Dermatita atopica

obraji rosii si iritati

Este cea mai comuna afectiune a pielii, intalnita in copilarie, sub varsta de 5 ani, asociata frecvent cu boli alergice ca rinita alergica sau astmul bronsic. Uneori boala poate persista pana la adultul tanar, avand perioade in care simptomele sunt evidente, suparatoare, afectand calitatea vietii, cat si perioade in care simptomele se reduc sau dispar.

Dermatita atopica este o boala inflamatorie cronica, cu predispozitie familiala, caracterizata prin mancarime a pielii si infectii cutanate frecvente, rezultate in urma scarpinatului intens. Afectiunea este data de anumite disfunctii genice care se manifesta clinic prin uscaciune si sensibilitate a pielii. Alti factori care contribuie la aparitia bolii sunt alergenii inhalatori (polenuri, praful de casa, par si extremitati de animale) si alimentari (ou, lapte, alune, peste soia), iritantii (hainele de lana, fibre sintetice, sapunuri dure, detergenti, parfumuri, cosmetice, fumul de tigara), iar factorii emotionali si stresul pot exacerba simptomele.

Care sunt simptomele in dermatita atopica?

Cel mai suparator simptom este mancarimea de la nivelul pielii. Pielea nu poate mentine stratul lipidic protector, este uscata, cu pete rosii, cu sau fara vezicule, foarte pruriginoase localizate diferit in functie de varsta. La copiii mici zonele frecvent afectate sunt obrajii si zonele de extensie, pe cand la copiii mai mari si adulti predomina la nivelul zonelor de flexie: pliuri cutanate ale coatelor, mainilor, genunchilor, regiunilor inghinale. Scarpinatul este greu de controlat, frecvent inconstient si fiind mai intens noaptea, duce la oboseala cronica datorita lipsei de somn.

Cum stim daca copilul are dermatita atopica?

Prezenta simptomelor descrise anterior, alaturi de un istoric personal sau familial de alergii este indicat sa consultati un medic alergolog. Testarea alergologica la alergenii alimentari si inhalatori sau determinarea IgE total si specifice, ajuta la stabilirea diagnosticului. 75% din persoanele cu dermatita atopica prezinta asociat si rinita alergica sau astm bronsic precum si un IgE total crescut.

piele uscata si iritata copii

Tratamentul consta in evitarea factorilor care produc leziuni la nivelul pielii.

  • Foarte importanta este hidratarea pielii folosind uleiuri sau creme emoliente hipoalergenic imediat dupa baie, dar si zilnic de 2 ori/zi.
  • Baile sau dusurile trebuie sa fie scurte (nu mai mult de 10 – 15 minute), cu apa calda nu fierbinte, iar sapunurile si gelurile de dus folosite trebuie sa fie hipoalergenice, pentru piele sensibila
  • Este indicat ca gelul de dus/sapunul si crema emolienta sa fie din aceeasi gama.
  • Unghiile se vor mentine scurte, pentru a minimaliza posibilitatea de scarpinare. Se vor evita hainele stramte si din materiale iritante (lana).
  • Vremea rece contribuie la accentuarea uscaciunii si mancarimii.
  • Medicatia este reprezentata de un antialergic pentru reducerea mancarimii pielii, creme pe baza de corticoizi, iar in cazurile severe, care nu raspund la medicatia de prima intentie se administreaza medicamente imunosupresoare.

De ajutor par sa fie probioticele, in special la copiii care prezinta asociat alergii alimentare sau tulburari digestive. In caz de suprainfectie bacteriana a leziunilor se administreaza antibiotic topic sau sistemic in functie de severitate. In general o ameliorare a simptomelor se observa in aproximativ 3 saptamani de tratament, iar afectiunea se remite la majoritatea copiilor dupa 5 ani.