Sarbatorile Pascale pentru copiii cu alergii alimentare
Sarbatorile Pascale reprezinta un moment de bucurie, dar si o provocare si un moment de anxietate pentru mamicile ai caror copii au alergii alimentare. Mamicile si bunicile pregatesc preparate traditionale si diverse deserturi, care pentru unii copii pot fi interzise. Vorbesc aici de copiii cu alergii alimentare. Mamicile ai caror copii au alergii alimentare sau eroinele, cum imi place mie sa le numesc, au intotdeauna un stres in plus. Au acel stres ca nu cumva copilul lor sa consume din greseala alimentul la care este alergic. Aceste mamici au invatat sa prepare deserturi si mancaruri delicioase excluzand alimente la care copiii lor sunt alergici.
Este important sa tinem cont de copiii cu alergii alimentare, indiferent de eveniment sau sarbatoare, atat in cadrul familiei cat mai ales in cadrul scolii sau gradinitei. Numarul de copii cu alergii alimentare este in crestere la nivel mondial. Alimentele care dau frecvent alergii alimentare sunt: laptele de vaca, oul, graul, soia, peste, fructe de mare, alune, arahide, susan. De regula, copiii cu alergie la lapte de vaca, ou, soia scapa de aceste alergii pana la varsta de 4-5 ani, in timp ce ceilalti alergeni pot produce simptome toata viata.
Alergia alimentara este o alergie care poate fi amenintatoare de viata. Alergia alimentara poate aparea imediat dupa consumul alimentului alergenic si se poate manifesta prin urticarie, angioedem, anafilaxie, stranut, nas infundat, wheezing, varsaturi, diaree, etc. Alergia alimentara tardiva se manifesta prin eruptie cutanata, tulburari digestive (diaree, constipatie), scaune cu mucus sau sangvinolente. Este important sa fie recunoscute simptomele de alergie si imediat trebuie consultat medicul alergolog.
Cateva sfaturi pentru organizarea Sarbatorii Pascale
- oferiti copiilor o jucarie, un sticker sau o alta recompensa in functie de preferintele copilului, in locul oualor sau iepurasilor de ciocolata. De asemenea, se pot oferi dulciuri preparate in casa cu alimente nealergenice pentru copil
- organizati activitati creative, artistice, de craft, cu tema pascala
- daca ai invitat un copil cu alergii alimentare, intotdeauna trebuie intrebati parintii ce alimente poate consuma. Pentru unii copii este periculos chiar sa si atinga anumite alimente la care sunt alergici. Incercati sa oferiti aceleasi deserturi pentru toti copiii, pentru a evita discriminare celui alergic si pentru a evita consumul accidental.
- cititi cu atentie etichetele produselor ambalate pentru a evita consumul accidental al unui aliment alergenic
- incurajati copiii sa isi spele mainile inainte si dupa masa, pentru a reduce contaminarea altor alimente. De ex: proteinele din arahide pot persista pe maini chiar si pana la 3 ore de la consum.
- familia si personalul de la scoala sau gradinita trebuie invatat sa recunoasca si sa gestioneze o alergie alimentara
Si copiii cu alergii alimentare se pot bucura de sarbatorile pascale, trebuie doar sa fim constienti de aceasta afectiune, sa o recunoastem si sa stim sa o gestionam corect, bineinteles cu ajutorul medicului alergolog.
Alergia alimentara indiferent ca este imediata sau tardiva necesita ajutorul medicului alergolog.