Tratamentul alergiei

Tratamentul reactiilor alergice difera in functie de severitatea reactiei alergice, localizarea ei si in functie de modul de actiune al medicamentului (simptomatic sau curativ).

Reactiile alergice usoare, de regula se trateaza cu medicatie antialergica, numai dupa un consult alergologic in prealabil, iar daca este vorba despre o reactie alergica respiratorie se pot administra medicamente local (antialergic, decongestionant, etc).

Reactiile alergice severe necesita intotdeauna consultul medicului alergolog sau adresarea catre un serviciu de urgenta pentru administrarea unui tratament prompt, care difera in functie de reactia alergica; se pot administra injectii intramusculare cu adrenalina in reactiile alergice foarte severe cu anafilaxie si risc de soc anafilactic, corticoterapie sistemica si medicatie antialergica.

In functie de localizarea reactiei alergice, medicatie difera; daca este vorba despre o alergie la nivelul pielii, se pot administra medicamente antialergice, asociate cu topice locale, sau chiar corticoterapie daca reactia alergica este severa. Reactiile alergice respiratorii necesita antialergice, locale sau sistemice, decongestionante nazale/oculare, corticoterapie locala sau sistemica; bronsitele/bronsiolitele/astmul bronsic pot necesita si asocierea unui bronhodilatator, cu durata scurta de actiune sau asociere corticoterapie + bronhodilatator cu durata lunga de actiune.

inhalatorare pentru astm
epinefrina

In functie de modul de actiune medicatia poate fi simptomatica sau curativa:

  • medicatia simptomatica se adreseaza in principal simptomelor alergice (prurit, stranut, congestie nazala/oculara, eruptie cutanata, etc), remite simptomele dar nu influenteaza cauza alergiei
  • medicatia curativa, sau imunoterapia este medicatia care trateaza cauza alergiei si se adreseaza in principal alergiei la alergeni respiratori (acarieni din praful de casa, polenuri) si veninului de viespi si albine. Imunoterapia este indicata pacientilor cu varsta peste 5 ani, numai dupa un consult alergologic anterior. Acest tip de tratament se clasifica in 3 categorii:
    • Imunoterapie sublinguala (SLIT) consta in administrarea unor picaturi sub limba, zilnic, fie sezonier fie tot timpul anului, pe o durata de minim 3 ani, cu scopul de a trata alergia, de a invata organismul sa nu mai produca anticorpi de alergie ci sa produca in schimb anticorpi protectori.
    • Imunoterapia subcutanata (SCIT) consta in administrarea unor injectii subcutanat, lunar pe o perioada de minim 3 ani.
    • Imunoterapia orala: administrarea de tablete orale

Medicatia antialergica va fi discutata mai in detaliu in cadrul fiecarei afectiuni alergice; foarte important de retinut este faptul ca medicatia trebuie sa fie administratata doar la indicatia medicului.

picaturi sub limba
imunoterapie injectabila
imunoterapie cu tablete orale