Tratamentul curativ al alergiilor

Desensibilizarea alergica tratamentul curativ al alergiilor

Ce este tratamentul curativ al alergiilor?

 

Tratamentul curativ, desensibilizarea alergica sau imunoterapia reprezinta optiunea terapeutica care are rolul de a vindeca alergia. Nu toate persoanele obtin insa vindecare dupa imunoterapie, dar cu siguranta obtin o reducere a simptomelor pe o perioada lunga de timp, aproximativ 15 – 20 ani. Dupa acest interval de timp simptomele pot sa revina, dar intr-o forma mult mai usoara.

Rolul desensibilizarii alergice este de a invata sistemul imun sa nu se mai lupte cu substante care in mod normal nu fac rau (polen, praf de casa, mucegai, etc). Sistemul imun invata sa tolereze acesti alergeni, asa cum se intampla la persoanele nealergice.

 

In ce consta tratamentul curativ al alergiilor?

Pacientului i se administreaza doze progresiv crescande de vaccin antialergic, pana la obtinerea unei doze de intretinere, care se va administra o perioada lunga de timp, 3 – 5 ani.

Pacientii care sunt alergici la alergeni sezonieri cum este polenul, urmeaza acest tratament inainte de inceperea sezonului polinic si in sezon, urmand se reia aceeasi schema in urmatorii 3 – 5 ani.

Pacientii alergici la alergeni pereni, ca si acarienii din praful de casa vor urma tratamentul  in fiecare zi timp de minim 3 ani.

Imunoterapia este indicata si eficienta la pacientii alergici la un singur alergen, dar si cei polialergici pot beneficia de imunoterapie. Cu cat pacientul este alergic la un numar mare de alergeni, cu atat scade rata de succes terapeutic.

 

Cum se face desensibilizarea si de catre cine?

Desensibilizarea alergica se poate realiza in mai multe moduri, dar doua sunt cel mai frecvent folosite: administrare de picaturi sublingual si de injectii subcutanate. Medicul alergolog este cel care poate recomanda o astfel de terapie. Desensibilizarea alergica trebuie inceputa intotdeauna in cabinetul de alergologie, pentru ca medicul alergolog sa observe si sa trateze eventualele reactii adverse.

Desensibilizarea sublinguala consta in administrarea de picaturi sublingual (sub limba), care se mentin timp de 2 minute, dimineata inainte de masa. Initierea imunoterapiei sau tratamentului curativ se realizeaza de catre medicul alergolog. Urmatoarele doze sunt administrate acasa de catre pacient, conform protocolului primit de la medicul alergolog.

Desensibilizarea prin injectii subcutanate se face de catre medicul alergolog, sub supraveghere timp de cel putin 30 minute in cabinetul de alergologie.

Indieferent de tipul imunoterapiei ales, perioada de tratament este de 3 – 5 ani. Rezultatele sunt bune, pacientii alergici dupa o perioada de 6 luni – 1 an de la administrarea vaccinului antialergic, observa imbunatatiri serioase ale starii de sanatate, renuntand la medicatia antialergica.

Cercetatorii straini studiaza o noua metoda de desensibilizare alergica, si anume imunoterapia intraganglionara. In ganglionii limfatici se produc majoritatea celulelor raspunsului imun, respectiv celulele implicate in alergie. Acestia au observat ca prin administrare de vaccin antialergic direct in ganglionii limfatici, o perioada scurta de timp, nivelul anticorpilor pentru alergie (IgE) a scazut semnificativ, ceea ce inseamna o reducere serioasa a simptomelor alergice.

Asteptam mai multe date in acest sens si sper sa fie un succes terapeutic in domeniul alergologiei.

 

Articole asemanatoare

Comentarii (59)

Buna ziua copilul meu are astm bronșic,am făcut testele alergice pe mana și din sânge
de 3 ori și sunt negative toate., doar IgE-ul puțin crescut.medicul ne-a recomandat sa facem desensibilizare, eu nu înțeleg la ce trebuie desensibilizare odată ce el nu e alergic?! mulțumesc

Buna ziua, daca nu este alergic, nu se poate face desensibilizare. Se urmeaza doar tratamentul de control al astmului. Multa sanatate!

Bună seara. Exista vreun loc unde nu se mai întâlnesc acarieni sau unde se întâlnesc în cantități foarte mici? La altitudine mare mai trăiesc? Am găsit pe internet aceasta informație, credeți ca este adevărată?

The percentage of positive samples and the concentration of mites varied inversely with the altitude (40% positive with seven mites per 100 mg of dust at 900 to 1100 m, 14% and 4/100 mg at 1200 to 1350 m, 6% and 2/100 mg at 1400 to 1600 m, and 0% at higher altitudes).

Buna ziua, da, la altitudine mare scade concentratia de acarieni. Multa sanatate!

Dupa finalizarea unui vaccin de imunizare, un pacient greseste daca se expune mai mult la alergenul pentru care a facut desensibilizarea sau din contra, e un lucru benefic? De exemplu daca a facut imunizare pentu acarieni si la finalizarea vaccinului incepe si doarme la țară ìn conditii de acarieni multi (avand simptome minime precum stranuturi), e o greseala?
Sau ar fi fost indicat sa evite in continuare pe cat posibil alergenul? Pe baiat l a tinut doar 7 ani protectia vaccinului, dar in toata aceasta perioada cat s a simtit bine, nu a mai tinut cont de masurile de evictie contra acarienilor si s a expus precum o persoana non-alergica

In perioada de imunizare, pentru a reduce reactiile alergice, este necesara evitarea si urmarea tratamentului de control, mai ales in primul an. Ulterior, se evalueaza starea clinica si se verifica titrurile de anticorpi. Daca sunt in ameliorare toate acestea, se continua expunerea normal. Multa sanatate!

Buna ziua! Aveți sau ați avut pacienți la care nu le a funcționat SLIT și le a funcționat SCIT pentru alergia la acarieni?

Buna ziua, da. SUnt pacienti care merg mai bine cu SCIT.

Ce teste la nivel molecular se pot face pentru a vedea dacă un vaccin de imunizare injectabil funcționează sau nu pentru alergia la acarieni?

De asemenea, ce se poate face dacă nici medicatia de control si nici imunizarea SCIT nu funcționează iar alergia la acarieni tot progresează și simptomele devin tot mai violente de la zi la zi?

Am înțeles ca exista și alte vaccinuri care se pot administra în cazuri severe ale alergiei.

Dvs aveti nevoie de consult alergologic pt a evalua situatia, nu se poate verifica acest lucru altfel. Discutati cu medicul dvs curant. Multa sanatate!

Buna seara. Baietelul meu de 5 ani , are alergie la mucegai , este pe Flixotide si allerdep , ni s a spus ca ar trebui sa incepem imunizare cu niste picaturi sublinguale , dar ca este mic , si nu reuseste sa le tina 2min fara sa inghita , continuam cu acel tratament . Am aflat ca este si injectabil de ce nu se poate si asa ?

Buna ziua, dupa varsta de 5 ani se poate initia tratament de desensibilizare alergen specifica. Discutati cu medicul dvs despre acest lucru. Nu va pot da mai multe detalii deoarece nu cunosc detalii despre acest caz. Sunt multe mucegaiuri care pot da alergie, doar pt unul dintre ele se poate face tratament de desensibilizare. Multa sanatate!

Ce soluții mai au cei cărora vaccinul de sensibilizare nu le funcționează, iar alergia la acarieni le progresează? Omalizumab e o varianta?

Buna ziua, daca nu se poate initia imunoterapie, se administreaza medicatie de control si masuri de eitare a contactului. Omalizumab este indict in formele secere de astm alergic.

Bună ziua! Baiatul meu de 10 ani este alergic la acarieni,a urmat tratatamentul cu Staloral 350 aproape un an de zile cu rezultate vizibile, din nefericire lipsa acestui medicament din farmacii a readus problemele sale cauzate de rinita alergica.Exista un tratament injectabil sau alt produs în farmacie pentru alergia la acarieni?
Mulțumesc!!

Buna ziua, acest produs se gaseste in farmacii, este posibil sa fi fost la un moment dat o lipsa a stocului, dar se gaseste. Sunt produse pt imunoterapie injecatbila, dar acestea nu se gasesc in farmaciile de la noi din tara. Multa sanatate!

Buna ziua! Am o fetita in varsta de 5 ani jumatate. Este alergica la lactate. Se obtin rezultate cu aceasta metoda de desensibilizare? Va multumesc!

Desensibilizarea la lapte se incepe la indicatia medicului alergolog, in functie de alergia copilului. Da, este eficienta daca este directionata corect. Majoritatea copiilor devin toleranti pentru lapte. Multa sanatate!

Bună ziua…fetita mea are 6 ani și 1 luna și in urma analizelor de sânge este alergica la ambrozie(valoare-498.6)..ce tratament îmi recomandați!??prin vaccinare sau medicamentos???va mulțumesc!!!

Buna ziua, tratamentul medicamentos trebuie efectuat in sezon pentru a reduce simptomele, dar pe termen lung este indicat tratamentul de desensibilizare sau imunoterapia pentru a invata sistemul imun sa nu mai reactioneze alergic in contact cu polenul de ambrozie. Multa sanatate!

Buna ziua! Copilul meu de 2 ani și 4 luni este alergic la caini rcan f1 și rcan f4, lipocalin. Puteți sa-mi Spuneti dacă acest tratament ar fi bun Pt el la vârsta lui? De asemenea as vrea sa va întreb dacă aceasta boala (alergie) are recuperare, noi fiind mari iubitori de caini. Mulțumesc anticipat Pt răspuns!

Buna ziua, doar dupa varsta de 5 ani se poate opta pentru tratament de desensibilizare. Multa sanatate!

Buna ziua! La indicatia medicului alergolog ii administrez fiului meu (13 ani) Aerius 5mg dimineata si Montelukast 5mg seara, Flixotide spray 2 pufuri pe zi,iar la nevoie Ventolin spray, Nasonex pentru rinita. Diagnosticul este de rinita alergica si astm bronsic alergic. Este alergic la acarieni,praf, mucegaiuri,polen de graminee. Aceasta medicatie nu a dat rezultate mai bune ,ci tusea a devenit si mai suparatoare, mai frecventa.Cu ce as putea sa o inlocuiesc pentru rezultate mai bune?

Buna seara, este necesar consult alergologic si evaluare a copilului. Mergeti si discutati cu d-na dr care l-a vazut si se poate reconfigura schema terapeutica. Multa sanatate!

Bună ziua! Aceași problema o avem cu fața noastră de 12 ani. Ați avut un progres?

Bună ziua. Am făcut desensibilizare la acarieni timp de 6 ani și jumătate, după ce la 21 de ani am ajuns cu NIOX44 și aproape blocaj al cailor respiratorii. Am dat boala înapoi și m am simțit aproape perfect de la 28 de ani la 35, dar după 7 ani de protecție alergia mi a revenit la fel de intens ca în copilărie. Aveți sau ați avut pacienți care au făcut desensibilizarea a doua oara, le a funcționat? De asemenea, se poate face trecerea de la Staloral la injectabil? Nu știu dacă l am administrat bine sublingualul, uneori simțeam substanță putina sub limba, probabil nu apasam suficient pe butonas și am mers doar 4 luni jumate cu el și doar cu câte 2 pufuri pe zi. Am înțeles ca se puteau lua și 4.

Alergia e la fel de agresiva ca în copilărie/adolescenta, iar anticorpii s au pierdut la testul de IGG

Buna ziua, da, am pacienti care fac a doua oara adesensibilizare. In acest sens este necesara reevaluare a alergiei, prin efectuarea componentelor moleculare. Se poate face trecerea de la un produs la altul, dupa discutarea cu medicul alergolog. Multa sanatate!

Buna ziua. Numele meu este Vlad Mihai, am 28 de ani si de ani de zile si ma confrunt cu rinita alergica de ani buni. Mai ales in perioada aceasta de primavara am dureri de cap frecvente in zona fruntii si la baza cefei, scurgeri nazale apoase. Am citit despre tratamentul de desensibilizare dar absolut toti doctorii alergologi ma pun sa trec prin n analize pentru a afla la ce anume sunt alergic, iar tratamentul clasic fiind cel cu aerius care doar suprima simptomele. Eu sunt din Bucuresti. Exista vreo metoda prin care putem colabora?

Buna ziua, imunoterapia sau desensibilizarea nu se poate face decat dupa ce stim la ce sunteti alergic. Sunt necesare testele cutanate sau IgE specifice din sange. Multa sanatatate!

Buna ziua. Putem verifica reusita unei desensibilizari prin testarea niveluli IGE? Daca dupa un an de tratent ne simtim mult mai bine, de ce sa mai continuam? Si de ce se spune intre 3 si 5 ani? Nu este oarecum prea mare diferenta? De ce nu este suficient tratent o zi da si una nu, in loc de zilnic?

Buna ziua, da, se poate verifica eficienta imunoterapiei prin analize de sange (IgE specific, IgG4) si evaluarea simptomelor. Este necesar acest tratament timp de 3 ani pentru ca, si ca sensibilizarea alergica ati capatat-o in timp, nu de pe o zi pe alta, la fel si densensibilizarea (imunoterapia) necesita timp pentru a invata sistemul imun sa produca anticorpi de protectie si nu de alergie. Perioada de 5 ani, s-a dovedit ca nu aduce un plus de beneificiu si ca 3 ani sunt suficienti. Multa sanatate!

Bună ziua. Caut și eu un medic alergolog care sa mi dea tratamentul de staloral în neamt sau Bacău .Dacă mă puteți ajuta. Va mulțumesc.

Buna seara, orice medic alergolog va poate recomanda acest tratament, in urma unui consult alergologic si pe baza unei testari cutanate sau a unor analize specifice. In Bacau, exista medici alergologi, ex. dr. Ungureanu si dr Frant. Multa sanatate!

Buna ziua,
Am inceput imunicarea cu Starolar 350 si vroiam sa intreb daca administrarea este de 4 picaturi sau pulverizari (adica actionari de pompa – aproximativ 7-8 picaturi / pulverizare) si daca dupa o luna de la deschidere se mai poate folosi substanta din sticla.
Multumesc anticipat pentru raspuins!

Buna seara, schema de administrare poate diferi in functie de toleranta Staloral. Initierea se face cu doze progresiv crescande, iar dozele de mentinere sunt de 2 – 4 picaturi, in functie de toleranta. Discutati cu medicul alergolog care v-a indicat Staloral si in functie de toleranta dvs, va putea sa va indice doza de mentinere, pe care o veti lua zilnic. Multa sanatate!

Buna ziua
Sunt alergica la atingerea catelului, atat la atingerea blanii, are par scurt, tekel cat si la saliva lui daca musca in joaca. Imi apar imediat blande si cu mari mancarimi. Nu pot renunta la catel dar sper in tratament, vaccinuri ceva.
Credeti ca as putea urma vreun tratament si unde imi recomandati, in Bucuresti.Va multumesc mult.

Buna ziua, eu sunt din Timisoara, in Bucuresti va poate ajuta cu mai multe detalii dr. Brandusa Petrutescu, Dr. Berghea Camelia. Multa sanatate!

Buna ziua, am un baiat de 19 ani si este alergic la acarieni.A facut desensibilizare cu Staloral dar fara efect.
Ce ii indicati in acest caz?
Desensibilizarea injectabila?

Buna ziua, da, cred ca ar fi indicata varianta injectabila, dupa o evaluare in prealabil a nivelului de alergie si a simptomelor clinice. Multa sanatate!

Bună ziua.
Fiica mea în vârstă de aproape 7 ani, prezinta alergii respiratorii. La testul pach a ieșit ca ar fi alergica la ambrozie și praf, la cele din sânge nu a ieșit ceva concludent, nivel scazut(lapte vaca, albuș, gălbenuș ou, albumina serica)! Ea prezintă nas înfundat sau secreție apoasa dimineața care cedează la administrarea de antihistaminice, și la efort (alergat) prezintă, respirație șuierătoare, tuse. Oare cât ar costa imunoterapia în cazul de față și care ar fi șansele de a scăpa de aceste alergii? Sau dacă mai exista și alte variante? Mulțumesc frumos!

Buna ziua, este necesara o evaluarea alergologica, pentru a stabili clar profilul alergic, apoi indicatia de imunoterapie. Respiratia suieratoare poate insemna astm bronsic, iar o conditie obligatorie inainte de initierea imunoterapiei este ca astmul sa fie bine controlat. Consultati un medic alergolog si veti primi raspuns mai in detaliu, dupa evaluarea alergologica. Multa sanatate!

Buna ziua.
As vrea sa stiu care este prețul pentru o imunoterapie sublinguala. Sunt alergica la polen de graminee, cereale și secara.

Mulțumesc.

Buna ziua,
pretul difera in functie de firma producatorare, dar pentru produsul folosit la noi in tara este in jur de 300 lei/ cutie, care ajunge ~3-4 luni. Multa sanatate!

Buna ziua!
As vrea sa stiu daca aceasta terapie ar fi potrivita pentru mine, avand o sensibilitate la frig foarte mare, in special in interiorul nasului si care-mi provoaca dureri puternice de cap. Am fost operata de hipertrofie de cornete, dar din pacate problema nu s-a remediat si de cate ori sunt expusa la frig sau aer conditionat, am dureri puternice de cap si zimt in interiorul nasului ca si cum as avea doua cuburi de gheata cand respir aer rece.Am facut nenumarate tratamente prescrise de orl-isti, dar fara rezultate benefice.Am facut deasemnea interventii cu radiofrecventa asupra nervilor trigemeni si tot fara niciun rezultat.Metionez ca am facut teste pentru alergeni, dar nu a iesit pozitiv niciunul, singura mea problema fiind frigul, aerul conditionat si vantul rece.
Va multumesc!

Buna ziua, imunoterapia este indicata persoanelor alergice la alergeni din aer: polenuri, acarieni, mucegaiuri etc. si mai nou si pentru alergeni alimentari.

va rog sa mi spune ti care vaccin pentru desensibilizare este mai eficient pt. polen? deasemenea are garantia vindecarii sau doar a ameliorarii?

Buna ziua, toate formele sunt ok; la imunoterapia injectabila si cea sub forma de tablete exista avantajul ca doza este exacta, pe cand la cea sub forma de picaturi greselile de administrare pot da rezultate mai slabe. Dezavantajul formei injectabile este costul si faptul ca nu se gaseste in Romania. Garantia eficientei 100% nu v-o poate oferi nimeni deoarece fiecare pacient este unic, la fel si raspunsul la o anumita medicatie. Din experienta clinica, pacientii vad rezultate bune inca din primul an de imunoterapie. Pacientii care au urmat acest tratament in urma cu 20-30 ani au prezentat vindecare pe o perioada de 15-20 ani.

Buna ziua,as dori si eu un astfel de tratament pe baza de injectii.Unde va pot gasi?

Buna ziua,
in functie de alergia dvs. va pot spune daca putem initia injectabil sau nu. Pentru mai multe detalii, ne puteti contacta Contact cabinet alergologie Dr. Ramona Muresan

Un pret pt imunoterapia injectabila? Per vaccin? Per total?

Pretul difera in functie de producator, va dau un exemplu: pentru initierea imunoterapiei injectabile este de ~ 180 euro (initierea dureaza 6 saptamani). Dozele pt mentinere ajung pt 6 luni, iar costul este de 180 euro/pachet la 6 luni, timp de 3 ani.

Ruse Ionela madalina

Bună ziua, eu am astm bronisc și medicul de familie mia spus ca nu am voie căpșune și aspirina și trebuie sa fac rmn cu substanta de contrast și lea spus ce mia zis.medicul și îmi cer o schema de desensibilizare , am programare pe 26 la rmn și analizele pentru a vedea daca am alergie la ele abia la sfârșitul luni sunt gata …. în caz ca nu sunt alergica la astea mai este nevoie de schem de desensibilizare?

Buna ziua, nu inteleg despre ce schema de desensibilizare este vorba? Alergiile alimentare nu au legatura cu niciun fel de reactie la substanta de contrast.

Sunt alergic la acarieni si vreau sa incep programul de desensibilizare dar numai cu vaccin injectabil . Am incercat cu himeopate si cu staloral sublingual si fara rezultat.
La dvs. pot să incep acest program?

Da, sigur. Se poate incepe imunoterapia injectabila, dar pentru acarieni initierea se face incepand din primavara. Inainte de initiere va trebui sa veniti la in consult, pt confirmarea alergiei.

De la ce vârstă se poate începe programul de desensibilizare?

Buna ziua, imunoterapie se poate incepe de la varsta de 5 Ani.

Bună seara , sunt alergică la veninul de albină pentru un CT cervical cu substanță de contrast ce trebuie să fac mi sa recomandat sa merg la alergolog cu 3 zile inainte de efectuarea CT, mulțumesc anticipat !

Buna ziua, nu are nicio legatura alergia la venin de albina cu efectuarea CT. Aceasta evaluare se face de rutina inainte de efectuarea unui CT pentru a observa daca aveti risc de a dezvolta reactie alergica la substanta de contrast. Multa sanatate!

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.