Cand facem testare la anestezic dentar?

testare la anestezic dentar

In ultimul timp, un numar mare de persoane, adulti si copii, se prezinta la medicul alergolog pentru a solicita testare la anestezic dentar. Chiar si copii care nu au facut niciodata anestezie dentara sunt indrumati catre alergolog pentru testare cutanata.

Anestezia dentara este necesara pentru a reduce disconfortul in timpul interventiilor dentare. Rata reactiilor alergice la anestezicele dentare este foarte mica (0,1 maxim 1 %). Desi acest procent este foarte mic, exista o teama exagerata fata de reactiile alergice postanestezie dentara.

Cand facem testare la anestezic dentar?

Toate ghidurile internationale de alergologie recomanda testarea la anestezic dentar, atunci cand exista antecedente sau o suspiciune de reactie alergica la anestezic dentar.

In general anestezicele dau reactii adverse daca:

– anestezicul se administrarea intravascular

– se injecteaza o cantitate prea mare de anestezic, mai ales in cazul celor care contin adrenalina

– apar reactii vasovagale – cand pacientul se sperie de interventia in sine si acuza simptome ca respiratie grea, senzatie de sufocare

Chiar daca pacientul prezinta alte alergii, respiratorii, alimentare sau chiar la medicamente, nu are risc crescut de alergie la anestezic dentar.

Nu se recomanda testarea la anestezic dentar

De la inceput vreau sa subliniez faptul ca nu se face testare cutanata screenig pentru anestezic dentar, precum nici pentru alte medicamente. Acest lucru ar insemna, ca fiecare persoana care ar trebui sa ia un medicament, sa se prezinte inainte la medicul alergeolog pentru testare. Lucru de altfel imposibil.

In mod normal o reactie alergica apare dupa un contact initial cu o substanta, in cazul nostru, anestezic dentar. La al doilea contact cu aceeasi substanta, unele persoane dezvolta anticorpi de alergie IgE si apare reactia alergica. Daca copilul, de ex. nu a facut niciodata anestezie dentara, in mod normal nu are anticorpi de tip IgE pentru anestezicul folosit.

Nu se recomanda testarea la anestezic dentar, daca:

– pacientul nu a mai efectuat niciodata anestezie dentara si nu a venit niciodata in contact cu anestezicul dentar

– pacientul nu a prezentat niciodata reactie alergica la anestezic dentar

Testarea cutanata screening nu este recomandata de catre medicii alergologi. Testarea cutanata este indicata in baza unui istoric de reactii alergice.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.