Mituri legate de alergii si astmul bronsic
Multe mituri despre alergii si astmul bronsic, impiedica pacientii sa mearga la medic si sa se trateze. De ce este important sa scapam de aceste mituri si sa vedem realitatea? In ultimii ani incidenta afectiunilor alergice si in special a astmului bronsic a crescut foarte mult. Aproximativ 50 % din populatia globului sufera de alergii, fie ca sunt respiratorii, alimentare sau la medicamente si se estimeaza o crestere in urmatorii ani. Astmul bronsic afecteaza ~ 20% din populatia globului, iar rinita alergica ~ 30 %. Alergiile alimentare sunt in crestere, afectand tot mai multi copii, iar alergiile medicamentoase reprezinta si ele un procent de ~ 10 %.
Copiii sunt cei mai afectati de alergii si astm bronsic; aceste afectiuni debuteaza de regula in copilarie, dar pot sa apara si la adulti, sunt cronice, persistente si afecteaza calitatea vietii.
Alergia este un mit sau o realitate?
Alergia este o reactie exagerata a sistemului imun fata de o substanta care in mod normale nu face rau. In alergii, de regula sistemul imun produce anticorpi de tip IgE. Exista si reactii alergice produse prin alte mecanisme, de aceea este important consultul alergologic. Confirmarea unei alergii poate fi vitala in formele severe, care necesita evitarea totala a contactului cu alergenul. Un exemplu este alergia alimentara, la arahide, caz in care pacientii trebuie sa evite toata viata arahidele. Consumul chiar si a unei cantitati infime, poate chiar atingerea arahidelor poate declansa o reactie amenintatoare de viata.
Mituri legate de alergii
1. Alergiile sunt inofensive!
Fals! Persoanele alergice chiar si cu forme usoare de alergie au afectata calitatea vietii.
Banala rinita alergica, produce tulburari de somn, tulburari de atentie, ore pierdute la locul de munca si scutiri multiple de la scoala. Lasata netratata poate duce la sinzuite, otite, astm bronsic.
Alergiile alimentare sunt de multe ori amenintatoare de viata. Persoanele cu alergii alimentare necesita eliminarea uneori totala a alimentului la care sunt alergice. Frecvent persoanele cu alergii alimentare poarta cu ele seringa cu adrenalina, pentru a evita un soc anafilactic.
Alergiile medicamentoase de asemenea au o morbiditate si mortalitate crescuta. Este vitala recunoasterea medicamentului si evitarea administrarii lui.
Deci, in consecinta, alergiile nu sunt deloc inofensive, dimpotriva pot fi amenintatoare de viata.
2. Alergia la polen se datoreaza florilor!
Fals! Plantele care dau de regula reactii alergice sunt plantele fara flori. Polenul plantelor cu flori este transportat de insecte si nu da reactii alergice. Plantele fara flori au polen usor, purtat de curentii de aer pe distante mari dand frecvent alergii respiratorii.
3. Daca ma mut in alta regiune voi scapa de alergie!
Depinde! Daca este vorba despre alergie la polen de ambrozie care la noi in tara se gaseste din plin, va ajuta sa va mutati in alta tara sau la munte. Daca sunteti alergici la alte polenuri, acarienii din praful de casa, mucegaiuri, alimente, medicamente, etc mutatul in alta regiune nu ajuta.
4. Daca nu am animal de companie nu pot fi alergic la animale!
Fals! Alergenii pot fi purtati pe haine, contactul cu acestii existand chiar daca in casa nu exista vreun animal de companie. Desigur, simptomele de alergie sunt mai usoare, decat daca ati locui in casa cu animalutul la care sunteti alergic.
5. Evitarea anumitor alimente scade riscul de alergie!
Fals! Nu se recomanda diete restrictive daca nu sunt justificate. Evitarea anumitor alimente se recomanda doar persoanelor cu alergie alimentara confirmata de catre medicul alergolog. Dimpotriva, s-a observat de-a lungul anilor, ca evitarea nejustificata a anumitor alimente creste riscul de alergie alimentara.
6. Putine arahide nu strica nimanui!
Fals! Persoanele alergice la arahide trebuie sa evite toata viata arahidele. La unele persoane chiar si atingerea lor fiind vitala.
Mituri legate de astmul bronsic
1. Nu am voie sa fac sport daca am astm bronsic!
Fals! Persoanele cu astm bronsic pot face sport, chiar si sport de performanta. Daca astmul bronsic este controlat, efortul fizic este bine tolerat.
2. Astmul bronsic este o boala indusa de psihic!
Fals! Astmul bronsic este o boala cronica, produsa de inflamatie la nivelul arborelui bronsic. Se traduce prin tuse seaca, respiratie grea si suieratoare, atat in repaus dar si la efort. Astmul bronsic necesita medicatie de control pentru a nu afecta calitatea vietii. In ciuda faptului ca exista medicatie buna si eficienta, mortalitatea datorata astmului este inca ridicata. Obtinerea controlului bolii se realizeaza prin administrarea medicatiei conform indicatiilor medicului si prin evaluari repetate clinice si spirometrice.
3. Medicatia pentru astm este periculoasa!
Fals! Medicatia antiastmatica este in general pe baza de cortizon. Cortizonul este administrat de regula inhalator, local, in doze mici (micrograme). Aceste doze in general nu dau efectele adverse care sunt notate in prospect. Aceste efecte adverse apar la doze mari, administrate pe cale orala (tablete), pe termen lung. Chiar daca la copii studiile au aratat ca exista o reducere a inaltimii (de 1 mm) fata de copiii care nu primesc medicatie cu cortizon. Aceasta diferenta de inaltime se corecteaza ulterior.
Adevarat! Administrarea exagerata a medicatiei bronholiatatoare, a medicatiei de urgenta, poate fi intradevar periculoasa, producand efecte adverse cardiovasculare, uneori ireversibile. Obtinerea controlului astmului bronsic duce la reducerea administrarii de salbutamol (medicatia de urgenta).
Sper ca am reusit sa mai spulber putin din aceste mituri legate de alergii si astmul bronsic si sa arat ca alergiile pot fi periculoase, chiar amenintatoare de viata. De asemenea, astmul bronsic netratat sau tratat in exces cu salbutamol poate fi periculos.