Urticaria nu intotdeauna este alergica

urticaria

Urticaria este o afectiune pe care, aproximativ fiecare dintre noi o facem o data in viata. Urticaria este descrisa in popor ca fiind “blande”, asociate cu mancarime intensa. Urticaria apare frecvent la copii, dar nu este de neglijat nici frecventa sa la adult.

Am urticarie, ce este de facut?

De cele mai multe ori se crede ca urticaria este alergica, iar pacientul este indrumat catre medicul alergolog. Odata ajuns la medicul alergolog, in urma unei discutii amanuntite precum si in functie de severitatea urticariei, se decide daca se vor efectua teste cutanate alergologice. De asemenea, medicul alergolog va indica o serie de analize, pentru a descoperi cauza urticariei.

Care sunt cauzele urticariei?

Urticaria poate fi cauzata de o multime de factori:

  • alergii – alergia alimentara si cea medicamentoasa sunt cele mai frecvente cauze de urticarie. Dintre alergenii din aer, mai frecvent implicati sunt acarienii din praful de casa si polenurile.
  • infectii – prezenta unui microb (bacterie, virus) poate semnaliza organismul prin aparitia urticariei. Frecvent infectiile dentare, infectiile urinare, prezenta Helicobacter pylori sunt cauze de urticarie.
  • parazitii intestinali sunt cauze frecvente de urticarie atat la copii cat si la adulti
  • factori fizici: expunerea la soare, caldura, frig, etc
  • afectiuni autoimune: tiroidita autoimuna si altele
  • intepaturile de insecte pot da urticarie

Dieta este importanta in urticarie. Anumite alimente sunt bogate in histamina (histamina se secreta in reactiile alergice si este cea care da senzatia de prurit, inrosire) si pot accentua urticaria. Aceste alimente (peste, vin rosu, bere, branzeturi maturate, otet, muraturi, citrice, spanac, ciocolata, mezeluri, etc) trebuie evitate in puseul de urticarie.

Tratamentul urticariei initial este simptomatic, pana la depistarea cauzei. Urticaria cronica, care persista mai mult de 6 saptamani de regula necesita tratament o perioada lunga de timp.

Nu ezita sa consulti medicul alergolog, pentru a afla cauza urticariei!

0

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu