuta este o afectiune inflamatorie a cailor respiratorii, in special a bronhiilor mici, ce afecteaza copiii mici cu varsta sub 2 ani. De cele mai multe ori bronsiolita debuteaza cu tuse brusc instalata, wheezing (respiratie suieratoare) si dispnee (respiratie grea). Uneori copiii pot prezenta initial doar stranut repetat, secretii nazale, tuse seaca si mai rar subfebrilitate. Principala cauza a bolii este o infectie cu virusul sincitial respirator (85% din cazuri), dar si cu alte virusuri sau bacterii: adenovirusuri (11%), entrovirus, influenza, rinovirusul, micoplasma pneumonie si clamidia pneumonie. De asemenea, bronsiolitele pot fi cauzate de o alergie, frecvent alergia la acarienii din praful de casa, dar si alti alergeni pot fi incriminati, inclusiv alergia alimentara (ex: lapte de vaca).

Copiii predispusi sa dezvolte bronsiolita sunt cei care nu au fost alaptati, cel putin in primele 6 luni, copiii prematuri, cei expusi la medii aglomerate, atat acasa cat si la cresa sau gradinita, copiii nascuti din mame fumatoare si expusi la fumul de tigara, etc.

bronsiolite repetate

Cum se produce bronsiolita?

Copilul vine in contact cu virusul care este inhalat si ajunge la nivelul bronhiilor mici, unde produce inflamatie, cu edematierea peretelui bronsic si secretii crescute de mucus. Edemul peretelui bronsic va duce la ingustarea bronhiilor cu acumularea secretiilor si suprainfectarea lor. Copiii prezinta rapid simptome respiratorii, deoarece au caile respiratorii de calibru mic si orice inflamatie duce la ingustarea acestora cu aparitia tusei, initial seaca apoi productiva, respiratiei greoaie si suieratoare (wheezing), uneori febra si/ sau frison si scaderea apetitului.

Alergoshop.ro

Specific bronsiolitei este wheezingul sau respiratia suieratoare, care se aude frecvent fara stetoscop in timpul expirului. Initial copilul este agitat, pentru ca mai apoi in formele severe sa se epuizeze si sa devina letargic, adormit.

Bronsiolita acuta trebuie diferentiata de un astm bronsic in criza, de o pneumonie bacteriana sau virala, afectiuni cardiace la copii, precum si de prezenta unui corp strain in tractul respirator. De aceea este foarte important sa va adresati medicului cand copilul prezinta aceste simptome.

Masuri de prevenire a bronsiolitelor

  • evitarea intrarii in colectivitate pana dupa varsta de 3 ani
  • evitarea spatiilor agglomerate
  • evitarea fumatului in jurul copilului
  • Alaptarea la san pana la 6 luni este foarte importanta pentru a creste imunitatea copilului
  • Este important ca incaperea sa fie aerisita frecvent, iar copilul sa stea in pozitie usor ridicata cu capul in hiperextensie.

Tratamentul antibiotic este controversat, etiologia fiind virala. Totusi antibioticul este indicat la copiii cu forme severe, cand se suspecteaza o suprainfectie bacteriana, la copiii cu boli preexistente (afectiuni cardiace sau respiratorii), la copiii malnutriti sau la cei febrili cu varsta sub 3 luni.

Bronsiolitele repetate la copii reprezinta unul dintre factorii predispozanti pentru astmul bronsic. Prognosticul bolii este favorabil cu remisiunea bolii in 7 – 10 zile.

De retinut pentru parinti: – wheezing-ul, tusea seaca, respiratia grea la copil trebuie sa fie un semnal de alarma si trebuie sa se prezinte cu copilul la orice unitate sanitara pentru evaluare si tratament de specialitate.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.