Eczema alergica la copii
Eczema alergica la copii este frecvent intalnita. In luna septembrie, in data de 14, mai exact, se sarbatoreste ziua mondiala a eczemei a-t-o-p-i-c-e. De aceea, este important sa stim cateva lucruri despre eczema alergica.
Dermatita alergica sau eczema alergica este o afectiune cronica a pielii. Se caracterizata prin inrosire a pielii, uscaciune, mancarime si leziuni generate de inflamatie si scarpinat. Zonele afectate de eczema difera in functie de varsta. La bebelusi sunt afectate zonele de extensie ale membrelor si obrajii, iar la copiii mai mari si adulti, zonele de flexie.
Dermatita alergica (a-t-o-p-i-c-a) se datoreaza atat unor modificari genetice, cat si asocierii factorilor de mediu agresori. La nivelul zonelor de dermatita alergica, datorita inflamatiei, pot patrunde mult mai usor factori agresori ca substante chimice din produse de ingrijire, detergenti, cosmetice. De asemenea pe la nivelul leziunilor pot patrunde proteine din alimente si alergeni respiratori, accentuand si mai tare dermatita. Astfel apare sensibilizarea alergica. Si anume, copilul se sensibilizeaza la alimente, epitelii de animalute, acarieni, etc.
Alergenii alimentari care cauzeaza si accentueaza dermatita alergica sunt: laptele de vaca, oul, soia si graul, iar alergenii respiratori sunt: acarienii din praful de casa si epiteliile de animale.
Este important de stiut ca dermatita sau eczema alergica este o afectiune cronica, cu acutizari repetate urmate de perioade de calm. Afecteaza foarte mult calitatea vietii, datorita disconfortului creat de mancarime si leziuni.
Tratamentul eczemei alergice la copii consta in evitarea contactului cu factorii agresori sau alergenii, in cazul copiilor alergici. Aplicarea de creme emoliente de mai multe ori pe zi cand eczema este accentuata, urmand a se reduce aplicarea la 2 pe zi in perioadele de calm. Aplicarea de medicatie topica cu rol antiinflamator recomandata de medicul alergolog, in perioadele de acutizare. Formele severe de dermatita necesita initiere de medicatie biologica, in urma unui consult medical si investigatiilor necesare.
Discuta cu medicul alergolog sau dermatolog despre ce trebuie sa faci pentru a controla dermatita alergica si a imbunatati calitatea vietii.