Eczema alergica sau nu?

eczema alergica

Eczema alergica sau nu? Este o intrebare pe care multi parinti si-o pun atunci cand copilul lor are eczeme, mancarimi de piele, pielea se inroseste si apar leziuni post scarpinare. Chiar si la copii, eczemele sunt de mai multe tipuri si trebuie facuta diferenta intre ele.

Postez acest articol deoarece, in ultimele zile, vad copilasi cu eczeme foarte urate, extinse. De ex: o fetita s-a prezentat cu o eczema persistenta de ~ 1 an, unilateral, la nivelul unui obraz, care nu ceda la corticoterapie si antialergice, ba mai mult s-a extins foarte mult. Aceasta fetita avea eczema fungica, cu localizare la obraz, initial crezandu-se ca este dermatita alergica. In aceste cazuri este necesar diagnosticul diferential, recoltare de scuama si analiza fungica. Haideti sa vedem cum se manifesta dermatitele sau eczemele la copii si care este diferenta intre ele.

Dermatita alergica

Eczema sau dermatita alergica se manifesta de regula din primele luni de viata ale bebelusului. In dermatita alergica pielea este uscata, se inroseste. Se asociaza mancarimea, care intretine leziunile si care poate duce la suprainfectarea lor. In functie de varsta copilului leziunile difera ca si locatie. La bebelusi zonele frecvent afectate sunt zonele de extenzie ale mainilor si picioarelor, abdomen, obraji. La copiii mai mari zonele de flexie sunt frecvent afectate.

Dermatita alergica (sau a-t-o-p-i-c-a) se poate asocia cu alergie alimentara, frecvent alergie la laptele de vaca, soia, ou, grau. Alergenii din aer care se pot asocia cu leziuni de dermatita alergica sunt acarienii din praful de casa. De aceea, este indicat consultul alergologic, pentru a verifica daca exista vreun aliment sau alt alergen, care poate declansa si intretine dermatita alergica.

Alergoshop.ro
dermatita-alergica

Alte eczeme sau dermatite la copii

Eczema fungica se aseamana cu dermatita alergica ca si leziuni, doar ca nu raspunde la medicatia antialergica si corticoterapia locala. Dimpotriva corticoizii locali, accentueaza si extind leziunea. De regula, eczema alergica este bilateral pe cand cea fungica poate fi unilaterala sau cu localizare diferita fata de dermatita alergica.

Eczema de contact apare dupa contactul cu anumite substante sau metale. La copii, dermatita alergica se poate asocia frecvent cu alergie la lanolina, De asemenea, metalele, parabenii si materialele textile pot accentua dermatita alergica. Se manifesta prin inrosire, mancarime, vezicule mici la locul de contact cu substantele alergenice.

Eczema dishidrotica se manifesta prin aparitia unor vezicule mici, asociate cu mancarime intensa, localizate la nivelul mainilor si picioarelor. Este necesara evaluare alergologica si testare cutanata patch pentru a descoperi daca este accentuata si intretinuta de alergeni de contact. Ex: baietel cu eczeme dishidrotica la maini si picioare, la testare patch a iesit alergic la metale si substante din incaltarile de piele. Baietelul petrecea foarte mult timp cu telefonul, care avea carcasa metalica. Leziunile de la maini erau cele mai extinse.

 

Este foarte important sa se puna un diagnostic corect al eczemei, deoarece tratamentul difera in functie de cauza. Consultati intotdeauna medicul specialist alergolog sau dermatolog daca copilul prezinta eczeme sau daca eczemele nu cedeaza la medicatia clasica.

Consultati intotdeauna medicul specialist alergolog atunci cand copilul are eczeme, pentru a putea gasi cauza si a o trata.

Articole asemanatoare

Comentarii (2)

Bună ziua! Băiatul meu de 7 ani are un igE crescut de 400 . Am făcut testul alergic , si parazitar. Au iesit ambele negative. Ce ar putea fi , sau unde as putea merge mai departe pentru alte analize ? Multumesc frumos

Buna ziua, la aceasta varsta valoarea IgE este mai mare. IgE poate creste si daca prezinta dermatita alergica. Daca nu are simptome de alergie, simptome digestive sau suspiciune de parazitoza si copilul este sanatos nu necesita alte investigatii. Multa sanatate!

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.