Prevenirea dermatitei la nivelul mainilor, datorata spalarii dese

dermatita maini

Trecem printr-o perioada grea, in care pandemia de coronavirus ne-a schimbat obiceiurile zilnice. Datorita numarului mare de infectii cu coronavirus si datorita contagiozitatii extrem de ridicate a coronavirusului, trebuie sa stam in casa, sa pastram distanta fata de alte persoane si sa ne spalam frecvent pe maini. Suntem nevoiti sa folosim frecvent solutii dezinfectante pentru maini dar si pentru suprafete. Suntem nevoiti sa purtam frecvent manusi, pentru a ne proteja de infectia cu coronavirus.

Nu putine sunt persoanele care, in aceasta perioada, in care se spala des pe maini, prezinta dermatita la nivelul mainilor.

Spalarea in exces a mainilor poate produce dermatita de contact

Ce este dermatita de contact? Dermatita de contact este o inflamatie la nivelul zonelor de contact cu anumiti factori iritanti. Piele este iritata, ustura, se inroseste si unori crapa. Pielea este uscata, ne mananca si arata ca si solzii de peste. Factorii declansatori in aceasta perioada sunt:

  • spalarea mainilor frecvent
  • folosirea manusilor de latex cu sau fara talc
  • dezinfectarea frecventa a mainilor cu solutii dezinfectante
  • curatarea frecventa a suprafetelor cu solutii dezinfectante

Factorii iritanti, in special spalarea frecventa a mainilor distruge stratul de grasime de la nivelul pielii mainilor. Astfel, pielea devine uscata, iritata, se inroseste. Pe langa spalarea in exces, aplicarea dezinfectantelor si a manusilor accentueaza inflamatia si intretine uscaciunea pielii.

Cum putem preveni si trata dermatita mainilor?

Nu putem sa nu ne spalam pe maini. Acest lucru trebuie sa il facem foarte des pentru a ne proteja de infectarea cu coronavirus. De asemenea, nu putem sa nu purtam manusi. Nu putem sa nu dezinfectam mainile si mai ales suprafetele. Si totusi ce putem face pentru a pastra pielea hidratata?

Sa folosim crema emolienta

Dupa fiecare spalare a mainilor este indicat sa folosim crema emolienta, daca se poate chiar pentru piele alergica. O crema de maini grasa, care sa refaca stratul lipidic de la nivelul pielii. Daca pielea este foarte inflamata si ustura atunci cand aplicati crema emolienta, puteti folosi, bepantene sau un unguent cu cortizon usor (hidrocortizon) pentru a reface epiteliul cutanat. Apoi dupa 20 minute puteti aplica crema emolienta.

Sa folosim manusi de bumbac pe sub cele din latex

Manusile de bumbac protejeaza pielea de talcul din manusile de latex, dar si de latexul in sine. Persoanele care nu tolereaza latexul ar trebui sa foloseasca manusi din nitril, latex free. De asemenea, si ele pot folosi pe sub manusile de nitril, manusi de bumbac.

Atunci cand dezinfectati suprafetele folositi manusi pentru a proteja pielea de solutiile dezinfectante care pot fi iritative.

Consultati medicul alergolog sau dermatolog daca, dupa aplicarea acestor masuri, pielea mainilor nu se reface.

Multa sanatate si sa depasim cu bine aceasta perioada grea!

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.