Cum gestionam alergia la alimente la scoala?!
Prima zi de scoala este cu multe emotii din partea tuturor, bucurie, dar si teama de un nou inceput. Parintii ai caror copii au alergie la alimente, au un “stress” in plus: daca copilul meu mananca alimente la care este alergic? daca face o reactie alergica si eu nu sunt langa el sa il ajut? oare personalul din scoala va sti ce sa faca?
La aceste intrebari voi incerca sa raspund, pentru ca prima zi de scoala sa fie o bucurie si pentru copiii cu alergie alimentara, cat mai ales pentru parintii lor.
Ce trebuie sa faci inainte de inceperea scolii?
Pentru a te asigura ca alergia la alimente a copilului tau, va fi cunoscuta de catre personalul scolii, va fi recunoscuta si tratata corespunzator si nu in ultimul rand va fi prevenita iata ce este de facut:
1.Consulta medicul alergolog:
- inainte de inceperea scolii, el te va invata sa recunosti reactia alergica la alimente, sa o tratezi si cum sa o previi. Vei primi un plan de management al alergiei alimentare precum si o lista cu alimentele permise si interzise.
2.Discuta cu personalul scolii despre alergia copilului tau.
- Toata lumea trebuie sa stie ca alergia alimentara poate fi amenintatoare de viata, ca trebuie recunoscuta si tratata imediat. Ofera personalului scolii planul primit de la medicul alergolog, cu ce este de facut in cazul in care apare o reactia alergica.
- Personalul de la bucatarie trebuie instruit si el sa evite folosirea alimentelor la care copilul este alergic; sa pregateasca un meniu special pentru copilul tau. Daca acest lucru nu este posibil, atunci pregateste un pachetel de acasa cu ce stii ca este “safe” pentru copilul tau.
- Medicatia necesara in caz de reactie alergica trebuie tinuta in frigider, iar personalul scolar trebuie sa aiba acces la ea si sa fie instruit sa o foloseasca. In acest sens medicul alergolog va da parintilor o schema de tratament in caz de urgenta. Tot ce trebuie sa faci este sa recunosti alergia si sa respecti pasii din planul de tratament al medicului alergolog.
3.Instruieste copilul
- Invata copilul sa nu manance de la alti copii. Poate fi riscant.
- Sa spuna atunci cand nu se simte bine.
- Sa recunoasca simptomele de alergie
- Purtarea unei bratari pe care sa fie scris la ce este alergic copilul, ar ajuta mult la recunoasterea si tratarea reactie in cel mai scurt timp.
Stiu ca par greu de pus in practica toate aceste lucruri, dar cu rabdare si repetand de multe ori, planul oferit de medicul alergolog poate fi respectat pana la urma de toata lumea.
Nu ezita sa intrebi medicul alergolog daca mai ai intrebari despre alergia copilului tau. Poti adresa intrebarea ca si comment sau pe email. Urmareste si acest video foarte educativ despre alergia alimentara http://patients.eaaci.org/eaaci-explains-food-allergy/