Care sunt cauzele care accentueaza dermatita la copii?
Dermatita alergica la copii este o afectiune frecvent intalnita. Incepe de la primele luni de viata si de cele mai multe ori se remite pana la 5 ani, dar exista si situatii in care poate persista pana in viata de adult. Cauze de dermatita la copii sunt multe si le vom detalia mai jos.
Dermatita la copii se manifesta prin o uscaciune exagerata a pielii, fie generalizata, fie localizata in anumite zone, mancarime a pielii si eczeme. Zonele in care dermatita se localizeaza frecvent, difera in functie de varsta. La bebelusi si copii mici zonele de uscaciune si eczeme sunt obrajii si zonele de extensie ale membrelor, abdomen si torace. La copiii mai mari si adulti eczema apare de regula la nivelul incheieturilor. Mancarimile de piele sunt intense, se accentueaza noaptea si daca exista expunere la iritanti ca si: parfumuri, parabeni, transpiratie, etc.
Care sunt cauzele care accentueaza dermatita la copii?
Dermatita apare din cauza unui defect al pielii, prin care pielea pierde grasimi si lichide. Astfel, pielea se usca si apare senzatia de mancarime si eczema. Datorita prezentei acestor modificari la nivelul pielii, prin piele pot patrunde mai usor factori iritanti ca si sarurile din transpiratie, alergeni – predominat alergeni alimentari, alergeni de contact – parfumuri, parabeni, alte alergene de contact. Vremea rece accentueaza dermatita, prin uscarea si mai tare a pielii. De aceea este indicata o hidratare mai intensa a pielii in sezonul rece. Vara, pielea alergica poate fi iritata datorita transpiratiei, datorita clorului din piscine si prin expunerea la nisip.
Alergenii alimentari care frecvent accentueaza dermatita alergica la copii sunt: laptele de vaca, oul, soia, cerealele. Alergenii din aer care accentueaza frecvent dermatita sunt acarienii din praful de casa.
Alergenii de contact, parfumurile, parabenii, balsam de peru, metalele necesita evaluare atunci cand dermatita alergica prezinta acutizari frecvent si celelalte cauze au fost verificate si excluse.
Ce masuri sunt necesare pentru controlul dermatitei?
Tratamentul dermatitei la copii consta in hidratarea intensa a pielii. In acest sens se recomanda folosirea de creme emoliente fara parfumuri, fara iritanti, hipoalergenice. Crema emolienta hipoalergenica se aplica de mai multe ori pe zi si dupa baie, in functie de severitatea dermatitei. In timpul baii se pot folosi emulsii de hidratare, care au rolul de nu permite pielii se piarda lichide si grasimi in timpul baii. Daca pielea prezinta leziuni, zone rosii si cu vezicule, este necesar tratamentul antiinflamator local, indicat de medicul alergolog si apoi, mentinuta hidratarea pielii. Daca un alergen alimentar este cauza dermatitei, acel aliment este evitat conform indicatiilor medicului alergolog.
Daca acarienii din praful de casa accentueaza dermatita, sunt necesare cateva masuri de evitare a contactului: protejarea pielii prin folosirea de huse antiacarieni, evitarea pernelor cu pene, evitarea depozitarii jucariilor de plus in dormitor.
Retineti ca, in dermatita alergica la copii, tratamentul de baza este hidratarea pielii!
Dermatita alergica la copii poate fi accentuata de alergeni, alimentari, respiratori, vreme rece si recomand hidratarea intensa si frecventa a pielii pana cand se obtine ameliorare evidenta.