Cand initiem imunoterapia?

cand initiem imunoterapia

Ce inseamna imunoterapia? Cine poate face imunoterapie? Cand se poate initia un astfel de tratament?  Acestea sunt cateva din intrebarile pe care persoanele alergice le adreseaza medicului alergolog.

Ce este imunoterapia?

Imunoterapia este tratamentul curativ al alergiilor, in special al alergiilor respiratorii. Se incearca, iar in unele tari se si aplica, imunoterapia pentru unii alergenii alimentari, ex: arahidele. Imunoterapia consta in administrarea pacientului alergic, a alergenului cauzator de simptome alergice. Aceasta administrare se poate realiza, fie sub forma de picaturi sublinguale, tablete sau injectii subcutanate. Alergenul cauzator este administrat in doze progresiv crescande, pana la obtinerea unei doze de mentinere pe care pacientul alergic va trebui sa o administreze minim 3 ani.

Cine poate beneficia de imunoterapie?

Imunoterapia se adreseaza persoanelor alergice, in principal la alergenii din aer. Acesti alergeni din aer sau alergenii respiratori sunt: acarienii din praful de casa, polenuri (de pomi timpurii, ierburi si buruieni), mucegaiuri, epitelii de animale. Dintre acesti alergeni cel mai frecvent se initieaza imunoterapie pentru acarienii din praful de casa si polenuri.

Se adreseaza persoanelor alergice cu varsta peste 5 ani.

In ce perioada incepem imunoterapia?

Perioada in care incepem imunoterapia difera in functie de alergenii care cauzeaza simptomele si de tipul de imunoterapie ales. Nu se initiaza in sezonul in care alergenul se gaseste in concentratie mare in aer.

Imunoterapia sublinguala si sub forma de tablete, se va incepe cu 2 – 4 luni inainte de sezonul alergiilor dvs si se continua in sezon. Apoi se opreste pana anul viitor si se reia exact in acelasi mod.

Forma injectabila (injectii subcutanate) se initiaza in afara perioadei de alergie si se continua lunar, minim 3 ani. (ex: persoanele alergice la polen de ambrozie pot incepe tratamentul in perioada octombrie – aprilie).

Persoanele alergice la acarienii din praful de casa pot incepe imunoterapia in intervalul aprilie – octombrie. In aceasta perioada simptomele datorate acarienilor sunt mai reduse.

 

 

Cine nu poate beneficia de imunoterapie?

Acest tratament curativ, nu se indica la persoanele alergice:

  • copii < 5 ani
  • cu afectiuni autoimune/ maligne asociate
  • cu astm bronsic sever necontrolat (FEV1< 70%)
  •  aflate sub tratament cu betablocante (chiar si administrate topic)
  • in sarcina, nu se initieaza dar se continua, daca este inceputa anterior
  • cu afectiuni cronice ale cavitatii bucale (se contraindica forma sublinguala)

 

 

Imunoterapia este indicata de catre medicul alergolog, dupa efectuarea testelor cutanate sau dupa efectuarea IgE specifice, care sunt pozitive pentru o alergie respiratorie. De asemenea, trebuie indeplinite toate conditiile mentionate anterior, pentru a putea incepe acest tratament. Deoarece perioada de administrare este lunga, intre 3 – 5 ani, trebuie sa fii constiincios in a-ti administra medicatia.

Consulta medicul alergolog daca suferi de simptome de alergie, pentru a discuta daca poti beneficia de acest tratament curativ.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu

Site-ul nostru poate stoca informații prin intermediul browserului tau, sub formă de cookie-uri.