Sunt alergic. Ma pot vaccina anti COVID?

Infectia cu SARS COV2 ne-a afectat si ne afecteaza in continuare vietile. Vaccinul anti COVID s-a dovedit a fi „safe” pentru majoritatea persoanelor, efectele adverse regasindu-se in cazul oricarui vaccin, medicament, etc. Asta nu inseamna ca nu mai luam de ex. un medicament antialergic, daca este necesar, doar pentru ca unele persoane acuza durere de cap sau somnolenta. Deoarece in ultimul timp, pacientii alergici nu stiu daca se pot vaccina sau nu, am decis sa scriu acest articol, pentru a aduce un plus de informatie si lamuriri in aceste cazuri.

Daca am alergii, pot face vaccinul anti COVID?

Inainte de vaccinare fiecare persoana va trebui sa completeze o fisa medicala, in care va trebui sa specifice ce afectiuni are, respectiv veti fi intrebati dacă aveți sau ati avut alergii.

  • Dacă ați avut o reacție alergică (inclusiv o reacție severă, cum ar fi anafilaxia) la o doză anterioară de vaccin COVID-19 sau la oricare dintre componente, trebuie să vă consultați cu un alergolog/imunolog înainte de a fi vaccinat, pentru a vedea dacă vaccinul vă poate fi administrat în siguranță. De regula, reactia anafilactica la vaccin sau ingrediente din vaccin, reprezinta contraindicatie pentru vaccinare.
  • Dacă ați avut o reacție alergică în decurs de 4 ore și/sau anafilaxie, asociată cu un vaccin sau cu un medicament injectabil care nu conține o componentă sau o componentă cu reacție încrucișată a vaccinurilor COVID-19, vi se poate administra vaccinul COVID-19. Vi se va cere să aşteptaţi în clinică timp de 30 de minute după vaccin.
  • Dacă aveți antecedente de reacții alergice semnificative și/sau anafilaxie la orice aliment, medicament, venin, latex sau alți alergeni care nu au legătură cu vaccinurile COVID-19, vi se poate administra vaccinul împotriva COVID-19. Vi se va cere să așteptați în clinică cel puțin 15 minute după vaccinare.
  • Dacă aveți probleme legate de alergii, cum ar fi secreții nazale, strănut, mâncărimi la nas și la ochi, astm și eczeme, puteți primi vaccinul. Vi se va cere să așteptați la clinică cel puțin 15 minute după vaccinare.
coronavirus astm bronsic
vaccin covid

Care sunt ingredientele din vaccinurile anti COVID ?

 JohnsonPfizer-BioNTechModernaAstraZeneca
hidroxipropil-β-ciclodextrină (HBCD)

·         acid citric monohidrat

·         etanol

·         acid clorhidric

·         polisorbat 80

·         clorură de sodiu

·         hidroxid de sodiu

·         citrat trisodic dihidrat

·         apă pentru preparate injectabile

·         ALC-0315

·         ALC-0159= poliethilen glicol (PEG)

·         1,2-Distearoyl-snglycero-3- phosphocholine (DSPC)

·         Colesterol

·         Fosfat de sodiu dihidrat

·         Fosfat de potasiu monobasic

·         Clorura de potasiu

·         Clorura de sodiu

·         Sucroza

·         Apa pentru preparate injectabile

·         1,2-distearoylsn-glycero-3- phosphocholine (DSPC)

·         Cholesterol

·         PEG2000 DMG SM-102

·         Acid acetic

·         Acetat trihidrat de sodiu

·         Trometamina

·         Trometamina hidroclorid

·         Sucroza

·         Apa pentru preparate injectabile

·         Disodium edetate dihydrate (EDTA)

·         Etanol

·         L‐Histidina

·         L‐Histidina hydrochloride monohydrate

·         Polysorbate 80

·         Clorura de magneziu hexahidrat

·         Sucroza

·         Apa pentru preparate injectabile

Unde se mai gasesc aceste ingrediente ?

 

Vaccinul anti COVID indiferent sub care forma, nu contine ou, gelatina, gluten, latex, conservanti, antibiotice, adjuvanti sau aluminiu. Este important de citit cu atentie ingredientele, deoarece, rareori, pot fi persoane alergice la acestea, indeosebi la PEG (polietilenglicol), polisorbat 80 si trometamina (trometamol sau tris).

Desi, aceste ingrediente, produc rar reactii alergice.

Polietilenglicol (PEG) se gaseste in produse de pregatire pentru investigatii ca si colonoscopie, in medicamente, laxative, sirop de tuse, cosmetice, creme pentru piele, pasta de dinti, lentile de contact si solutii pentru lentile de contact. De asemenea, se poate gasi in alimente, bauturi, dar nu se cunosc date despre eventuale reactii alergice la acestea.

Polisorbat 80 se gaseste in medicamente vitamine sub forma de uleiuri, tablete, medicatie anticanceroasa si cosmetice.

Trometamina se gaseste in substantele de contrast folosite in imagistica, medicamente injectabile sau tablete.

Nu uitati: Acest articol este cu titlu educativ, fiecare caz este particular si necesita evaluare alergologica.

Vaccinurile ne-au ajutat atata vreme sa depasim boli ingrozitoare si sa fim unde suntem azi. Si vaccinul anti COVID ne ajuta sa depasim cu bine aceasta pandemie. Intreaba medicul daca ai vreo teama sau nelamurire cu privire la vaccin. Vaccineaza-te pentru a te proteja pe tine, dar si pe cei dragi tie!

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.