Este sau nu alergie la medicamente?
Alergia la medicamente este un subiect larg dezbatut si analizat la workshop-ul de alergii medicamentoase, de weekendul trecut. Ca si celelalte alergii, respiratorii, alimentare si alergiile medicamentoase inregistreaza un trend crescator. Odata cu noile terapii apar si reactii noi de tip alergic, pe langa clasicele alergii la antibiotice, antiinflamatorii nesteroidiene, substante de contrast, etc.
Ce simptome pot aparea in alergia la medicamente?
Alergiile aparute in urma administrarii unui medicamente se clasifica in functie de timpul scurs de la administrarea medicamentului si aparitia simptomelor in:
Reactii alergice imediate
Aceste reactii apar imediat, in 1 pana la 6 ore de la administrarea medicamentului. Aceste reactii pot fi localizate la:
- piele – reprezinta majoritatea reactiilor si se pot manifesta prin urticarie, angioedem al fetei si extremitatilor, angioedem glotic
- caile respiratorii – stranut repetat, rinoree, tuse, respiratie grea si suieratoare, senzatie de sufocare
- tract digestiv – varsaturi, great, diaree, crampe abdominale
- anafilaxie – simptome cutanate asociate cu afectare respiratorie, digestiva sau cardiaca; sau colaps si pierderea cunostiintei prin scadere tensionala
Reactii alergice tardive
Reactiile alergice medicamentoase care apar dupa 6 ore, dar in general la 12 – 24 ore de la initierea tratamentului. Reactiile alergice tardive cele mai frecvente sunt eruptii cutanate. Acestea pot fi extinse, localizate, cu sau fara afectare a mucoaselor. Majoritatea sunt usoare, care se remit repede dupa oprirea medicamentului, dar uneori pot fi reactii severe care pot pune viata in pericol.
Care medicamente pot da reactii alergice?
In general, orice medicament ar putea da reactii alergice, dar unele dintre ele sunt frecvent implicate. Medicamentele care pot da reactii alergice sunt:
- antibiotice betalactamine (penicilina, augmentin, amoxicilina, ampicilina, cefalosporine),
- antibiotice quinolone(ciprofloxacina, ofloxacina, levofloxacina),
- antiinflamatorii nesteroidiene (aspirina, ibuprofen, diclofenac, indometacin, algocalmin, etc)
- inhibitori ai pompei de protoni (omeprazol pantoprazol, esomeprazol, etc.)
- substante de contrast folosite in imagistica (folosite la CT, RMN, interventii cardiovasculare, etc)
- blocanti neuromuscular folositi in anestezie dinaintea interventiilor chirurgicale
- medicamentele biologice
- chimioterapice
Este foarte important ca reactia alergica sa fie evaluata imediat de catre medicul alergolog. De multe ori se intampla ca eruptiile cutanate aparute in timpul unui tratament, sa nu fie de natura alergica. De aceea se recomanda evaluare alergologica, pentru a nu se eticheta incorect acea reactie ca fiin reactie alergica medicamentoasa. Un exemplu: eruptia cutanata din viroza cu ebstein barr virus, se datoreaza administrarii de antibiotic, care nu este necesar in cazul unei viroze.
Ce este de facut daca am facut alergie la un medicament?
Dezvoltarea unei reactii alergice la un medicament necesita obligatoriu evaluare alergologica. Medicul alergolog va face evaluarea alergiei si va recomanda orpirea medicamentului cauzator si tratarea reactiei alergice. Ulterior in functie de tipul reactiei va recomanda la 4 – 6 saptamani de la aparitia reactiei alergice va recvomanda testarea la medicament. Aceasta se poate face prin testare cutanata prick si intradermica in cazul reactiilor imediate sau testare patch in cazul reactiilor tardive. Uneori nu se poate efectua testare, ci doar test de provocare medicamentoasa sub supraveghere medicala.
Solicitati ajutorul medicului alergolog daca ati dezvoltat alergie dupa administrarea unui medicament, pentru a gasi alte alternative medicamentoase.
Retineti: alergia la medicamente intotdeauna trebuie evaluate de catre medicul alergolog!
Sunt plurialergică la AINS.
Buna seara,
In ultimii doi ani, cam la o saptamana dupa ce termin un tratament cu antibiotic, imi apar pe gat, piept si spate niste vezicule asemanatoare cu niste coșuri mici cu vârf alb. Antibioticul nu a fost acelasi mereu si l-am luat pentru infectii in gat, sinusuri (Tavanic, Klacid). Este o reacție alergică la antibiotice in general? Se poate preveni in vreun fel? Multumesc anticipat pentru raspuns!
Buna ziua, poate fi alergie medicamentoasa, dar acest lucru trebie confirmat sau infirmat prin testare medicamentoasa. Consultati un medic alergolog.
Bună ziua!
Băiatul meu în vârstă de 14 ani, are o urticarie acută de două zile. Ieri am fost la dermatolog.Aseară a avut și frisoane, i-a crescut temperatura la 38 și a și vărsat puțin. A și macat niște ementaler de care nu știam că nu are voie și i s-a înrăutățit urticaria, după care au apărut frisoanele.
Întâmplator, săptămâna trecută a făcut analize care i-au ieșit bine, in afara de TGO care i-a ieșit puțin crescut. 43,4.
Urticaria i-a apărut când s-a întors de la un meci de baschet, unde. a purtat un echipament pe care i l-a împrumutat antrenorul, special pentru acel meci. ( echipamentul din material sintetic, desigur)
Asta ar fi un factor la care m-as putea gândi și ar mai fi un odorizant de camera nou apărut la noi in casa.
Și ar mai fi faptul că in dorința lui de a consuma cat mai multe proteine, in ultimile șase luni, după părerea mea a cam exagerat cu consumul de carne( piept de pui in general), oua, sunca din piept de curcan, salam de sibiu, mozzarela, ementaler…)
Și mai bea din când in când laptele acela devla Lidl cu cacao și adaos de proteine…
Nu știu cat de coerenta am fost in exprimare ca să înțelegeți contextul și să îmi puteți da un răspuns. Va mulțumesc!
Buna ziua, este necesara evaluare alergologica pentru a exclude alergii alimentare. Ar fi bine sa aiba o dieta echilibrata care sa includa si fructe, legume, lactate, nu doar proteine. Multa sanatate!