Halloweenul, “trick or treat” pentru copiii cu alergii alimentare

alergii alimentare halloween

Halloweenul, o sarbatoare care, desi nu este specifica tarii noastre, a inceput sa fie tot mai prezenta in comunitatea romaneasca. “Trick or treat” este de cele mai multe ori despre dulciuri – prajiturele, bomboane, ciocolata, etc. Pentru copiii cu alergii alimentare, dar si pentru parintii lor, Halloweenul este o provocare si un stres. De cele mai multe ori dulciurile contin mare parte din alergenii comuni: lapte de vaca, ou, arahide, gluten, etc.

 

La ce trebuie sa fiu atent daca am un copil cu alergii alimentare?

  • Citeste cu atentie etichetele produselor cumparate pentru Halloween. Evita dulciurile care, desi inspaimantatoare si de efect pentru Halloween, nu mentioneaza pe eticheta ingredientele continute.
  • Pregateste in casa daca poti, dulciurile pentru copii, cu ingrediente safe, fara alergenii cunoscuti
  • Anunta cunostiintele la care stii ca veti merge, pentru a nu oferi dulciuri care contin alergeni. Asigura-te ca si copilul stie ca anumite dulciuri nu ii fac bine, bineinteles daca are varsta necesara constientizarii riscului alergic.
  • Se pot oferi jucarii, stikere sau alte obiecte distractive in loc de dulciuri.
  • Latexul este un alt alergen care trebuie mentionat, desi nu atat de des intalnit in randul copiilor. Atentie la costumele de Halloween, la baloane si alte obiecte care pot contine latex
  • Daca copilul este astmatic, evita plimbarile lungi prin frig, evita fumul si locurile care sunt prea inspaimantatoare,pentru a nu declansa o criza de astm.

Cum recunosc daca copilul are simptome alergice?

Majoritatea parintilor au fost ghidati si sfatuiti de catre medicul alergolog, sa recunoasca si sa administreze la timp medicatia adecvata in alergiile alimentare sau respiratorii.

  • Simptomele imediate ale alergiei alimentare

Alergia alimentara este data adesea la copii, de alergeni precum laptele de vaca, ou, arahide si alte nucifere, grau, soia, etc. Aceste alimente pot da simptome imediat in prima ora, maxim 2 ore de la consumul alimentului alergenic. Simptomele imediate sunt de regula, cele care ne dau mari emotii. Aparitia urticariei (blande pe piele), a angioedemului (umflare a ochilor, buzelor, limbii, gatului), aparitia wheezingului (respiratie suieratoare) sau chiar senzatia de sufocare, varsaturile si crampele abdominale sunt simptome care necesita imediat medicatia antialergica si aplicarea planului terapeutic, indicat de medicul alergolog. Anafilaxia alimentara se mai poate manifesta si prin stare de rau, ameteala, pierderea cunostiintei.

  • Simptomele tardive ale alergiei alimentare

Uneori, simptomele alergiei alimentare pot fi tardive, manifestate la 24-48 de ore de la consumul alimentului alergenic si se pot manifesta prin modificari digestive – scaune moi, diareice, uneori cu mucus sau chiar sanguinolente, dureri abdominale. Alteori, doar constipatia poate fi simptom al alergiei alimentare.

sarbatoare de pasti

Sfatul medicului alergolog!

Cititi cu atentie etichetele dulciurilor oferite copiilor.

Evitati locurile care nu stiti sigur daca vor oferi alimente safe pentru copil.

Preparati acasa dulciurile copiilor sau puteti oferi fructe care in general sunt safe pentru copii.

Purtati cu dvs kitul de urgenta, necesar in alergia alimentara si nu ezitati sa il folositi daca este cazul.

Instruiti copiii, daca sunt mai mari, sa recunoasca si sa trateze alergia alimentara.

Cautati retete fara alergeni. Va atasez un link al FARE (food allergy research and education) cu cateva retete alergen free https://www.foodallergy.org/resources/fall-recipes

Administrati medicatia antiastmatica inainte de a pleca la colindat de Halloween, pentru a evita aparitia simptomelor datorita aerului rece sau a altor triggeri.

Evitati obiectele care contin latex daca stiti ca exista o alergie la latex.

De asemenea, va puteti inspira dupa proiectul: Teal Pumpkin project (proiect menit sa scoata in evidenta, care sunt locurile safe de colindat, pentru copiii cu alergii) https://www.foodallergy.org/our-initiatives/awareness-campaigns/living-teal/teal-pumpkin-project

Multa sanatate si sa va bucurati de aceasta sarbatoare, safe si fara alergii!

Dr. Ramona Muresan

Urmeaza sfatul medicului alergolog, invata sa recunosti si sa tratezi alergia alimentara! Citeste cu atentie etichetele produselor alimentare si evita-le pe cele care nu contin informatii despre ingredientele continute.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.