Eczema mainilor la contactul repetat cu alimente

eczema mainilor data de alimente

Eczema mainilor este frecvent intalnita mai ales in randul femeilor, dar nu numai, fiind produse de diverse cauze precum: cosmetice, frig, detergenti, metale, alimente, etc. Eczema mainilor la contactul cu alimentele se produce in special la locul de munca, fiind de cele mai multe ori ocupationala. Persoanele care dezvolta eczema a mainilor la alimente lucreaza frecvent cu alimente fiind bucatari, pizzeri, brutari, patiseri etc.

Alergoshop.ro

Cum se manifesta eczema de contact a mainilor?

Eczema se manifesta prin inrosire a mainilor, mancarime si uneori umflarea mainilor. Prin scarpinare, pielea se lezeaza producand rani, crapaturi. Prin contactul repetat al mainilor cu alimentele, se produce sensibilizarea alergica a pielii si apare eczema alergica a mainilor. Acest lucru se produce in timp, nu imediat, asa ca de multe ori persoanele pot lucra zeci de ani fara probleme, ulterior urmand sa se sensibilizeze la alimentele cu care intra in contact in mod frecvent. De regula, contactul repetat cu o cantitate mare, zilnic, produce o sensibilizare alergica mai rapida. Expunerea la cantitati mici, zilnic, induce o sensibilizare tardiva, produsa in ani de zile.

Alimentele care pot da eczema de contact pot fi: lactatele (lapte, zer, brazneturi, etc), faina, peste, ou, boabe de cafea, fasole, etc.

crema de maini emolienta

Cum tratam eczema mainilor produsa de alimente ?

Eczema mainilor produsa de alimente de cele mai multe ori este ocupationala (se produce la locul de munca). Pentru a reduce aparitia acesteia, este necesar sa se ia cateva masuri profilactice:

  • evitarea contactului direct cu alimentele cauzatoare prin folosirea manusilor
  • spalarea frecventa a mainilor dupa fiecare folosire a alimentelor
  • aplicarea de crema emolienta pentru maini dupa fiecare spalare pentru a mentine pielea hidratata. O piele hidratata nu permite patrunderea cu usurinta a alergenilor, microbilor, etc

Consultati medicul alergolog pentru stabilirea diagnosticului si administrarea tratamentului corespunzator. Se va efectua testare patch, care consta in aplicarea de plasturi cu alimentele suspicionate. In urma testarii se va afla alimentul cauzator.

Nu uitati masurile preventive sunt cele mai importante in eczemele de contact, urmate de aplicarea cremelor pentru maini emoliente. Aceste masuri, ajuta la evitarea aparitiei simptomelor eczemei de contact.

 

Si alimentele pot da eczeme de contact la nivelul mainilor, prin folosirea repetata. Eczema mainilor data de alimente apare de regula la bucatari, patiseri, brutari, pizzeri, etc

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.