De ce alergiile alimentare sunt in crestere?

alergie alimente

La intrebarea “de ce alergiile alimentare sunt in crestere?” incearca sa gaseasca raspuns cercetatorii. Acestia au inceput studiul lor de la intrebarea – de ce bebelusii care sunt alaptati exclusiv sau consuma doar lapte praf, dezvolta alergii alimentare si dermatita atopica?

Este stiut faptul ca, dermatita atopica este data de modificari genice. Acestea duc la uscaciune excesiva a pielii, prurit cutanat si eczeme. Alergiile alimentare accentueaza leziunile din dermatita atopica. Alimentele care dau de regula alergiile alimentare sunt oul, laptele de vaca, faina de grau, arahide, alune, etc. La fel si alergenii din aer (ex: acarienii din praful de casa) pot accentua dermatita atopica.

Pe langa factorii genetici, studiile au aratat ca expunerea precoce a pielii la alimente cunoscute ca fiind alergene poate fi un factor de risc. Aceasta expunere, prin nespalarea mainilor dupa consumul acestor alimente si manevrarea copilului, ar putea fi o cauza de producere/ agravare a dermatitei atopice, respectiv a alergiei alimentare.

De asemenea, folosirea excesiva a servetelelor umede se pare ca este un alt factor de risc pt accentuarea dermatitei. Servetelele umede lasa pe piele o pelicula fina de sapun care intrerupe bariera lipidica a pielii, cauzand astfel si mai multa uscaciune.

Studiile care sustin aceste cauze de crestere a numarului de alergii alimentare si dermatita atopica sunt momentan efectuate pe animale. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180406085504.htm

In concluzie, pentru a reduce si mai mult riscul de a dezvolta alergii alimentare / dermatita atopica, chiar daca exista un teren genetic, inainte de a manevra copilul, spalati-va pe maini, pentru a reduce urmele alimentare si incercati sa reduceti folosirea servetelelor umede.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu

Site-ul nostru poate stoca informații prin intermediul browserului tau, sub formă de cookie-uri.