Dermatita de contact
Dermatita de contact este o afectiune inflamatorie a pielii. Este o reactie alergica tardiva, ce apare la cateva ore (>48 ore) dupa expunerea repetata, atat la substante iritante, cat si la alergene.
In functie de factorii cauzatori dermatita de contact poate fi iritativa sau alergica.
Dermatita de contact iritativa
Este cea mai comuna forma si apare atunci cand o substanta iritativa (de obicei chimica) distruge stratul exterior protectiv al pielii. Astfel de substante iritative pot fi:
- produse de curatenie (detergenti, inalbitori);
- solventi chimici;
- plante: diffenbachia, narcise, zambile, cactus, anemone, bromelia, euphorbia, etc.
Expunerea pielii la aceste substante produce inrosire imediata, senzatie de arsura, intepaturi si chiar durere (mai putin senzatie de mancarime). In timp apar uscarea sau descuamarea pielii si crapaturi.
De obicei, afecteaza mainile, degetele si/sau fata. Severitatea dermatitei de contact iritative depinde de obicei, de perioada de expunere si de concentratia substantei iritative. Unii iritanti puternici ca inalbitorii sau substantele acide pot cauza leziuni chiar de la prima expunere.
Dermatita de contact alergica
Forma alergica apare la contactul cu un alergen. Este nevoie de cel putin o expunere anterioara la alergen pentru a produce sensibilizare alergica. Se caracterizeaza prin inrosire a pielii, de obicei la 24 – 48 ore de la contact, papule si vezicule.
Alergenii care in mod frecvent dau dermatita de contact alergica sunt:
- cauciuc/ latex,
- metale ca nichel, cobalt, crom, etc. (bijuterii, curele, nasturi, capse, fermoare);
- parfumuri
- excipienti din cosmetice, sampon, sapunuri;
- coloranti de par;
- medicamente ca antibiotice, antihistaminice locale, anestezice locale, etc.
Acesti alergeni sunt de obicei molecule mici < 500 daltoni, care nu pot induce singure un raspuns alergic ci doar legate de anumite proteine transportoare de pe celulele Langerhans. Keratinocitele la contactul cu alergenul sau iritantul, sintetizeaza si elibereaza factori proinflamatori care au rolul de a recruta celule inflamatorii la locul de contact. La locul leziunii, limfocitele T stimuleaza limfocitele T cytotoxic, recruteaza celule inflamatorii si elibereaza cytokine proinflamatorii ca TNFα.
Dermatita fotoalergica
Alergia pe piele apare dupa aplicarea unor substante pe piele si apoi expunerea pielii la soare.
Substantele care sunt fotoalergenice sunt:
- ingrediente din cremele si uleiurile cu protectie solara,
- unguentele care contin antiinflamator non-steroidian, hidrochlorotiazida (diuretic).
Unele polenuri cum este cel de buruieni si insecticidele pot de asemenea sa produca dermatita de contact.
Reactie fototoxica
Este asemanatoare cu arsurile solare. Eruptia apare la prima expunere la soare.
Dermatita fotoalergica de contact:
Eeste o eczema cu zone care se descuameaza, ce apare la contactul cu o substanta fotosensibila la lumina UV. Nu apare la prima expunere, necesita o perioada de sensibilizare.
Urticaria de contact
Este o reactie imediata caracterizata prin papule explozive (blande), generate de contactul cu diversi factori ca:
- Corpuri si peri de artropode: produc eliberare directa de mediatori de la nivelul mastocitelor (mecanism nonimunologic)
- Alimente (peste si oua),
- medicamente (Penicilina G),
- matasea,
- saliva de animale:reactia este imediata (tipul I) mediate de IgE, caracterizata fie prin urticarie localizata, fie generalizata su anafilaxie.
- Persulfatul de amoniu (Oxidant de par): implica ambele mecanisme alergic si nonalergic. Reactia se caracterizeaza prin eritem si papule localizate. Unii pacienti acuza doar prurit, arsuri si usturimi ale pielii.
Stomatita de contact
Pasta de dinti, apa de gura, materiale dentare (acril, rasini epoxidice), unele alimente produc inflamatie la nivelul buzelor, senzatie de arsura, gingivita, stomatita cu leziuni ulcerative sau erozive.
Cum aflu daca am dermatita de contact?
Testare cutanata open patch test : substanta se aplica pe antebrat si se urmareste aparitia la 30 minute a unei reactii eritematoase maculare cu evolutie spre papule. Daca testarea este negativ atunci se aplica Closed-patchtest.
Testarea cutanata closed patch test este mai frecvent folosita in diagnosticul dermatitei de contact. Se aplica plasturi pe brat sau spate cu diverse substante la care suspicionam ca s-ar fi produs reactia alergica. Plasturii se pastreaza timp de 48 de ore, dupa care se dau jos si medicul alergolog interpreteaza rezultatul. Citirea rezultatului se face la 48 de ore, 72, 96 si uneori si la 7 zile.
Care sunt complicatiile unei dermatite de contact netratate?
Dermatita de contact se poate complica atunci cand gradul de prurit si iritare este foarte ridicat si persistent.
Neurodermatita (lichen simplex cronic) este o afectiune caracterizata prin prurit cronic si descuamare. Debuteaza cu prurit urticariform similar celui din dermatita de contact, dar scarpinatul face ca zona sa fie si mai pruriginoasa si astfel apare un cerc vicios prurit – scarpinare, care duce in timp la decolorare, ingrosare si indurare a pielii. Infectia bacteriana sau fungica poate aparea dupa un prurit sever si o scarpinare prelungita.
Cheia succesului in tratamentul dermatitei de contact este identificarea cauzei si evitarea alergenului cauzator..
Evitarea iritantului sau alergenului este prima masura si cea mai importanta. Inlocuirea cosmeticelor cu cosmetice hipoalergenice, evitarea detergentilor si inlocuirea lor cu altii blanzi fara alergeni, evitarea bijuteriile fara nichel.
Vindecarea leziunilor apare in 1 – 2 saptamani de la evitarea contactului cu iritantul sau alergenul. Tratamentul medicamentos consta in aplicarea de creme cu cortizon la nivelul leziunilor. Compresele umede reduc pruritul si inflamatia in cazurile usoare si moderate. Corticoterapia orala este rezervata cazurilor severe care nu raspund la tratamentul topic. Antihistaminicele H1 se indica pentru ameliorarea pruritului.
Sfaturi de urmat
- folosirea de produse de ingrijire blande cu pielea fara alergeni
- folosirea de cosmetice hipoalergenice atunci cand nu sunt tolerate cosmeticele obisnuite si cand apar alergii la cosmetice
- aplicarea unei creme anti-prurit sau lotiune cu calamine pe zona afectata
- administrarea unui antihistaminic oral, daca pruritul este intens
- aplicare de comprese reci
- evitarea scarpinatului pe cat posibil: taierea cat mai scurta a unghiilor, bandajarea zonei afectate
- se vor purta haine din bumbac, usoare, pentru a evita iritarea
- se vor folosi sapunuri usoare cu pH neutru fara coloranti sau parfumuri
- se vor purta manusi de protectie in timpul curateniei casnice
Programeaza un consult alergologic