Introducerea precoce a alimentelor alergenice in dieta bebelusilor

Dam sau nu dam alimente cu risc alergenic bebelusilor? Aceasta intrebare preocupa mamicile atunci cand incep diversificarea bebelusilor. In anii trecuti, ghidurile internationale de alergologie, recomandau ca alimentele cu risc alergenic sa nu fie introduse inainte de 3 ani. De-a lungul timpului, studiile au aratat ca introducerea tardiva a acestor alimente, nu doar ca nu este eficienta, ci chiar poate creste riscul de alergie. In prezent, medicii alergologi recomanda introducerea precoce (vezi video) in alimentatia bebelusului a alimentelor alergenice.

 

Care sunt alimentele alergenice?

Alimentele alergenice la copii sunt: Alune, arahide, nuci, migdale, peste, fructe de mare, lapte de vaca, oul, soia si grau. Alergia la unele alimente precum alune, arahide, peste, fructe de mare, etc. se pastreaza toata viata. Alergia la lapte de vaca/ ou, de regula, se remite in timp, intre 2-4 ani.

Sfatul meu ca medic alergolog este: daca observati ca bebelusul/ copilul prezinta simptome de alergie, dupa consumul unui aliment sau are risc de alergie alimentara (ex: unul sau ambii parinti sunt alergici), sa consultati medicul alergolog. Nu privati copilul de alimente necesare cresterii, decat dupa o discutie cu medicul alergolog si un diagnostic clar de alergie alimentara.

5

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu