Polipii nazali pot fi datorati alergiilor

Polipii nazali cauzați de alergiile respiratorii - dr Ramona Muresan 1200px

Polipii nazali sau vegetatiile adenoidiene sunt frevent intalniti in cabinetul de ORL si alergologie, cel mai adesea prezenti la copii. Polipii nazali se pot datora alergiilor si inflamatiilor infectioase. Aceste formatiuni se formeaza la nivelul nasului si sunt adesea usor crescute, in copilarie, atunci cand copiii racesc des.

Vegetatiile adenoidiene sau polipii nazali asa cum sunt cunoscuti de catre marea majoritate, pot fi usor crescute in dimensiune sau foarte mari blocand respiratia nazala. Polipii nazali se gasesc in spatele nasului si pot afecta pe oricine, dar se intalnesc frecvent la copii si tineri.

Ce simptome apar atunci cand ai polipi nazali?

Simptomele date de polipii nazali, variaza in functie de dimensiunile polipilor. Simptome minore ca obstructie nazala pot fi observate in cazul polipilor mici. Cei mai mici in dimensiuni, uneori trec neobservati. Polipii nazali crescuti in dimensiune dau simptome precum nas infundat persistent, respiratie orala, dureri de cap, secretii in spatele nasului si tuse seaca persistenta.

Alergoshop.ro

De multe ori, in cazul polipilor mari, copiii pot prezenta orpirea scurta a respiratiei, predominant in timpul somnului, cunoscuta ca si apnee in somn.

Ce este de facut daca am polipi nazali?

Prezenta polipilor nazali si prezenta simptomelor suparatoare, mentionate mai sus, necesita consult ORL si ulterior consult alergologic. Polipii nazali sunt mariti in volum datorita racelilor repetate/ virozelor, infectiilor respiratorii si alergiilor respiratorii. In general pacientii care prezinta polipi nazali au si amigdalele marite in volum.

Medicul ORL va confirma diagnosticul de polipoza nazala sau vegetatii adenoide si va evalua tratamentul medicamentos sau interventia chirurgicala daca este necesar. Este indicat si consult alergologic, deoarece de multe ori polipoza nazala se asociaza cu alergii respiratorii, in special la alergenii pereni (acarieni din praful de casa, mucegaiuri, epitelii de animale). Testarea cutanata se poate face indiferent de varsta, importanta este comunicarea si cooperarea pacientului.

Tratamentul necesar reducerii polipilor nazali

Polipii nazali pot fi redusi in dimensiuni cu medicatie conservatoare, administrata pe o perioada mai lunga de timp. Durata variaza in functie de dimensiunea polipilor, de factorii cauzatori. Daca polipii sunt datorati doar virozelor respiratorii, medicatia trebuie administrata in perioada rece, atunci cand sunt multe viroze. Daca polipii nazali sunt de natura alergica, pacientul va trebui sa ia medicatia si in perioada in care vine in contact cu alergenul.

Interventia chirurgicala va fi indicata de catre medicul ORL. Se indica, in general, atunci cand polipii sunt mari si produc semne de insuficienta respiratorie, infectii repetate si apnee in somn.

Polipii nazali pot fi mariti in volum datorita infectiilor respiratorii si alergiilor, de aceea este important sa se verifice si profilul alergic la pacientii cu polipoza nazala.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.