De ce gresim cand dam antibiotic in bronsiolite?

bronsiolite copii

In sezonul rece bronsiolitele sunt frecvent intalnite in randul copiilor. Virozele respiratorii, in special cele date de virusul sincitial respirator sunt cele care cauzeaza majoritatea bronsiolitelor. Virozele respiratorii predomina in sezonul rece. De aceea, bronsiolitele sunt mai frecvente in aceasta perioada. Inainte de a vedea cand se indica antibiotic in bronsiolite, haideti sa vedem ce sunt bronsiolitele si care sunt cele mai frecvente cauze.

Ce este bronsiolita si ce simptome prezinta copiii?

Bronsiolita este o inflamatie a bronsiolelor care duce la ingustarea acestora si la producerea de secretii. Aceasta inflamatie poate fi data de viroze respiratorii (marea majoritate a cazurilor) si de alergii. Copiii care prezinta bronsiolita tusesc sec initial, o tuse iritativa, spastica. Au senzatie de sufocare, respiratia este grea si suieratoare. Aceste episoade pot fi asociate si cu insuficienta respiratorie, cazuri in care este necesara administrarea de oxigen, pe langa medicatia clasica. Ce trebuie sa retineti este ca respiratia grea si suieratoare, tusea seaca care nu se mai opreste pot fi simptome de bronsiolita. Este necesar consult pediatric sau la medicul de familie pentru diagnostic si tratament.

Bronsiolita indusa viral sau de racelile copilului

Acest caz este cel mai frecvent intalnit. Parintii se prezinta cu copiii care la fiecare raceala dezvolta respiratie grea, suieratoare sau tuse seaca de lunga durata, chinuitoare. Intrarea in colectivitate sau expunerea copilului prin contact cu persoane racite, sunt factori care cresc riscul de bronsiolite la unii copii. Alti copii poate au alta sensibilitate, poate dezvolta laringite sau faringite, etc. Antecedentele familiale sunt importante. Daca parintii, fratii/surori sau bunicii au astm bronsic, creste riscul ca si copilul sa dezvolte bronsiolite sau astm bronsic ulterior. Fiind cauzate de virusuri nu se justifica administrarea de antibiotic. Antibioticul nu este recomandat in viroze sau raceli obisnuite.

Bronsiolita indus de alergeni

Alergiile respiratorii si nu numai pot fi cauzatoare de bronsiolita. Spun asta pentru ca si unele alimente pot da simptome ca tuse sau wheezing, cum este cazul alergiei la laptele de vaca. Cel mai adesea, acarienii din praful de casa si mucegaiurile pot declansa o bronsiolita. Dar, nu se pot omite nici polenurile sau expunerea la animale de companie. In aceste cazuri factorul declansator este alergia, iar antibioticul nu isi gaseste locul nici aici.

Nu pot raspunde la intrebarea de ce este frecvent administrat antibiotic in bronsiolite. Dar pot raspunde la intrebarea – de ce este gresit sa dam antibiotic? Antibioticul este administrat in infectiile bacteriene, iar bronsiolita este declansata de virusuri in cea mai mare parte a cazurilor si de alergii. Deci, antibioticul nu este de niciun folos. Dimpotriva poate deregla flora intestinala si poate crea rezistenta la antibiotice pe viitor. Cazurile in care realmente este necesar, sunt cele de suprainfectare a bronsiolitei, care nu sunt frecvent intalnite. Prognosticul bronsiolitei este unul bun. Durata simptomelor este intre 7 – 10 zile. Formele induse de viroze se remit de regula pana la 4-5 ani, iar cele declansate de alergeni au un risc mai mare de a evolua catre astm bronsic.

Consulta medicul pediatru sau medicul de familie pentru a evalua si trata bronsiolita. In formele alergice si uneori in cele virale este necesara evaluare alergologica.

In concluzie, antibioticul nu este indicat in bronsiolite, nici in cele induse de viroze si nici in cele declansate de alergii. Ramane ca optiune la cei care prezinta suprainfectare bacteriana.
husa pat antiacarieni

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.