Principalele cauze de urticarie la copii
Urticaria este cea mai comuna afectiune a pielii, frecvent intalnita in randul copiilor, dar si la adulti. un discomfort accentuat, afectand activitatile zilnice si scolare, afectand somnul. Principalele cauze de urticarie la copii sunt infectiile, alergiile, parazitozele. Cel mai adesea, urticaria se remite odata cu gasirea cauzei, rareori persista ca si urticarie cronica. Inainte de a detalia fiecare cauza in parte este necesar sa vedem ce este urticaria si cum se manifesta?
Manifestarile clinice ale urticariei
Urticaria se manifesta cu pete rosii, umflate, ca niste urzicaturi la nivelul pielii, care sunt asociate cu mancarime intensa. Aceste eruptii dispar de la o zi la alta si reapar in alte zone. La nivelul pielii sunt activate niste celule numite mastocite. Aceste elibereaza niste substante inflamatorii, care dau toate aceste reactii ale pielii.
Cateodata urticaria se poate asocia si cu umflaturi ale unor zone ale corpului (angioedem), poate fi asociata cu dureri musculare, febra sau dureri articulare, motiv pentru care se verifica alte cauze de natura genetica.
Uneori, eruptia urticariana poate fi datorata unor dezechilibre alimentare sau consumului unor alimente ,nepreparate sau nepastrate corespunzator si atunci eruptia urticariana este autolimitata.
Infectiile pot cauza urticarie
Infectiile respiratorii atat virale cat si bacteriene pot declansa un episod de urticarie. Cel mai adesea infectiile respiratorii care pot asocia urticarie sunt date de streptococ, micoplasma pneumonie, epstein barr, citomegalovirus, virusul rinosincitial. Virozele si infectiile digestive cauzate de helicobacter pylori, adenovirusuri, rotavirus si alte enterovirusuri pot da urticarie. Odata remisa cauza infectioasa, urticaria se va ameliora si va trece.
Infectiile urinare, atat la copii cat si la adulti sunt frecvent cauze de urticarie. E coli este principalul agent infectios.
Parazitozele implicate in urticarie
La copii si nu numai, parazitii pot cauza urticarie. Printre cei mai frecventi implicati in aparitia urticariei sunt oxiurii, anisakis simplex, blastocystis hominis, toxocara canis si altii. De multe ori, la examenul coproparazitologic simplu, nu se gasesc toate elementele parazitare, iar testul trebuie repetat de 3 ori la interval de 5 – 7 zile. Chiar si asa, de multe ori, testele ies negative. In situatiile in care se suspecteaza o parazitoza ca fiind cauza de urticarie, recomand analiza PCR pentru paraziti intestinali.
Alergiile cauzeaza frecvent urticarie
Alergiile alimentare, medicamentoase se manifesta frecvent cu urticarie. In aceste situatii, parintii si medicul alergolog coreleaza consumul alimentar sau administrarea de medicament cu aparitia urticariei. In cazul alimentelor, parintii observa ca de fiecare data urticaria apare dupa consumul aceluiasi aliment. Caz in care este obligatoriu consultul alergologic. Alimentele frecvent implicate in alergiile alimentare la copii sunt laptele de vaca si derivatele, oul, cerealele, soia. Medicamentele care pot da alergia la copii sunt antibioticele si antiinflamatoriile (medicamentele administrate in raceli).
Ce facem cu copilul care are urticarie?
Se administreaza medicatie antihistaminica pentru a reduce disomfortul si se consulta medicul de familie si ulterior medicul alergolog. Medicul discuta cu copilul si cu parintii, apoi se consulta copilul, incercand sa se gaseasca cauza urticariei. De multe ori, se efectueaza investigatii pentru a gasi cauza urticariei. Nu se pot efectua teste de alergie cutanate, daca copilul prezinta urticarie. Acestea se indica dupa tratarea episodului urticarian sau se efectueaza analize de sange, daca exista suspiciunea unei alergii ca si cauza.
Urticaria este cea mai comuna afectiune a pielii, care afecteaza calitatea vietii daca nu este controlata sau tratata. Consulta medicul alergolog pentru a stabili cauza urticariei.
Bună seara Doamna Doctor am de 2 luni de zile o mâncărime pe tot corpul de mi se pune pe inima cel mai tare mâinile am mers la Doctorul Alergolog am primit tratament cu Zyrtec și Sizal dar mâncărimea nu cedează deloc zi și noapte de pe 2 octombrie
Buna ziua, consultati din nou medicul alergolog si faceti analize pentru a gasi cauza. Infectiile, parazitii, alergiile si bolile autoimune pot fi cauzatoare.