Simptome de luat in seama dupa mesele copioase de Sarbatori
Sarbatorile de Craciun/ Revelion aduc cu ele mancaruri foarte variate de la aperitive, traditionala carne de porc, sarmale, carnati, afumaturi, prajituri de aceea doresc sa vorbesc putin despre ce inseamna excesul alimentar sau chiar reactiile alergice la alimente, si anume vreau sa va amintesc cateva dintre simptomele demne de luat in seama dupa mesele copioase de sarbatori.
Excesul alimentar se poate manifesta prin balonare, indigestie, greata sau chiar varsaturi, modificari ale tranzitului intestinal.
Atentie! la excesul de mancaruri greu digerabile (carne tocata, carnati, slanina, jumari, etc), excesul de dulciuri in special la copii si nu in ultimul rand excesul de alcool.
Dulciurile date in cantitate mai mare copiilor in aceasta perioada a cadourilor, pot da dureri abdominale, eruptii cutanate, urticarie, etc.
Excesul de bauturi alcoolice nu este bun in general, dar mai ales la persoanele care prezinta intoleranta la histamina sau se stiu alergici la cereale si mucegaiuri care se pot gasi in bauturile alcoolice. Aceste persoane pot dezvolta simptome de alergie generalizate, manifestate prin dureri de cap, dureri abdominale, urticarie, respiratie grea, etc.
Alergia alimentara poate sa apara in aceasta perioada a sarbatorilor de Craciun – Revelion, in special la copiii mici. Alimentele care dau frecvent alergie sunt arahide, alune, oul, in special albusul de ou, laptele de vaca, faina de grau, etc. Semnele de alergie alimentara sunt diverse, pornind de la eruptii cutanate – aparute imediat sau la maxim 4 ore de la consumul alimentului cauzator – pana la umflaturi la nivelul buzelor, limbii, fetei sau mainilor si picioarele, dureri abdominale, diaree, greata, varsaturi, respiratie grea si tuse.
Sfat: Consumati cu prudenta atat alimente cat si alcool, pentru a evita tulburarile digestive sau o eventuala alergie alimentara.
Sarbatori fericite si un An nou fara alergii!