Alergenii respiratori

Alergenii respiratori sunt substante din aer care patrund in organism pe cale inhalatorie, adica pe la nivelul cailor respiratorii si reprezinta cea mai comuna cauza de alergie, fiind si cel mai greu de evitat.

 • Polenul de pomi, iarba si alte plante: Alergia la polen, numita si “Febra fanului” este o alergie sezoniera si se poate manifesta ca rinita alergica, conjunctivita alergica, rinoconjunctivita alergica sau astm alergic. Sezoanele polenice incep primavara devreme cu polenul de arbori si arbusti timpurii si se termina vara tarziu catre toamna cu polenul de buruieni. Polenurile sunt eliberate dimineata devreme, iar dupa amiaza concentratia polenurilor atinge niveluri maxime care scad odata cu depunerea lor la inceputul serii.

Sezoanele polinice in Romania sunt:

polen primavara

Polen pomi timpurii

Februarie – Mai: sezonul polenului de arbori si arbusti timpurii, in special cei cu matisori, care nu fac flori: alun, arin, mesteacan, plop, salcie, etc.

polen ierburi cu spic

Polen cereale si graminee

Mai – Iulie: sezonul polenului de graminee salbatice (firuta, timoftica, paius rosu, golomat, vitelar, ovascior, iarba de gazon, iarba campului etc.) si al gramineelor de cultura (secara, ovaz, orz, grau)

polen pelin sau artemisia

Polen buruieni

Iulie – Septembrie: sezonul polenului de buruieni (ambrozie, macriş marunt, patlagina ingusta, urzica mare si in special pelinarita sau pelinul negru)

Polenul implicat frecvent in patologia alergica este produs de plante anemophile (plante fara flori), are greutate mica si este transportat de curentii de aer pe distante foarte mari. Particulele de polen sunt oprite de mucoasa nazala umeda, de faringe, laringe si trahee, rareori ajungand si la nivelul bronhiilor producand simptome ca: stranut, rinoree, prurit nazal, prurit ocular, lacrimare, chiar si tuse seaca si wheezing etc.

Polenul produs de plante entomophile (plante cu flori), are greutate mai mare si necesita ajutorul insectelor pentru a putea fi transportat, acesta fiind mai putin implicat in etiologia alergiei.

 • Epitelii de animale (pisica, caine, soarece, pasari, etc): In general alergenii sunt reprezentati de proteine care se gasesc in saliva, urina, pe pielea si in blana animalelor. De exemplu alergia la pisica este o reactie alergica la glicoproteina Fel d1 secretată de glandele sebacee ale pisicii, dar poate fi gasita si in saliva si pe blana pisicii. Reactia alergica se poate caracteriza prin tuse, wheezing, congestie nazala, rash, lacrimare, stranut, constrictie toracica, etc. Alergenii de dimensiuni mici persista in mediu mult timp dupa ce animalul a fost indepartat (saptamani – 6 luni). La caine alergenul principal este proteina Can f 1, care se gaseste in blana, saliva, pe pielea si in urina cainelui.
 • Acarienii din praful de casa: Alergia la acarieni este considerata cea mai comuna cauza de astm si simptomatologie alergica din lume. Exista 2 specii de acarieni: dermatophagoides pteronissinus si farinae. Acarienii pot trai de obicei in orice mediu, cu exceptia zonelor de inalta altitudine unde nu se pot inmulti. O conditie favorizanta cresterii este umiditatea. Ii putem gasi in saltele, covoare, biblioteci, paturi, draperii, etc. Una dintre cele mai importante proteine responsabile de reactia alergica este Der P1, o proteaza digestiva care se gaseste in excrementele acarianului. Chitina acarianului este de asemenea o componenta alergica.
 • Gandacii de bucatarie: Reactia alergica la aceste insecte este data de excrementele, saliva si componente ale corpului acestora. La copii, dar si la adulti astmul poate fi indus prin expunerea la alergenii gandacilor de bucatarie.
 • Mucegaiuri: Sporii de mucegai se gasesc atat in afara cat si in interiorul locuintei, se hranesc cu materie animala si vegetala si anume lemn, hartie, alimente, pamantul din ghivece, etc. Mucegaiul creste rapid în spatiile umede si intunecoase, pivnite, subsoluri, bai. Reactia alergica apare la contactul cu sporii din aer si se caracterizeaza prin wheezing, congestie nazala, rinoree, rash, prurit ocular si lacrimare, etc.
pneumoalergeni

Mucegaiurile care produc alergii elibereaza doua tipuri de spori:

 • spori uscati: care sunt eliberati ziua, cand vremea este uscata si cu vant;
 • spori umezi: care sunt eliberati predominent noaptea, pe vreme cu umiditate crescuta, ceata sau roua.

Exista mii de tipuri de mucegaiuri, dar doar cateva dintre acestea sunt mai frecvent intalnite si sunt introduse in testarea alergica:

 • alternaria = un mucegai gasit in afara locuintei care se asociaza cu astmul sever;
 • cladosporium = cel mai comun mucegai din afara locuintei;
 • aspergillus = mucegai gasit atat in afara cat si in interiorul locuintei asociat cu aspergiloza alergica bronhopulmonara;
 • penicilium = un mucegai comun in interiorul locuintei, produce alergie care nu se asociaza cu alergia la antibioticul penicilina