Sunt alergic la arahide, ce trebuie sa fac?
Alergia la arahide este frecvent intalnita la copii, dar poate aparea oricand de-a lungul vietii. Persoanele alergice la arahide prezinta simptome alergice accentuate si de cele mai multe ori, evita arahidele toata viata. Provocarea acestor pacienti este de a tine regim fara arahide, uneori chiar si fara urme de arahide, toata viata. Rareori chiar si atingerea acestora, fara a fi consumate, poate declansa o reactie alergica.
Ce simptome poate da alergia la arahide?
- Simptome cutanate: de cele mai multe ori reactia alergica la arahide se manifesta la nivelul pielii prin urticarie sau angioedem (umflare de ochi, buze, limba, etc), imediat aparute dupa consumul de arahide, de regula in primele 2 ore
- Simptome digestive: consumul de arahide se poate manifesta si prin aparitia durerilor abdominale, greata, varsaturi, scaune diareice, etc
- Simptome respiratorii: respiratia grea si suieratoare, tusea sau chiar senzatia de sufocare pot aparea imediat dupa consumul de arahide
- Simptome generale: stare de rau, ameteala, pierderea cunostiintei
- Anafilaxie: asocierea a cel putin doua din simptomele de mai sus semnifica anafilaxie. De exemplu: aparitia urticariei si a varsaturilor sau a respiratiei grea, suieratoare semnifica anafilaxie.
Cum aflu daca sunt alergic la arahide?
Aparitia simptomelor de alergie dupa consumul de arahide trebuie sa ne indrepte catre un consult alergologic. Testarea cutanata prick si efectuarea unor analize de sange, ne poate ajuta sa precizam cu certitudine diagnosticul de alergie la arahide.
Ce trebuie sa fac daca sunt alergic la arahide?
Pacientul alergic la arahide trebuie sa evite consumul acestor alimente. Acest lucru de multe ori este o provocare, deoarece foarte multe alimente pot contine arahide sau urme de arahide. In functie de gravitatea reactiei alergice, de proteinele din arahide la care este alergic si de toleranta fiecarui pacient, uneori pot fi consumate alimente care pot contine urme de arahide sau arahidele chiar pot fi consumate preparate termic. Acest lucru se discuta cu medicul alergolog.
Cititi cu atentie eticheta produselor alimentare si evitati preparatele care contine arahide, urme de arahide sau fructe cu coaja lemnoasa. De multe ori, persoanele alergice la arahide trebuie sa evite si alunele, fisticul si alte produse similiare, deoarece exista riscul de contaminare incrucisata intre ele.
In cazul copiilor, impactul emotional este mare. Trebuie sa fie bine consiliati, pentru a intelege cat este de important sa nu consume si sa evite contactul cu arahidele. Parintii de asemenea, au nevoie de ajutor pentru a oferi alternative alimentare acestor copii si pentru a se obisnui cu dieta copilului si cu citirea cu atentie a etichetelor. Aceste persoane evita de regula restaurantele, mai ales daca nu pot preciza cu exactitate daca alimentele contin sau nu arahide sau chiar urme. La petreceri de cele mai multe ori merg cu dulciurile lor, evitand consumul celor de la petrecere, existand o afectare a calitatii vietii.
Trusa de urgenta a pacientului alergic la arahide
Pacientii alergici la arahide au nevoie de medicatie de urgenta pentru a le remite simptomele de alergie. Reactiile alergice severe sunt frecvent intalnite si acesti pacienti au nevoie de:
- Adrenalina – EpiPen cu adrenalina – este o seringa preumpluta cu cantitatea de adrenalina necesara pentru a reduce si stopa episodul alergic. Doza necesara difera la adult fata de copil. In trusa de urgenta trebuie sa existe doua EpiPen, pentru o a doua adminsitrare in caz de nevoie. Este medicatia de prima intentie, imediat, atunci cand copilul face o reactie alergica medio-severa, anafilaxie.
- Medicatia antialergica – administrata imediat, poate ameliora reactia alergica mai ales formele usoare
- Medicatia cortizonica se asociaza de regula medicatiei mai sus amintite
- Medicatia bronhodilatatoare – sprayul inhalator de urgenta, Salbutamol, adiministrat la persoanele care dezvolta simptome respiratorii
Consilierea si ghidarea de catre medicul alergolog este foarte importanta, mai ales ca regimul alimentar trebuie tinut toata viata de cele mai multe ori. Ramanem cu separanta ca imunoterapia, care se inearca in alte tari europene, sa fie eficienta si sa apara si la noi in tara, pentru a veni in sprijinul acestor persoane alergice.
Aparitia simptomelor de alergie dupa consumul de arahide, necesita obligatoriu consult alergologic pentru diagnostic si tratament, dar mai ales pentru consiliere si ghidare in dieta permanenta fara arahide.
Allergia s-a manifestat prin Urticarie. Mi s-a recomandat si um control stomatologic. Dupa cum m-am interesat ar apare in vara dar mie mi-a aparut in octombrie si ma intreb daca nu cumva din alimentatie s-a produs de aceea am intrebat ce sa nu comsum, Vã multumesc!