Alergenii alimentari

alergie alimente

Alergenii alimentari patrund in organism pe cale digestiva (clasa 1 de alergie alimentara) si produc sensibilizare alimentara, dar de asemenea, sensibilizarea se poate produce si prin alergenii inhalatori (clasa 2 de alergie alimentara). Cei mai comuni alergeni alimentari sunt:

  • Laptele de vaca – produce cel mai frecvent alergia alimentara la copii cu varsta de pana la 2 ani, urmand ca dupa varsta de 4 – 5 ani sa fie tolerat. Laptele contine cel putin 20 de proteine care pot produce reactia alergica, dintre care cele mai importante sunt cazeina cu fractiunile ei (αs1, αs2, β, κ1 – 3) si proteinele din zer: β lactoglobulina, α lactalbumina, albumina serica, imunoglobuline, lactoferina, transferina, lipaze si esteraze. Dintre aceste alergene cazeina este responsabila de majoritatea alergiilor la laptele de vaca. Pacientii alergici la laptele de vaca pot folosi ca inlocuitor, preparate de lapte praf cu proteine hidrolizate: proteine hidrolizate din ser/ cazeina; aminoacizi sintetici.
alergie la proteinele din lapte
  • Oul de gaina – este frecvent implicat in alergia alimentara la copii; albusul este mai alergenic decat galbenusul si contine 23 de glicoproteine dintre care cele mai alergenice sunt: ovomucoid, ovalbumina si ovotansferina, lizozim, albumina serica. Dintre acestea ovomucoidul este implicat cel mai frecvent in reactia alergica la ou la copii. Alergenul principal din galbenus este α-livetina (implicata in sindromul “egg-bird”, si anume persoanele care detin pasari dupa un timp indelungat pot dezvolta alergie la oul de gaina in special la galbenus). Un alt alergen care se gaseste in galbenus este lipovitelina, dar care este rar implicata in reactii alergice.
  • Alunele – produc frecvent reactii alergice dupa varsta de 4 ani. Prezinta 2 tipuri de proteine: albumine si globuline care sunt implicate in reactia alergica. Dintre aceste proteine cea mai alergenica este conglutina (Ara h 2).
  • Soia – produce alergia alimentara in special la copii si tineri;
  • Nuci – in aceasta categorie intra nuca de acaju, migdale, fistic etc. De exemplu pacientii alergici la nuci nu sunt neaparat alergici si la alune, fistic, etc., dar este de preferat sa le evite.
  • Peste – produce alergie alimentara frecvent, in special la adulti dar si la copii. Pestii care produc cel mai frecvent alergie alimentara sunt codul si somonul. Acesti alergeni fac parte din clasa parvalbumine si se gasesc in tesutul muscular al pestilor. S-a observat ca alergia apare la consumul de peste proaspat, foarte rar la cel de peste la conserva. Un alergen nou identificat este colagenul de peste, care nu da reactie incrucisata cu colagenul altor animale. In timpul pregatirii pestelui, la o temperatura sub 1000 C, acesta poate da reactie alergica la pacientii alergici la peste, care inhaleaza aburul sau fumul din timpul prepararii. Alte specii de peste implicate in reactii alergice sunt tonul, macroul si sardinele care contin cantitati mari de histamina (50 mg – 100 g).
  • Fructe de mare – alergia la fructele de mare apare frecvent la adulti si in special la femei. Din aceasta categorie fac parte molustele (melci, midii, stridii, caracatita, scoici) si crustaceele (homari, crabi, creveti). Dintre acestea cele mai frecvent implicate in alergii sunt crevetii prin proteina – tropomiozina.
  • Cereale – atat graul cat si celelalte cereale (ovaz, secara, porumb, orez) sunt frecvent implicate in reactii alergice, in special la copii, dar si la adulti. Proteinele implicate in alergie sunt: albumine, globuline si prolamine. Prolaminele se impart in gliadine (α, β, γ) si glutenine (ώ5 gliadina, care este cel mai frecvent implicata in reactii alergice).
  • Carnea – alergia la diverse tipuri de carne apare in general la preparatele care nu sunt suficient pregatite sau sunt pregatite la gratar. Proteinele alergenice din carne sunt: albumina serica, Ag 3/Lipocalina si S100 legata de Calciu.
  • Legume – telina, morcovi, rosii, cartofi, ceapa, usturoi pot de asemenea sa produca reactii alergice.
  • Fructe – capsuni, struguri, prune, caise, piersici, cirese, fructe de padure, pere, mere, kiwi, mango, papaya.
  • Condimente – coriandru, chimen, boia, piper, mustar, ghimbir produc mai rar alergie.
alergeni alimentari