Urticaria nu intotdeauna este alergica

urticaria

Urticaria este o afectiune pe care, aproximativ fiecare dintre noi o facem o data in viata. Este descrisa in popor ca fiind aparitia unor “blande”, asociate cu mancarime intensa. Urticaria apare frecvent la copii, dar nu este de neglijat nici la adult. Forma acuta de urticarie dureaza pana in 6 saptamani. Urticaria cronica in schimb, persista mai mult de 6 saptamani.

Am urticarie, ce este de facut?

De cele mai multe ori se crede ca urticaria este alergica, iar pacientul este indrumat catre medicul alergolog. Odata ajuns la medicul alergolog, in urma unei discutii amanuntite precum si in functie de severitatea urticariei, se decide daca se vor efectua teste cutanate alergologice. De asemenea, medicul alergolog va indica o serie de analize, pentru a descoperi cauza urticariei, daca aceasta persista > 6 saptamani.

Care sunt cauzele care pot da urticaria?

Urticaria poate fi cauzata de o multime de factori:

  • alergii – alergia alimentara si cea medicamentoasa sunt cele mai frecvente cauze de urticarie. Dintre alergenii din aer, mai frecvent implicati sunt acarienii din praful de casa si polenurile.
  • infectii – prezenta unui microb (bacterie, virus) poate semnaliza organismul prin aparitia urticariei. Frecvent infectiile dentare, infectiile urinare, prezenta Helicobacter pylori sunt cauze de urticarie.
  • parazitii intestinali sunt cauze frecvente de urticarie atat la copii cat si la adulti
  • factori fizici: expunerea la soare, caldura, frig, etc
  • afectiuni autoimune: tiroidita autoimuna si altele
  • intepaturile de insecte pot da urticarie

Dieta este importanta in urticarie. Anumite alimente sunt bogate in histamina. Histamina se secreta in reactiile alergice si este cea care da senzatia de prurit, inrosire. Alimentele bogate in histamina pot accentua urticaria. Aceste alimente (peste, vin rosu, bere, branzeturi maturate, otet, muraturi, citrice, spanac, ciocolata, mezeluri, etc) trebuie evitate in puseul de urticarie.

Tratamentul urticariei este simptomatic, pana la depistarea cauzei. Urticaria cronica, care persista mai mult de 6 saptamani de regula necesita tratament o perioada lunga de timp.

Nu ezita sa consulti medicul alergolog, pentru a afla cauza urticariei!

Articole asemanatoare

Comentarii (2)

Am urticarie cronica de 15 ani.Toti alergologii au spus că este din cauza tiroidei.Bun..in afara de faptul că sunt monitorizata mereu,i.au tratament cu eutyrox,iar analizele sunt in grafic….medicul endocrinolog a spus că nu din cauza tiroidei am urticarie.oare ce e de facut?? Nici antihistaminicele nu my au efect
..doar injectabil cu dexa. Ce as putea sa my fac ?

Buna ziua, urticaria cronica este intradevar o afectiune care la mai mult de 60% din cazuri nu se gaseste o cauza. Afectiunile tiroidiene, de natura autoimuna, sunt recunoscute ca fiind cauzatoare de urticarie cronica. Pe langa aceste trebuie excluse posibile infectii, parazitoze, alergii, boli autoimune, etc. Daca medicatia cu corticosteroizi nu este eficienta sau se ia de multa vreme, atunci exista alte alternative terapeutice, inclusiv Omalizumab (medicament anti IgE). Discutati cu medicul alergolog care va trateaza despre aceasta posibilitate terapeutica. Multa sanatate!

Lasa un comentariu

Site-ul nostru poate stoca informații prin intermediul browserului tau, sub formă de cookie-uri.