Noutati privind diagnosticul alergiilor

diagnostic alergii

Tocmai ce am fost la conferinta nationala de alergologie 2019, unde accentul s-a pus pe diagnosticul molecular al alergiilor. Ce inseamna asta? Va voi explica in acest articol, dar mai intai vreau sa va fac o introducere, pentru a putea intelege mai bine.

Ce este alergia?

Alergia este data de o stare de hiperactivitate a sistemului imun, care produce anticorpi de tip IgE impotriva unor substante fata de care nu ar trebui sa reactioneze (polen, praf de casa, alimente, medicamente, etc).

Ce sunt alergenii?

Alergenii sunt substante din mediul extern (polen, praf de casa, alimente, medicamente, mucegaiuri, etc.), care declanseaza un raspuns alergic cu producere de anticorpi IgE. De exemplu, laptele de vaca, este un alergen important, care da frecvent alergie la copii. Laptele de vaca este format din proteine care se gasesc in zer si cazeina. Proteinele responsabile de alergie din zer sunt alfalactoglobulina, betalactoglobulina. Aceste doua proteine sunt sensibile la caldura, adica, prin preparare termica isi pierd proprietatea alergenica. Cazeina, este rezistenta la caldura, pacientii care sunt alergici la cazeina nu pot consuma deloc lactate, nici macar pregatite termic.

La fel ca si laptele si din celelalte alimente, polenuri, praf de casa, medicamente, etc. doar anumite parti din ele sunt alergenice. Rolul medicului alergolog este sa gaseasca la care din aceste “parti”/ substante sunteti alergic.

Ce este diagnosticul molecular al alergiilor?

Diagnosticul molecular al alergiilor inseamna, descoperirea partii din alergen, la care pacientul este alergic. Diagnosticul molecular al alergiilor este unul complex, iar pacientul alergic, trebuie sa consulte medicul alergolog pentru a vedea la ce este alergic? cat este de alergic? cum poate evita alergenul? daca poate consuma alimentul sau trebuie sa il evite pentru totdeauna? daca poate consuma alimentul pregatit termic? La toate aceste intrebari, iti va da raspuns medicul alergolog.

Nu mai este suficient sa stii ca esti alergic la polen, de exemplu, ci trebuie sa stii la care fractiune din polen, pentru a beneficia de tratament curativ – imunoterapie.

Consulta medicul alergolog, daca prezinti o alergie, el stie cel mai bine sa te ghideze mai departe.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.