Urticaria nu intotdeauna este alergica

urticaria

Urticaria este o afectiune pe care, aproximativ fiecare dintre noi o facem o data in viata. Este descrisa in popor ca fiind aparitia unor “blande”, asociate cu mancarime intensa. Urticaria apare frecvent la copii, dar nu este de neglijat nici la adult. Forma acuta de urticarie dureaza pana in 6 saptamani. Urticaria cronica in schimb, persista mai mult de 6 saptamani.

Am urticarie, ce este de facut?

De cele mai multe ori se crede ca urticaria este alergica, iar pacientul este indrumat catre medicul alergolog. Odata ajuns la medicul alergolog, in urma unei discutii amanuntite precum si in functie de severitatea urticariei, se decide daca se vor efectua teste cutanate alergologice. De asemenea, medicul alergolog va indica o serie de analize, pentru a descoperi cauza urticariei, daca aceasta persista > 6 saptamani.

Care sunt cauzele care pot da urticaria?

Urticaria poate fi cauzata de o multime de factori:

  • alergii – alergia alimentara si cea medicamentoasa sunt cele mai frecvente cauze de urticarie. Dintre alergenii din aer, mai frecvent implicati sunt acarienii din praful de casa si polenurile.
  • infectii – prezenta unui microb (bacterie, virus) poate semnaliza organismul prin aparitia urticariei. Frecvent infectiile dentare, infectiile urinare, prezenta Helicobacter pylori sunt cauze de urticarie.
  • parazitii intestinali sunt cauze frecvente de urticarie atat la copii cat si la adulti
  • factori fizici: expunerea la soare, caldura, frig, etc
  • afectiuni autoimune: tiroidita autoimuna si altele
  • intepaturile de insecte pot da urticarie

Dieta este importanta in urticarie. Anumite alimente sunt bogate in histamina. Histamina se secreta in reactiile alergice si este cea care da senzatia de prurit, inrosire. Alimentele bogate in histamina pot accentua urticaria. Aceste alimente (peste, vin rosu, bere, branzeturi maturate, otet, muraturi, citrice, spanac, ciocolata, mezeluri, etc) trebuie evitate in puseul de urticarie.

Tratamentul urticariei este simptomatic, pana la depistarea cauzei. Urticaria cronica, care persista mai mult de 6 saptamani de regula necesita tratament o perioada lunga de timp.

Nu ezita sa consulti medicul alergolog, pentru a afla cauza urticariei!

Articole asemanatoare

Comentarii (8)

Am urticarie cronica de 15 ani.Toti alergologii au spus că este din cauza tiroidei.Bun..in afara de faptul că sunt monitorizata mereu,i.au tratament cu eutyrox,iar analizele sunt in grafic….medicul endocrinolog a spus că nu din cauza tiroidei am urticarie.oare ce e de facut?? Nici antihistaminicele nu my au efect
..doar injectabil cu dexa. Ce as putea sa my fac ?

Buna ziua, urticaria cronica este intradevar o afectiune care la mai mult de 60% din cazuri nu se gaseste o cauza. Afectiunile tiroidiene, de natura autoimuna, sunt recunoscute ca fiind cauzatoare de urticarie cronica. Pe langa aceste trebuie excluse posibile infectii, parazitoze, alergii, boli autoimune, etc. Daca medicatia cu corticosteroizi nu este eficienta sau se ia de multa vreme, atunci exista alte alternative terapeutice, inclusiv Omalizumab (medicament anti IgE). Discutati cu medicul alergolog care va trateaza despre aceasta posibilitate terapeutica. Multa sanatate!

Buna ziua,

Un rezultat al GGT (Gamaglutamiltransfereaza) sub nivelul valorilor normale 5 U/ml , poate motiva aparitia urticariei? Toate celelalte rezultate la panelul de alergeni sunt ok. DAO a iesit 6.7.
Multumesc

Buna ziua, nivelul redus de DAO poate fi cauzator de urticarie. Este necesar regim alimentar cu evitarea alimentelor bogate in histamina. Multa sanatate!

Fata mea de 14 ani are urticarie de 4,5 săptămâni și nu ii găsește cauza. A făcut analize, teste a fost internata și în spital 3 zile la Timișoara (Luis Țurcanu), a fost în Timișoara la un cabinet particular alergolog.

Buna ziua, urticaria poate avea multiple cauze. Nu stiu ce analize au fost efectuate, doar in urma unui consult, sa vad analizele si sa aflu mai multe detalii despre urticarie va pot ajuta cu drag. Multa sanatate!

Buna ziua ! Am urticarie de 4 ani, am facut toate analizele posibile si toate imi ies normale mai puțin cele ce tin de alergie Igg IgE etc. Bubele nu mai imi ies asa de des dar o dată la 2, 3 zile imi apar si acum apar si sub diferite cauze, de exemplu daca ma lovesc imi apare in zona respectiva urticaria sub forma de blândă cu un mic lichid care in putin timp se extinde si apoi se transforma in vanataie! In fiecare seara iau o pastilă de xyzal! Aveti vre-un sfat ? Sa las lucrurile asa si sa ma obisnuiesc cu ideea ? Credeti ca in timp imi afecteaza alte organe ale corpului ? Xyzal pe termen lung are efecte negative ? Am citit ca e facut din plante. Multumesc mult de raspuns !

Buna ziua, va recomand reevaluare alergologica si verificati timpii de coagulare, sangerare. Xyzal se poate administra pe termen lung. Multa sanatate!

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.