Stop deceselor cauzate de astmul bronsic!

ziua astmului bronsic

Ca in fiecare an, in prima marti a lunii mai sarbatorim ziua mondiala a astmului bronsic. Anul acesta, in 5 mai 2020, tema a fost “Stop deceselor cauzate de astmul bronsic!”

Astmul bronsic este o boala cronica, care afecteaza atat copiii cat si adultii. Este frecvent intalnit, fiind cauzat adesea de alergii si favorizat de infectii virale, poluare, etc. Ereditatea etse foarte importanta, transmiterea fiind de 70-80 % daca ambii parinti au astm bronsic si de 30% daca doar un parinte are boala.

Simptomele de alarma care ar trebui sa va convinga sa mergeti la medic sunt: tuse seaca persistenta, predominant dimineata si seara, tuse de efort, respiratie grea si suieratoare, noaptea, la efort, senzatie de apasare in piept, senzatie de sufocare.

Astmul bronsic beneificiaza ca si multe alte boli, de medicatie moderna, eficienta si usor de administrat. Exista investigatii rapide, nedureroase care ajuta la stabilirea diagnosticului. Personalul medical specializat in tratarea astmului bronsic, stabileste diagnosticul, severitatea si tratamentul conform ghidurilor internationale, bine puse la punct.

In ciuda tuturor acestor aspecte bune, clare si eficiente, astmul bronsic ramane in continuare o boala sub-diagnosticata, sub-tratata si cu mortalitate ridicata.

Sfatul meu pentru a reduce din mortalitatea si pentru a duce o viata buna, fara simptome de astm bronsic sunt:

  • sa consultati medicul alergolog daca aveti simptome specifice de astm: tuse seaca persistenta, respiratie grea, suieratoare, wheezing, respiratie grea la efort
  • sa urmati medicatia recomandata de medic
  • sa urmati corect, pasii de administrare a medicatiei pentru astm, asa cum v-a aratat medicul
  • sa nu abuzati de medicatia de urgenta, care se recomanda in criza, medicatie care reduce imediat simptomele.
  • !!! decesele cauzate de administrarea exagerata a medicatiei de urgenta, au crescut semnificativ in ultima perioada, in special datorate tulburarilor cardiovasculare
  • sa mergeti periodic la control, pentru a evalua astmul bronsic, asa cum v-a recomandat medicul alergolog
  • urmati medicatia, chiar daca nu aveti simptome; astmul bronsic este o boala cu simptome intermitente uneori

Nu lasati simptomele de astm bronsic netratate, consultati medicul alergolog si urmati-i sfatul!

Vreau sa multumesc pacientilor mei astmatici, care sunt constiinciosi, urmeaza medicatia corect si vin periodic la evaluare. Multumesc si noilor pacienti, care ieri de ziua mondiala a astmului, au ales sa consulte medicul alergolog pentru a gasi impreuna cauza simptomelor si a le trata corespunzator!

Impreuna spunem “STOP DECESELOR CAUZATE DE ASTMUL BRONSIC!”

Va doresc multa sanatate si un astm bronsic controlat, fara simptome! Dr. Ramona Muresan

 

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.