Eruptiile pe piele se pot datora parazitilor intestinali

Eruptii pe piele si viermisorii

Eruptiile pe piele se pot datora parazitilor intestinali sau virermisorilor, asa cum ii stie toata lumea. Acestia reprezinta una din principalele cauze de eruptii urticariene. Atat la copii, cat si la adulti, viermisorii pot da mancarimi de piele, urticarie sau blande si disconfort cutanat. Aceste eruptii cedeaza imediat ce cauza a fost gasita si tratata corect.

Simptomele datorate parazitilor sau viermisorilor intestinali

Copiii dar si adultii cu paraziti intestinali pot prezenta:

  • simptome digestive ca: balonare, scaune moi diareice, dureri abdominale sau crampe, uneori greata
  • simptome ale pielii: mancarimi de piele, cu localizare variata; in infectia parazitara cu oxiuri predomina mancarimile anale; urticarie sau blande pe piele care se pot accentua sau aparea doar dupa scarpinare, uneori angioedem
  • alte simptome: agitatie, scaderea poftei de mancare, dar cresterea apetitului pentru dulciuri, stagnare sau scadere in greutate, scrasnit de dinti (bruxism).
viermisori

Cum putem afla daca avem parazitii intestinali?

Sunt multe tipuri de paraziti intestinali. Unii dintre ei nu se observa la examenul coproparazitologic clasic si necesita alte investigatii. De exemplu, oxiurii se gasesc prin analiza numita amprenta anala. Toxocara canis, un parazit des intalnit, se gaseste numai prin analize de sange. Consultul la medicul de familie sau la medicul specialist este obligatoriu pentru a primi recomandari de analize. In prezent, o analiza din materiile fecale, numita PCR paraziti intestinali poate specifica prezenta sau absenta parazitilor. Examenul coproparazitologic necesita repetat de 3 ori pentru a creste sansele de a gasi parazitii.

Cum putem trata infectia parazitara?

Odata depistat parazitul cauzator se initiaza tratament specific. Fiecare parazitoza se trateaza diferit, nu exista o schema de tratament, care se pentru toti parazitii. Durata tratamentului difera in functie de parazitul cauzator. Este necesar consultul medical pentru a primi indicatiile terapeutice necesare. In timpul tratamentului antiparazitar este necesar redus cat de mult posibil consumul de dulciuri si lactate.

Masuri de preventie:

  • Igiena este foarte importanta atat pentru a trata, dar si pentru a preveni infectiile parazitare.
  • Spalarea mainilor dupa joaca in nisip, cu animalutele si neaparat inainte de masa este obligatorie
  • Lenjeriile de pat si cele intime, pijamalele, se vor spala la 60 grade C.
  • Fructele si legumele se vor spala bine sub jet de apa rece.
  • Se va consuma apa doar din surse sigure.
Prezenta simptomelor digestive, durerile de burtica dese ale copiilor, eruptiile pe piele ar trebuie sa ne indrepte catre medic. Astfel de simptome pot fi datorate parazitilor intestinali.

Articole asemanatoare

Comentarii (4)

Buna ziua. ma confrunt cu o alergie de 3 ani , doar in perioada de toamna -iarna . am facut toate analizele de sange si scaun -teste la nivelul pielii. am facut si testul Alex . acolo au iesit valori mari la parul de animale , urina de animale , praf si ambrozie . ‍♀️. valoarea – ig E este de 211.40. am luat tratament cu cloranfenamin si medrol.

Buna ziua, este necesar consult alergologic pentru a discuta ce solutii exista pentru tratarea alergiilor dvs.

Buna ziua!
Baietelul meu in varsta de 1,9 ani are o dermatita alergica localizata dejur imprejurul gatului, obraji si ochi , in special deasupra pleoapelor.
In urma analizelor au rezultat : TGO 43,25; Proteina C Reactiva cantitativ 41,38;WBC 19,5; HGB 10,70; HCT 31,90; MCV 70,80; MCH 23,70; RDW-SD 32,70; LIC# 0,23; MON#1,91; NEU# 13,67; VSH 20; IgE 236; in urina s-au gasit urme de LEU, la Urocultura -cant. microb. abs. ; la coproparazitologic nu s-au gasit absolut nimic, nici oua, nici chisturi, nici paraziti intestinali.
Ce credeti ca ar putea indica aceste valori?
Mentionez ca locuim intr-un apartament ANL unde avem pe camera unde dormim cu cel mic destul mucegai.
Multumesc!

Buna ziua, este necesar consult alergologic pentru a vedea daca exista vreun alergen care accentueaza dermatita si analize pt excluderea unei parazitoze, recomandate in urma consultului si a evaluarii simptomelor. Multa sanatate!

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.